пʼятницю, 22 січня 2016 р.


Моя Україна — мати єдина,
 
тобі я вклоняюся до землі”


В історії становлення незалежності і соборності України, особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Української Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День незалежності і соборності України.
До цієї знаменної дати бібліограф Софія Кіх підготувала та провела інформхвилинку 22 січня — День Соборності та свободи України, бібліографічний огляд літератури Моя Україна — мати єдина, тобі я вклоняюся до землі”.

В день соборності та злуки,
З заходу на схід.
Всі візьмемося за руки
Бо один ми рід.

Нащо нам ворогувати ?
І що нам ділить?
Україна наша мати ,
тож давайте жить

Тож візьмемося за руки
Скажем на ввесь світ,
В День Соборності та Злуки -
Ми один нарід!

Губарев, В. К.
Історія України : Універсальний ілюстрований довідник [Текст] : Довідник / В. К. Губарев. - Донецьк : ПКФ “БАО”, 2007. - С. 330 —331.

Школярам і студентам , безсумнівно , стане в нагоді цей прекрасно складений довідник з історії України. У розділі “Україна в період революції і громадянської війни” (1917 — 1920) розповідається про день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. У книгу включені біографії історичних діячів , хронологічна табличка і словник термінів, різні ілюстрації.

Новий довідник : Історія України [Текст] : Довідник. - К. : ТОВ “КАЗКА”, 2005. - С. 491-508.
 
Новий довідник: Історія України” подає відомості з історії нашої Вітчизни від найдавніших часів до сьогодення. Завдяки стислому, зрозумілому текстові та оригінальній структурі користувачі зможуть швидко знайти вичерпну відповідь на багато питань з історичної проблематики.
Про початок Української революції, чотири універсали Центральної Ради, боротьбу українського народу за незалежність у 1917-1920 роках Ви легко і швидко знайдете відповідь на вказаних сторінках.
Видання розраховане на широке коло користувачів, спосіб викладу та оптимальний обсяг матеріалу вирізняє Довідник серед навчальної літератури та робить його універсальним.



Нариси історії Української революції 1917-1921 років [Текст] : у 2 кн. / редкол.: В.А. Смолій (голова) та ін. ; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. - К.: Наукова думка, 2011 .
Кн. 1 / [В.Ф. Верстюк (кер.) та ін.]. - 2011. - 390 с. - Бібліогр.: с. 372-387.

 
У книзі розповідається про особливий період у модерній історії України, в ході якого були реалізовані перші в XX ст. українські державотворчі проекти: Українська Народна Республіка, Українська Держава, Західноукраїнська Народна Республіка.
Розкриваються соціальні, політичні та культурні аспекти революційного часу. Нариси узагальнюють великий історіографічний доробок сучасних українських істориків, які займаються вивченням Української революції.
Скрипник, М. О.
Історія України [Текст] : Навчальний посібник / М. О. Скрипник, Л. Ф. Домбровська, В. М. Красовський та ін. - К. : Центр навчальної літератури, 2003. - С. 175- 187.
В посібнику у розділі “Українська національна революція. Боротьба за відродження державності України (1917-1920рр)”висвітлюються події формування державницьких структур в Україні на початку 1917 р, діяльність Центральної Ради, прийняття універсалів УНР, виникнення Директорії УНР. Посібник розрахований для студентів, всіх , хто цікавиться історією України.

Яневський, Данило.
"Проект "Україна", або Таємниця Михайла Грушевського" [Текст] / Данило Яневський. - Харків: Фоліо, 2010. -135с.

Нова книга журналіста, телеведучого, доктора історичних наук є другою частиною навчального посібника для політиків, журналістів, політологів та любителів з написання, переписування та удосконалювання Конституції України. На сторінках цієї книги – альтернативне бачення суті «Української революції» під проводом Української Центральної Ради. Ви дізнаєтесь, яку історію написав видатний національний історик Михайло Грушевський і що приховують сучасні міфотворці про вітчизняну історію періоду 1917—1918 рр., як було встановлено Брестський мир, хто фінансував Центральну Раду і що сьогодні відомо про вільних мулярів зразка 1917 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар