четвер, 7 травня 2015 р.

Нова традиція святкування 8 і 9 травня
Мак – це символ пам`яті

Україна розпочинає нову традицію святкування 8 і 9 травня в європейському дусі пам`яті та примирення. Символом цих днів є червоний мак. Про це йдеться в Указі Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70 – річниці перемоги над фашизмом у Європі та 70 – річниці завершення Другої світової війни» і Законі «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років».
Мак – це символ пам`яті жертв війни в Україні – вперше використали торік. За ініціативи Українського інституту національної пам`яті та Національної телекомпанії України розроблено графічне зображення, що є своєрідною алюзією : з одного боку – це квітка маку, а з іншого – кривавий слід від кулі.
Квітка маку в українській міфології має дуже багато значень. Це – символ сонця, безконечності буття і життєвої скороминущості, краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили,  а  також хлопця – козака, крові, смерті. Квітка часто згадується в народних піснях та думах. Особливо козацької доби, Образ маку нерідко символізує козака, котрий героїчно загинув. Боронячи Україну.

Україна. Президент.
    Про заходи з відзначення у 2015 році 70 – ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70 – ї річниці завершення Другої світової війни [Текст] : указ від 24 берез. 2015 р. № 169 / 2015 // Уряд. Кур`єр. – 2015. – 26 берез. – С. 7.

Коваленко, Ірина. Мак – це символ пам`яті [Текст] : нова традиція святкування 8 і 9 травня / Ірина Коваленко // Експрес. – 2015. – 7 – 14 трав. – С. 11.


Немає коментарів:

Дописати коментар