субота, 29 лютого 2020 р.

Меморіал 
«Героям Вовчухівської офензиви»

26 лютого 2020 року делегація з Жовківщини: представники Жовківської районної ради Алла Жук, Василь Пущинський та працівники культури Бовшик Богдан, Софія Кіх, Тетяна Савула, Мирон Низ на урочистому відкриттю та освяченню Меморіалу «Героям Вовчухівської офензиви» у с. Вовчухи Городоцького району.

Вовчухівська офензива – наступальна операція Галицької Армії 17 лютого–18 березня 1919 року під час польсько-української війни 1918-1919 років. У ході Вовчухівської офензиви воїни Галицької Армії перерізали залізничне сполучення між Львовом та Перемишлем у районі Вовчухів, повністю оточили та взяли в облогу Львів. Начальний командувач Галицької Армії генерал-полковник Михайло Омелянович-Павленко писав: «Львів повністю взятий у кільце та обложений. Усі потуги поляків поблизу Вовчух закінчилися безрезультатно. Питання здачі Львова визначається наявністю в місті харчових запасів».
Однак втрутилася Антанта, а члени місії генерала Бартелімі підступно провезли до Львова не тільки харчові запаси, але і набої та зброю.
Вояки Української галицької армії Як тільки ініціатива переходила до воїнів Галицької Армії, європейські країни змушували українців іти на припинення бойових дій та перемир’я. У цей час польські війська отримували перепочинок та підкріплення. У підсумку на вимогу Найвищої ради країн Антанти просування частин Галицької Армії було зупинено. На міжнародній шахівниці Антанта поставила на Польщу, а не на Україну.
Пам'ять військовиків Галицької Армії вшанували хвилиною мовчання, а до Меморіального комплексу поклали квіти.




Немає коментарів:

Дописати коментар