пʼятниця, 21 липня 2017 р.

«Ніч у бібліотеці»
15 – 16 липня 2017 року проходив Другий Книгофест у м. Жовква. Протягом двох днів жовківчани та жителі району мали змогу відвідати різноманітні заходи, поспілкуватись з письменниками та поетами зі всієї України, більше дізнатись про їх творчість,  ознайомитись з продукцією видавництв та придбати книги за ціною виробника.
В рамках Книгофесту в Жовківській ЦРБ цікаво і змістовно відбулась «Ніч у бібліотеці». Директор Жовківської РЦБС М. Довгань привітала присутніх, детально розповіла про проведення Другого Книгофесту у м. Жовква.

 Свою творчість представляли львівські письменники Наталя Гурницька, Олег Рибчинський,  поетеса і прозаїк Людмила Пуляєва, поет з Великих Грибовичів Богдан Бовшик.
Наталя Гурницька розповіла про задум написання роману «Мелодія кави у тональності кардамону», де йдеться про історію забороненого кохання між донькою священника й одруженим польським шляхтичем і частина подій якого відбувається в нашому місті. Авторка також представила продовження цієї драми в романі «Мелодія кави у тональності сподівання».
Творчість Людмили Пуляєвої добре знайома багатьом  в Жовкві. Вона - автор декількох збірок поезії та прози «Несвоєчасність», «Друзі мої, заньківчани…», «Тест на вірність»,  «Ми ще зустрінемось у часі…», в яких піднімає загальнолюдські теми добра і зла, віри і зневір’я, любові до ближніх і до рідної землі, і ,звичайно, вічну тему кохання. Присутнім поетеса зачитала поезії зі своєї п’ятої книги «На дні мого ковша», присвячені буремним подіям останніх років – Революції Гідності, Майдану та АТО. Не залишив байдужими слухачів її поетичний батл з Богданом Бовшиком, місцевим поетом та виконавцем пісень.

Наш земляк, уродженець с. Мацошин Олег Рибчинський на суд читачів подав роман «Чорні морелі», в якому описано реальне життя таким, яким воно є насправді. Основою сюжетної лінії роману є вибір між духовним і душевним. Автор розповів про знайомство з людьми, які дали поштовх до написання і стали героями його твору.
Другою книгою автора є «Солодкий гріх, або Анатомія зради», яка є продовженням «Чорних морелей» і змальовує реалії життя наших жінок-заробітчанок в Італії та війну на Сході України.
Час, проведений в спілкуванні з авторами книг, минув непомітно і швидко. Учасники зустрічі залишали бібліотеку з масою позитивних емоцій та вражень.
Життя в раю – нелегали по сусідству
При Жовківській  центральній  районній  бібліотеці діє Кіноклуб Docudays UA  «Феміда». Він надає унікальну можливість проводити покази документальних фільмів з колекції Міжнародного  фестивалю документального кіно , поєднуючи цікаві стрічки та правовий зміст, що дає людині знання про свої права, вміння ними користуватися та захищати.
18 липня 2017 року відбувся перегляд документального фільму «Життя в раю – нелегали по сусідству» (режисер Роман Вітал).
Нині в усьому світі нараховується 22 мільйона біженців. Це найбільша трагедія. Цих людей різних рас і різних віросповідань можна зустріти в будь-якій країні. Вони змушені, кинувши домівки, майно, родину і батьківщину, бігти через побоювання за своє життя і свободу, саме тому вони - біженці.
Документальний фільм «Життя в раю – нелегали по сусідству» викриває систему швейцарської політики надання притулку біженцям і те, як привілейовані жителі Заходу поводять себе з  сусідами-біженцями. Як це впливає на їхні життя і як воно – бути шукачами притулку в «раю»?
Окрім самого показу, з глядачами відбулася дискусія навколо піднятих фільмом проблем. Кожен мав змогу висловити свою думку, а саме :
Ярослав Кавка : «Нелегальна імміграція створює реальні та потенційні загрози фактично будь-якій країні, яка  приймає нелегалів . Вона спотворює соціальну, демографічну, територіальну структуру, загострює конкуренцію на місцевих ринках праці та житла».
Надія Грещак : «Нелегальна міграція в Україні є гострою проблемою, що впливає на стан правопорядку, економічну ситуацію, і на міжнародний імідж не тільки нашої держави, а й багатьох інших».
Марія Свищ : «Життя в раю» показало нам систему світової політики надання притулку біженцям, а також відкрило очі на проблему проживання нелегалів – біженців,  як це впливає на їхні життя і як воно – бути шукачами притулку в «раю»?.


Актуальну інформацію про наступні  покази фільмів в кіноклубі  Docudays UA  при  Жовківській ЦРБ уточнюйте за тел. 22 - 577.
Запрошення
Кіноклуб DOCUDAYS UA "Феміда" при Жовківській ЦРБ 18 липня 2017 року запрошує на перегляд документального фільму "Життя в раю - нелегали по сусідству".
Поч. о 12.00 год.
(Читальний зал бібліотеки)
Після перегляду фільму відбудеться обговорення проблем нелегальної міграції в Україні та світі.

четвер, 20 липня 2017 р.

Символи національної 
і державної величі
Наш світ підкоряється певним законам : є закони природи, які упорядковують життя на Землі, є закони Божі - закони найвищої моралі, що допомагають нам відокремлювати добро від зла. А є державні закони - правила існування в суспільсві, яких мають обовязково дотримуватися всі громадяни тієї чи іншої країни.
 Таким Законом є Конституція України, прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року.
27 червня 2017 року в Жовківській ЦРБ відбулась година інформації «Свята спадщина. Державні символи України», присвячена Дню Конституції України. Під час проведення заходу присутні мали змогу ознайомитися з історією створення Конституції та державними символами України – Гербом, Прапором, Гімном. Доповненням стала книжкова виставка на цю тему.

Доки пам’ятаємо – живемо
XX ст. вважається століттям величезних суспільних катастроф - революцій, війн, будівництва нових ідеологій, масових геноцидів, депортацій тощо. Друга світова війна, яка належить до найтрагічніших сторінок історії України, займає провідне місце в цьому переліку. Війна пройшла через життя кожної української родини і є вагомою складовою історичної пам’яті нашого народу. Зараз цей народ має свою незалежну державу – Україну, завдання якої полягає в тому, щоб сформувати правдиву, з погляду українського народу, історію подій Другої світової війни.
22 червня 2017 року до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні в Жовківській ЦРБ відбулася зустріч з дітьми війни «Доки пам’ятаємо – живемо…».
Ведуча Наталія Химиця розповіла про причини Другої світової війни та її наслідки для України і українського народу. Декламуючи вірші про війну, бібліотекарі Дарія Висоцька і Ірина Сайко розкрили весь трагізм цього періоду не тільки на фронті, але і в тилу.


До сліз зворушили присутніх розповіді дітей війни Єви Селіверстової, Надії Матіяш, Марії Орищак про їхнє нелегке дитинство та долю рідних і близьких в часи війни.


Хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх полеглих в роки Другої світової війни і тих, хто віддав своє життя за Україну на Майдані та в зоні АТО.
Учасники заходу мали змогу ознайомитися з книжковою виставкою по даній темі.
Сьогоднішня зустріч показала, що важкі випробування війною згуртували народ  у єдину Українську націю. Захищаючи свою рідну землю, ми обов’язково переможемо. Бо з нами Бог і правда, і воля святая.
На Івана, на Купала
7 липня відзначають Різдво Предтечі Хрестителя Господнього. У народі це свято називають Івана Купала. Наші предки вірили, що в цей день трави мають найбільшу силу і збирати їх потрібно до сходу сонця.Також чарівну силу мала купальська роса, якою вмивалися дівчата.
Цього дня у Жовківській ЦРБ пройшов народознавчий калейдоскоп "На Івана, на Купала". Під час якого користувачі дізналися про традиції святкування свята одного із найпоширеніших свят серед молоді. Дійство, як правило починалося ввечері, напередодні Купала. Дівчата ворожили, плели віночки, які кидали у воду. Тому хлопці розкладали велике купальське вогнище,  перестрибували через нього парами, перевіряючи силу кохання молодої пари.
Доповненням народознавчого калейдоскопу стала книжкова виставка на цю тему.

Сила духу зелених свят
Зелена неділя, за церковним календарем – Трійця, яку святкують через сім тижнів після Великодня. За народними уявленнями, у цей день весна зустрічається з літом. А тому проводи весни й зустріч літа є основним лейтмотивом обрядовості Зелених свят.
Оскільки це свято припадає на 50 – день після Пасхи, церква називає його П`ятидесятницею. Цей день вважають початком християнської церкви. Господь відкрив апостолам усю повноту своєї слави у триєдинстві : Бога – Отця, Бога – сина і Святого Духа.
2 червня 2017 року у Жовківській ЦРБ відбувся народознавчий калейдоскоп «Сила духу зелених свят», під час якого користувачі мали змогу ознайомитися з літературою про святкування Трійці.
День інформації
«Життя без паління»
31 травня 2017 року у Жовківській центральній районній бібліотеці проведено День інформації «Життя без паління», присвячений Всесвітньому дню боротьби з тютюнопалінням. Користувачам та жителям міста бібліографом Софією Кіх представлено книжково – ілюстративну виставку «Здоров`я чи куріння – обирайте самі», проведено бібліографічний огляд літератури «Правда про куріння», продемонстровано документальний фільм «Вплив паління на людину».







Запрошення
Жовківська центральна районна бібліотека запрошує на День інформації «Життя без паління».
В програмі дня :
-Книжково – ілюстративна виставка «Куріння чи здоров`я – обирайте самі»;
- бібліографічний огляд літератури «Правда про куріння»;
- Перегляд фільму «Вплив паління на людину» (12.00 год).