середу, 13 січня 2016 р.

По всій Україні, від хати до хати 
йде народ посипати


Жовківська центральна районна бібліотека щиросердно вітає всіх своїх друзів і партнерів, користувачів і шанувальників з найяскравішими та найулюбленішими святами — Старим Новим роком і Водохрещем Йорданом.
З Різдва до Водохреща продовжуються веселі зимові святки - святі дні. Проте кульмінацією є свято Старого Нового року (1 січня - за ст. стилем, 14 січня - за новим). І ось наш чарівний Святий вечір переходить у таємничу новорічну ніч. У далеку сиву давнину склався цей прекрасний народний звичай щедрування і Свято Старого Нового року.У дні, коли зимове Сонце починає поволі повертати на літо, люди радо зустрічають прихід Нового року, здоровлять один одного зичать радості, щастя, добробуту засівають зерном добра. Це свято - як земне, так і сповнене чудес, де все спрямовано на те, щоби вблагати і прихилити Щедрого Бога дати добрий урожай, гарний приплід, достаток у хаті. Адже кажуть, що в цю ніч відкриті небеса – і можна про все просити. Старий Новий рік – фраза, не позбавлена певної абсурдності у самій своїй суті: як же так – і старий, і новий водночас? Але саме так воно і є. Кажуть, що саме у цей вечір Новий рік зустрічається зі старим. Старий рік приходить тихо і нагадує нам, хто ми є. Це – наше свято, яке краще було б називати Щедрим вечором. А Новий рік повний сил і наснаги ступає впевненим кроком у майбутнє.


Бібліографічний огляд літератури :

Дорогоцінна енциклопедія українського застілля [Текст] / Укладач С.А. Мірошниченко. - Донецьк. - ТОВ ВКФ “БАО”, 2008. - С. 155-199.

Застілля — це час, коли радість перемагає нудьгу, сонце сяє яскравіше, а посмішки квітнуть,мов червоні маки.
 До видання увійшли універсальні матеріали, що допоможуть організувати будь — який урочистий захід — від дня народження до церковних свят.
 Пропонуємо Вашій увазі розділ «Відзначаємо свята». До якого ввійшли рецепти традиційних страв, які допоможуть організувати й достойно провести Старий Новий рік та Різдвяні свята. Видання розраховане для всіх груп користувачів.
Твоя країна Україна [Текст] : Енциклопедія українського народознавства / Уклад. Н. Д. Кусайкіна. - Х. : ВД “ШКОЛА”. -  С. 20-32.

 Ця книга розповідає про культуру українців, їхні звичаї і традиції, свята й одяг, містить повір'я, знайомить із символікою кольорів та квітів, писанок і народних вишивок.
    У розділі “Календарна обрядовість” на місяць січень  розповідається, як підготуватися  та провести Рідвяні  свята. Сподіваємось, що вам буде цікаво не лише ознайомитися з поданим матеріалом, але й використати дещо з нього практично. Видання адресоване широкому загалу користувачів.
 Українці : Свята. Традиції. Звичаї [Текст] / Уклад. І. Коверець. - Донецьк : Альфа — Прес, 2004. - С.110-124.

 У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики, символіки — з давніх часів до наших днів.
  У розділі “Календарна обрядовість. Зимовий цикл свят” знайдете цікаву інформацію про звичай українців засівати зерном на Старий Новий рік (Василія).
     Книга розрахована на всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу, важливою складовою частиною якого є традиційно — побутова культура. 

Шкода, М.Н.
       Люба моя Україна. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети та повір'я українського народу [Текст] / М.Н. Шкода. - Донецьк : ТОВ ВКФ “БАО”, 2009. – С. 303-314.
  
   Світ українських традицій нескінченно багатий.  Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань. Матеріали з розділу “Народні свята та обряди календарного циклу” про святкування Нового року за старим стилем, Щедрого вечора (свято Меланки) не залишать байдужими жодного користувача.
     Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників українських традицій.

 Скорик, Юлія
Сію, сію, посіваю ! [Текст] : звичаї на Старий Новий рік / Юлія Скорик // Експрес. – 2016. – 1 – 17 січ. – С. 8.

Немає коментарів:

Дописати коментар