вівторок, 5 травня 2015 р.

Українські Січові Стрільці : визвольна ідея і збройний чин

Гей, видно село, широке село під горою,
Гей, там ідуть стрільці, січовії стрільці до бою.
Іде, іде військо крізь широке поле,
Хлопці ж бо то, хлопці, як соколи!
                                      (Л. Лепкий)
Щоб вшанувати  пам'ять Українських Січових Стрільців, пройтися   минулим і важким історичним часом, який був не легкий для тих людей, які боролися за волю України у Жовківській  ЦРБ було проведено огляд літератури «Січові Стрільці! Безсмертні борці, вірні сини матері-України».


Історія України... Забуті імена, викреслені з пам'яті цілі сторінки, зруйновані могили, поламані хрести, понищені церкви. Сьогодні ми хочемо воскресити в пам'яті одну із забутих сторінок нашої історії — про українських січових стрільців.
Січові Стрільці! Безсмертні борці, вірні сини матері-України, які не шкодували ні сил, ні здоров’я для її добра, щастя і волі, котрі на вівтар її визволення без вагань клали своє найдорожче – життя. Це цвіт і совість української нації, її гордість і слава. Вони гордо і мужньо підняли національні синьо-жовті знамена, ідучи визволяти з 300-літньої неволі Російської імперії своїх наддніпрянських братів-українців. До цього їх кликали віра, надія, синівська любов. Вони були патріотичними і сміливими, щирими і чесними. Майже роздягнені, босі і голодні, вони, як свідчать очевидці, не вчинили жодного мародерства.

Стрільці - це наша гордість, і наша честь, наша слава.

То хто ж вони, Українські Січові Стрільці Української Галицької Армії, мужні сини і дочки України? Звідки почалася їхня слава, мученицька історія? Звідки почалася вірність присязі, мужність, нескореність, патріотизм і сила?

Мала фотоенциклопедія Українських січових стрільців [Текст] . – Львів : Галицька видавнича спілка, 2004. – 128 с., 311 фото.



За матеріалами Бродівського історико-краєзнавчого музею; у виданні зібрано 311 історичних фотографій українського національного військового формування Австро-Угорської імперії - Українських Січових Стрільців, на яких зображено більше 1000 відомих і невідомих учасників історичних подій. Наведені довідки про учасників Легіону УСС та його історичний шлях. Видання може бути корисним для наукових працівників та усіх зацікавлених цим періодом історії України.


Святослав, Липовецький.  "Обличчя звитяги (Стрілецькі світлини)"[Текст] / Святослав Липовецький. -  Львів, Видавнича компанія "АРС", 2012 р. -  96 с.: іл..



Видання вперше пропонує читачеві широку підбірку фотографій із Віденського (нині Бродівського) архіву УСС. Окрім більш 100 оригінальних світлин, у книзі вміщено біографічні довідки вояків, цікаві зразки документів, спогадів та стрілецьких поезій.

Українські Січові Стрільці, 1914-1920 [Текст ]. – Львів : Слово , 1991.– 160с.


 Фотоальбом, який побачив світ у Львові 1935 року і був підготовлений на відзначення двадцятирічного ювілею створення УСС, містить унікальні фотографії, що супроводжуються детальними науковими коментарями. Ілюстрації дають змогу ознайомитись не тільки з героїчними змаганнями УСС, але й суворими буднями борців за незалежність України.



Хома, Іван. Січові Стрільці. Створення, військово – політична діяльність та збройна боротьба Січових Стрільців у 1917 – 1919 рр [Текст] / Іван Хома. – К. : Наш час, 2011. – 104 с. : іл..


Книгу присвячено військовому формуванню Січових Стрільців, яке було створене і діяло у складі українських армій за Центральної Ради, Гетьманату та Директорії в 1917—1919 pp. На основі багатого історіографічного і джерельного матеріалу висвітлено створення, організацію командної вертикалі, структуру та всі реорганізаційні процеси. Приділено увагу військово-політичним подіям, які безпосередньо та опосередковано відбувалися за участі стрілецтва і були з ним пов'язані. Розглянуто участь стрільців у боротьбі проти збройної агресії більшовицької Росії, а також протистоянні з російською білогвардійською армією генерала А. Денікіна. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України.



Немає коментарів:

Дописати коментар