вівторок, 11 лютого 2020 р.

Шановні користувачі!!! Нова література вже на полицях у Жовківській центральній районній бібліотеці : новинки літератури історичного характеру, які є дзеркалом сьогодення та скарбом для майбутніх поколінь.

WAR no coment [Фото]. – К., 20…- 125 с.

З початком російської агресії проти України українці стали на захист найдорожчого - своєї рідної землі та незалежності. Саме завдяки українським героям ми тепер маємо тверду віру в те, що Україна не відступить і утвердить власну державність, відновить територіальну цілісність. Заради цієї мети та вільного майбутнього своїх дітей українці зі зброєю в руках, ризикуючи власними життями, четвертий рік ведуть боротьбу з агресором. За час протистояння нам вдалося зупинити ворога на Сході та не дозволити йому просунутися в глиб країни. Але боротьба українського народу за незалежність триває. Ця книжка - розповідь про події на Сході України через об'єктив фотоапарата, це трагізм ситуації, який несе війна, це миттєвості важкої солдатської роботи, це обличчя наших воїнів, їхні погляди, що показують незламність нашої нації.
WORLD we defend : світ в якому ми живемо [Фото]. – К., 20…- 125 с.

Війна змінила як українську армію, так і український народ. Рясно полита кров’ю наших героїв-звитяжців земля Донбасу стала територією автентичності українського воїнства, а АТО — випробуванням, яке пробудило нас від своєрідного ціннісного забуття. Україна як ніколи патріотично піднесена, вмотивована й високомобілізована до опору ворогам самого її існування. Українці Заходу і Сходу хочуть одного — мирного, упевненого у прийдешніх днях життя на рідній землі. Поки ж для того наш солдат мусить витримувати підлі провокації та обстріли ворога, відбиваючи його агресивні наміри, і повсякчас готуватися до звільнення від поневолення всіх тимчасово загарбаних українських теренів. Ця книжка - це збірка світлин 11 авторів, серед яких як цивільні професійні фотографи, так і журналісти військових ЗМІ. Перебуваючи в зоні бойових дій, вони зафіксували моменти, події, свідками яких стали, обличчя героїв, мирних людей, місцевих добровольців з котрими вдалося познайомитися. Ще невідомо, скільки на нас чекає попереду випробувань. У нас все буде добре, бо наш хліб найсмачніший, а люди — найгарніші. Лише подивіться на Світ, Світ, який ми захищаємо!
Каляндрук, Тарас
Козаки. Слов'яни проти Орди[Текст] / Тарас Каляндрук. – Львів : ЛА «Піраміда», 2017. – 496 с.
Вихід цієї праці знаменує нищівний розгром євразійської теорії виникнення козацтва. Книга докорінно змінює усталені віками стереотипи та уявлення. Тарас Каляндрук - відомий український дослідник лицарської культури, автор історичних праць, що стали культовими («Таємниці бойових мистецтв України», «Загадки козацьких характерників») - провів колосальну дослідницьку роботу, зібравши на теренах Слов'янщини багатющий історичний матеріал, який ліг в основу цієї книги. Дослідження доповнюють унікальні зображення археологічних знахідок, давні та сучасні малюнки, світлини, що невідомі широкому загалу. У новій книзі Т. Каляндрука читач знайде чимало великих і малих відкриттів, які у сукупності творять нове бачення історії виникнення козацтва, абсолютно відмінне від того, що протягом уже не одного століття нав'язується нам московськими окупантами. За фундаментальним підходом до теми слов'янського коріння козацтва та обсягом опрацьованого матеріалу, цю працю, без сумніву, можна поставити в один ряд з «Історією запорізьких козаків» Д. Яворницького та «Слов'янськими старожитностями» П. И. Шафарика.

Слободанюк, М. В.
Високомобільні десантні (Аеромобільні) війська України. 1991-2017 [Текст] / М. В. Слободанюк, В. І. Фешовець. – Львів : Видавництво «Астролябія»,2017.–200с.
Книга є першою в українській історіографії спробою систематичного висвітлення історії та символіки найбоєздатніших частин Збройних Сил України - її Високомобільних десантних військ, що раніше мали назву аеромобільних (2017 року перейменовані на Десантно-штурмові війська). Значна частина підрозділів українських десантних військ мають доволі тривалу історію, що починалася ще з часів Другої світової війни, а деякі були створені тільки нещодавно. Нині вони доводять своє право вважатися елітним військом у бойових діях проти російського агресора на Сході України. На сторінках видання читач може ознайомитися з історією цього роду війська, з героїчними подіями боротьби з нацистським та російським окупантами, а також із його сучасною символікою.
Сова, Андрій
Іван Боберський. Основоположник української тіловиховної і спортової традиції [Текст] / Андрій Сова, Ярослав Тимчак. – Львів : ЛДУФК : Апріорі, 2017. –232с.
Пропоноване науково-популярне видання присвячене постаті видатного українського громадського, культурно-просвітнього та політичного діяча, педагога і журналіста основоположника і фундатора української національної фізичної культури, професора Івана Боберського (1873-1947). Ця книга - ще один крок до відновлення національної пам'яті українського народу, повернення із забуття не лише імені Івана Боберського, а й історичного і культурного феномену української національної фізичної культури творцем, визначним діячем і репрезентантом якого він був. Для Фахівців галузі фізичної культури і спорту, істориків, краєзнавців та усіх тих, кого цікавить історія і культура рідного краю.
Тельвак, Віталій
Львівська історична школа Михайла Грушевського [Текст] / Віталій Тельвак, Василь Педич. – Львів : Світ, 2016. – 440 с.
У монографії розглянуто проблему становлення та функціонування львівської історичної школи Михайла Грушевського. Відтворено її історіографічні образи, проаналізовано евристичний потенціал залучених джерел. Реконструйовано структуру та персональний склад школи, показано особливості комунікативних практик, з’ясовано питання лідерства та психологічного клімату, проблему рецепції молодими істориками творчості вчителя. Простежено трансформацію вироблених М. Грушевським схоларних традицій в роки Першої світової війни та у міжвоєнний час. Досліджено внесок галицьких учених у розробку різнопланової конкретно-історичної проблематики. Для істориків, грушевськознавців, широкого кола читачів.
Терлецький, М. М.
Слідами Драго – Сасів у Львові [Текст] : історичний аспект / М. М. Терлецький. - – Львів : ПАІС, 2017. – 308 с.
У пропонованій книжці виклад тематичної основи не обмежено чіткими хронологічними рамками. Зроблено це з метою компонування цілісності галицьких геральдичних родів шляхом створення безперервного ланцюга родової історичної пам’яті. Цей задум реалізовано через поєднання стислої інформації про ґенезу геральдичного драго-сасівського роду та життєписів його окремих харизматичних представників, котрі відчували споріднення з давнім родом і їхнє життя було пов’язане зі Львовом. Наділені тим одвічним лицарським особистісним ресурсом, що допомагав кожному з них досягти значних висот у розвитку інтелекту і духу, представники спасівського роду часто ставали лідерами реального галицького суспільства, залишаючи по собі яскравий слід в історії краю. Творчо реалізовуючи себе в житті співтворцями львівської міської культури та неповторного колориту Львова, вони також впливали на оточення, мотивуючи їх до дії.Книжка покликана привернути увагу до проблеми зміцнення духовної платформи патріотизму на основі міцної національної свідомості, допомагаючи дізнатися, чим і ким пишатися; покликана сприяти пришвидшенню набуття українцями ідентичності, органічно вмонтованої в європейську історичну пам’ять.
Яворська, Ольга
Щоденник болю і тривоги [Текст] / Ольга Яворська . – Львів : Апріорі, 2016. – 184 с.
Нова книжка Ольги Яворської — це мозаїка іцоденникових записів, поетичних замальовок, витяги з листів друзів та однодумців, що відображають події, зафіксовані протягом двох буремних років відчайдушної боротьби українського народу за власну Гідність, цілісність та соборність України.
Яців, Роман
Роберт Лісовський (1893-1982) : Дух лінії [Текст] / Роман Яців. - Львів : Апріорі, 2015. –232с.
Книга присвячена творчості видатного українського мистця, педагога і громадсько-культурного діяча Роберта Лісовського (1893-1982). Монографічному дослідженню передує слово його доньки Зої Лісовської-Нижанківської, в якому називаються базові історичні, духовні та родинно-побутові чинники формування особистості Р. Лісовського та його вершинні досягнення в сфері образотворчого мистецтва, українського пластового духу, громадської та педагогічної діяльності. В основних розділах книги розповідається про етапи творчої біографії мистця – від родинного середовища у Кам’янському, навчання у Миргороді та Києві, активної творчої діяльності у Львові, Берліні, Празі, Римі, Лондоні. Аналізується формально-образна мова творів, зокрема так аспекти, як композиція, авторський стиль, концепція національного шрифту, ставлення до традиції, а співвідносно до цього висвітлюється широкий духовно-культурний світогляд автора. Для мистецтвознавців, істориків, культурологів та усіх, хто цікавиться явищами українського образотворчого мистецтва та національної культури в її широких концептуальних і смислових вимірах.

Немає коментарів:

Дописати коментар