пʼятницю, 17 березня 2017 р.

Наш земляк

Іван Дзюб – поліглот, перекладач, дипломат.
Іван Дзюб – український фізик – теоретик, дипломат, доктор фізико – математичних наук(1978), член Національної спілки письменників України.
Народився  16 березня 1934 року в селі Сопошин,  Жовківського району в заможній селянській родині.
Ставши студентом фізичного факультету Львівського університету ім. Івана Франка, вчився на відмінно і закінчив його з червоним дипломом. У 1978 році Іван Дзюб став доктором фізико – математичних наук.
Та ще більша висота очікувала Івана Петровича в українській літературі.  У ній він утвердився як видатний перекладач з багатьох мов світу.
У своїх перекладацьких пошуках він помандрував найдалі – аж до Країни Вранішнього Сонця. Саме завдяки йому україномовний читач має можливість ознайомитися з класичною (і не тільки) японською літературою. Ясунарі Кавабата, Рюноске Акутагава, Кобо Абе, Кендзабуро ОЕ, Сосекі Нацуме, Моріо Кіта – далеко не повний переклад японських класиків, що завдяки йому отримали путівку в Україну.  У 2006 році нагороджений орденом Вранішнього Сонця – за популяризацію японської культури в Україні.
16 березня 2017 року у Жовківській ЦРБ пройшла інформаційна розповідь «Наш земляк Іван Дзюб – поліглот, перекладач, дипломат».
 Під час якої користувачі мали змогу більше дізнатися про життя та діяльність нашого земляка, ознайомитись з літературою про нього.

Немає коментарів:

Дописати коментар