вівторок, 23 травня 2017 р.

Запобігання 
упередженому ставленню до ВПО
Як будувати діалог та довіру в громаді? Як вирішувати конфлікти та непорозуміння, що виникають між переселенцями та місцевими мешканцями? Відповіді на ці запитання шукали учасники тренінгу "Запобігання упередженому ставленню до ВПО", який організувала Оленка Дуброва із командою у вигляді діалогу мовою форум - театру. У тренінгу активну участь взяла працівник Жовківської РЦБС Софія Кіх.
Форум-театр – це методика, яка ще мало поширена в Україні, хоча її давно і ефективно використовують в половині країн світу як засіб зробити суспільство щасливішим; як спосіб відкриття самого себе та інших, визначення та вираження наших бажань; як засіб зміни обставин, що завдають нещастя і біль, і засіб посилення того, що приносить світ. Форум-театр є мовою, яка допомагає зрозуміти й розвинути емоційні сфери свідомості (емоційний розум) і виробити креативний підхід до позитивного вирішення проблем.  Це  інтерактивна форма роботи, яку використовують для роботи з різними категоріями населення, техніка якої може бути застосована в різних ситуаціях з різною метою.Реалізація міні - проекту "Запобігання упередженому ставленню до ВПО у м. Львів шляхом проведення просвітницьких заходів в громаді" здійснюється ГО "Промінь змін" у рамках проекту "Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні", що реалізує Громадська спілка "освітній дім прав людини в Чернігові" при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (NED).  Проект є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми "Розуміємо права людини".
Результатом даного проекту є допомога в отриманні нового досвіду для вирішення проблеми, яка постала перед людиною, знайти спільний шлях її вирішення. 
У перший день форум - театру учасники познайомились, будували команду, були ведмедями та совами, грали в ігри, але і говорили на важливі теми, підіймали складні дискусійні питання стосовно життя ВПО у Львові, а також доречності самого терміну "переселенець". 
Другий день форум - театру був присвячений імпровізації та роботі з образами, учасниці та учасники  змогли побути глиною в руках скульптора, відтворити цікаві неочікувані образи та зобразити сценки в малюнках.


 
Третій завершальний день закінчився показом театралізованих імпровізацій під час яких джокери запрошували глядачів пропонувати та брати участь у виставі пропонуючи власні стратегії поведінки "акторів" для того, щоб змінити проблемні ситуації залучаючи глядачів до обговорення. 
Атмосфера в групі була дуже душевна і щира незважаючи на те, що учасники і учасниці були з різних сфер зайнятості. 

Немає коментарів:

Дописати коментар