четвер, 23 квітня 2015 р.

Бібліографічний огляд літератури
"Чорний біль на серці України"


Безак – Мазур, Ельжбетта, Шендрік Тетяна. Транскордонні проблеми токсикології довкілля [Текст] / Ельжбетта Безак – Мазур, Тетяна Шендрік. – Донецьк : ГП «Информационно – аналитический центр «Донбассинформ»», 2008. – 300 с.



У книзі розглянуто основні антропогенні токсиканти, джерела надходження отрут у навколишнє середовище. Їхні трансформації в різних компонентах біосфери, накопичення в деяких живих істотах. Величезний обсяг пізнавального матеріалу, цікаві дані щодо забрудненості споживчих речовин . Автори книги сподіваються , що вона буде корисною не тільки спеціалістам – екологам, але й пересічним громадянам, насамперед молодим людям, які зможуть з часом перетворити наше недосконале  суспільство на світ, де буде комфортно всім живим істотам.



Біль і тривоги Чорнобиля [Текст] / упоряд. Ю.В. Сафонов. – К. : ВАТ «Вид – во «Київська правда», 2006. – 288 с. : іл.



Книга «Біль і тривоги Чорнобиля» - колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже два десятки літ. Автори – учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами. Їхня розповідь доповнена фотосюжетами про подолання наслідків Чорнобильської трагедії – двадцятилітньої давнини й сучасними. 





Загреба, Михайло. Пропусти Чорнобиль крізь серце [Текст] : Фотокнига / Михайло Загреба. – К. : «Спалах», 2002. – 119 с.


Ця фотокнига – данина пам`яті журналіста, ліквідатора , учасника історико – культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби. Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну , але й під іншим кутом зору  - гуманітарним , і замислитись над тим. Що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях. Правдиву оповідь автора ілюструють його фотографії, - адже автор відомий як талановитий фотожурналіст.






Під полиновою зорею [Текст] : Фотонарис про історію та культуру  Чорнобильського  Полісся  / упоряд.  Є. Аристов, Р. Омеляшко. – К. : «Артек», 1996. – 160 с. : іл.

Кожен хто уважно перегляне альбом, дійде логічного висновку : людина може бути не тільки геніальним зодчим, але й вандалом – руйнівником, якщо вона порушує закони природи. Трагедія Полісся – найяскравіше тому свідчення. Пропонуємо  переглянути  історико – етнографічний нарис і згадати всіх мертвих і живих, хто так довго й терпляче оберігав для нащадків наше духовне етнічне прикоріння на схилі другого тисячоліття.






Немає коментарів:

Дописати коментар