середу, 24 травня 2017 р.

Історія не має кордонів. Акція «Вісла» -  70 років після проведення
Акція «Вісла» -  завершальний етап примусової депортації українців комуністичною польською владою 28 квітня – 12 серпня 1947 року з прабатьківських земель Лемківщини,  Надсяння,  Холмщини та Підляшшя на «повернуті землі» (ті,  що після Другої світової війни відійшли від Німеччини до Польщі).
Поверненню пам`яті про трагічні дні 1947 року українців Закерзоння, про етнічний злочин, яким була акція «Вісла» і насильна депортація українського населення з рідних земель був присвячений круглий стіл «Історія не має кордонів. Акція «Вісла» -  70 років після проведення», який  організували   відділ культури і туризму, відділ освіти Жовківської РДА та працівники  Жовківської ЦРБ.
Вчителька географії Куликівської ЗОШ I III ступ. Пилип Катерина Андріївна детально розповіла про причини та наслідки акції «Вісла», ознайомила з матеріалами  своєї  історичної розвідки про переселенців села Дев`ятир.
Вдалим доповненням став перегляд документального фільму «Вічний поклик серця»,  під якого глядачі  побачили і пережили весь трагізм вигнання  українців з рідної землі.
Спогадами своїх родичів про насильне переселення поділилися з присутніми Леся Богуш з с. Дев`ятира та Іванна Максимівна Мазур з с. Любелі.

Методист відділу освіти Омелян Олексійович Боровець доповнив розповіді учасників круглого столу маловідомими фактами  про ці трагічні  події.
 Начальник відділу культури і туризму Жовківської РДА Галина Фесюк наголосила на важливості висвітлення правди про операцію «Вісла» та закликала учасників заходу завжди пам`ятати про те, що ми - українська нація.

Немає коментарів:

Дописати коментар