субота, 8 лютого 2020 р.

Перший український автор друкованої книжки
7 лютого1483 р. у Римі Юрій Дрогобич - Котермак видав книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року»
(Коротка інформаційна довідка)
Дрогобич Юрій - Котермак. Наш герой - український вчений-просвітянин, географ, астроном, лікар, філософ, астролог і мандрівник, чиє справжнє ім’я Юрій Котермак. Дрогобич - це друге прізвище, яке збігається з назвою рідного міста Юрія, уродженця Галичини, або ж, як у XV столітті, та й пізніше, часто писали - Руського князівства.
Достатньо навести лише два промовисті факти: перед нами - ректор (1481 - 1482 рр.) Болонського університету, одного з найславетніших і найдавніших навчальних закладів Європи того часу! В історію університету він увійшов під іменем «Джорджо да Леополі» - Юрій зі Львова. Його називали - «пан магістр Георгіус з Русі» ще перед обранням на «майже недосяжну» ректорську посаду. Дивовижно, але ця ще зовсім молода людина (близько 30 років) здобула своєю освіченістю, відданістю науці й викладацькому хисту такий авторитет у Болоньї, що за Юрія проголосували не лише студенти, а й такі відомі в Італії та за її межами професори, як астроном Джілорамо Манфреді, медик Габріеле Джербі, філософ Несторе Моранді, викладач поезії та риторики Галеотто Марціо...
Болонський університет
Другий факт говорить про те, що Юрій Дрогобич був автором першої написаної українцем друкованої книжки, випущеної в Європі в 1483 році. Надрукована в Римі в типографії Еухаріуса Зільбера книга носила назву «Прогностична оцінка поточного року магістром Юрієм Дрогобичем з Русі, доктором мистецтв і медицини Болонського університету». Є вагомі підстави вважати, що це – перше, випущене в Європі, друковане видання, автором якого був українець. А ще він лікував людей на високому професійному рівні, корегував географічні карти, як міг допомагав бідним і знедоленим.
Фрагмент з праці “Прогностична оцінка поточного 1483 року магістра Юрія Дрогобича з Русі…”
Помер Юрій Дрогобич у лютому 1494 року у віці близько 45 років. Останні роки недовгого життя Юрія Котермака минули у Кракові, де він був одним із найшанованіших викладачів місцевої alma mater, звідки, власне, і почався його шлях у широке життя й науку.
Зображення з поштових  марок на честь Юрія Дрогобича
Лицевий бік пам’ятної медалі, випущеної до 500-ліття «Прогностичної оцінки поточного 1483 року Ю. Дрогобича»
Зворотній бік пам’ятної медалі, випущеної до 500-ліття «Прогностичної оцінки поточного 1483 року Ю. Дрогобича»
Серед учнів Юрія був славний польський астроном Микола Коперник. Роботи Дрогобича відомі в багатьох країнах Європи. В його рідному місті Дрогобич встановлено пам’ятник Юрію Котермаку. Поза сумнівом, ця людина заслуговує на вдячну пам’ять нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар