середу, 10 лютого 2016 р.

Увага !!! Книжкові новинки!!!
(Бібліографічний огляд нових надходжень літератури у фонд Жовківської ЦРБ для дорослих)

Вербицький М. М.
 Вибрані твори[Текст ]: мультимедійний проект до 200-річчя від дня народження / М. М. Вербицький. – Чернівці: Букрек, 2015. – 336 с.: іл.
Пропоноване видання містить симфонічні твори українського композитора Михайла Вербицького. Віднайдені твори – велике сенсаційне відкриття, оскільки раніше в Україні та світі не видавалися й ілюструють справді унікальну творчу палітру автора Державного Гімну. Перлини симфонічного мистецтва вперше в історії друкуються з нагоди 200-літнього ювілею М. Вербицького. Його постать сміливо можна поставити в один ряд з такими музичними геніями, як Д. Борнянський, та М. Лисенко.

Данте Аліг`єрі
Божественна Комедія : Чистилище [Текст] / Аліг`єрі Данте. – Львів : «Астролябія», 2014. – 320 с.
Книга презентує читачеві найновіший у часі український переклад «Чистилища» (другої частини «Божественної Комедії» Данте) пера Максима Стріхи. Головною метою цього перекладу було відійти від певного «академізму» давнішої версії Євгена Дроб’язка і не лише адекватно відтворити зміст і поетичну форму Дантового шедевра, але й дати читачеві уявлення про живу, не охололу ще «магму» щойно «виліпленої» поетом італійської мови — у поєднанні найрізноманітніших стилів (від найвищого й до низького) і часом навіть у певних хибах щодо сьогоднішньої усталеної літературної норми. Розгорнута передмова розповідає про Данте як співтворця теологічного концепту Чистилища — «тимчасового пекла», де винні, але не загиблі душі спокутують свої гріхи, аби бути допущеними в Небеса. Продовжуючи традицію, покладену у виданому торік «Пеклі», перекладач подає антологію пов’язаних із постаттю Данте українських віршів, написаних упродовж останніх понад півтораста років: від Панька Куліша до Олени О’Лір. Це видання «Чистилища», як і перша частина поеми, ілюстроване мініатюрами з Сієнського кодексу ХV століття, які приписують італійському митцеві Пріамо делла Кверча.

Діяння Римські : Християнські притчі Середньовіччя. – Львів : «Апріорі», 2014. – 448 с. : іл.
Збірка «Діяння Римські» («Gesta Romanorum», поч. XIV ст.) – твір, від самого свого постання спрямований на поєднання приємного з корисним. Приваблюючи увагу слухачів екзотичними, захопливими, а деколи й пікантними «давньоримськими» оповідками, середньовічні проповідники спонукали свою паству до благочестивого життя і турботи про спасіння душ. Перше видання повного українського перекладу збірки подібно ж має на меті, з одного боку, принести широкому загалові читачів задоволення від подорожі в барвистий і химерний світ середньовічної уяви, з іншого – послужити спонукою для українських істориків, філологів, релігіє знавців пильніше приглянутись до цієї досі маловідомої в нас пам’ятки давнього європейського   письменства.       У       книзі         подано покажчик бібілійних цитат і посилань, позначки посилань на твори античних та середньовічних авторів,   позначки    посилань    на      книги                   Біблії.

Книга лева : Львів як текст. Львівський прозовий андеграунд 70-80 –х рр. XX ст. [Текст] : Антологія прози та есеїстики / Упоряд. Василь Габор. – Львів : ЛА «Піраміда», 2014. – 260 с. : іл.
Запропонована читачам антологія не претендує на вичерпність — радше спонукає до осмислення Львова як тексту і представляє прозу та есеїстику другої пол. ХХ — поч. ХХІ ст. таких самобутніх авторів, як Роман Іваничук, Андрій Содомора, Ніна Бічуя, Юрій Андрухович, Віктор Неборак, Галина Пагутяк, Ярослав Павлюк та ін. і вперше найповніше репрезентує львівський прозовий андеґраунд 70—80-х рр. ХХ ст. — твори Миколи Рябчука, Юрія Винничука і Володимира Яворського. Книга Лева : Львів як текст  - це проза, у якій відчувається дух Львова, проза, замішана на  реальності й магічності, містиці;  її характерні ознаки – стильна елегантність, ненав`язливий міфологізм і філософічність.

Пасіцька, Оксана
Львів і львів`яни : український соціум та промисел (20-30 – ті роки XX століття). – Львів : Інститут українознавства ім. І. Крип`якевича НАН України, 2014. – 400 с.
У монографії досліджено українське суспільство міжвоєнного Львова. Зокрема розглянуто українське робітництво як окрему етносоціальну верству населення в контексті суспільно-економічного розвитку Львова. З’ясовано динаміку чисельності та зайнятості робітників-українців у 1920 –1930-х роках. Проаналізовано широкий комплекс питань, пов’язаних із становищем найманих працівників (вишкіл робітничих кадрів, умови праці та побуту, соціальні виступи, організаційний рух, політичні орієнтації). Висвітлено розвиток українського промислу у Львові, зокрема створення та діяльність економічних осередків, підприємств.
У монографії подано алфавітний покажчик українських підприємств,  фотографії, які ілюструють соціально-економічний розвиток тогочасного українського Львова, список використаних джерел та літератури, іменний покажчик.

Пилип`юк, Василь
Львів: Пори року [Текст] : Фотоальбом / Висиль  Пилип’юк, 1999. - 240 с.
Переглядаючи фотоальбом  побачите  неповторность кожної миті, красу міста Львова  у різні пори року, відчуєте, що їх автор має власну естетичну доктрину краси. Життєве кредо Василя Васильовича сповна розкриває мету творчих звершень шанованого митця: «Я хочу, щоб люди дивилися на цей світ моїми очима». До кожної світлини подається адрес, історичні дані на трьох мовах : українська, англійська, польська.

Українська Національна Армія [Текст] : збірник статей / упоряд. Р.Колісника. – К. : Ярославів Вал, 2013. – 232 с. : іл.
Українська Національна Армія, як і Українська дивізія "Галичина", як, зрештою, й УПА - ті теми, на яких спекулюють компартійні історики та їхні вірні сателіти, котрі не перестають воювати з минулим. Ця книжка містить надзвичайно важливі матеріали з мало ще знаних епізодів Другої світової війни, пов'язані з роллю в ній українських військових формацій.
Сахно, Анатолій
Соло бунтівного полковника. Вершина [Текст] : роман у трьох книгах / Анатолій Сахно. – К. : Ярославів Вал, 2014. – 712 с.

Це роман-смерч у трьох книгах. Книга перша «Хмари над Карпатами», книга друга «Схрони душі», книга третя «Транквілізатор для дами» З роману б’є несамовита енергія зла й підлості, він перейнятий катастрофальними передчуттями. Але в ньому й тонко жебонить надія, що людина вистоїть проти всіх нелюдських спокус і випробувань. Тут є все: вічні загадки життя, смертельні ризики і безглуздя смерті, благородство ідеалістів та інфекція цинізму; тут є карколомні сюжетні ходи, гостра інтрига.

Яценко, Петро
Львівська сага [Текст] : Роман / Петро яценко. - Львів : ЛА "Піраміда", 2009. - 148 с.
Новий роман молодого українського письменника Петра Яценка - про невідомий Львів початку та середини XX століття : справжня сага про життя трьох поколінь львівських родин Малодобрих та Овербах-Ліщинських. Роман захоплює легкістю письма та динамічністю сюжету, а Львів часів Першої світової війни постає перед читачами в цікавих історіях про злодіїв, торговців, колекціонерів, батярів. монахів та звичайних міщан, які разом творять строкату, повну загадкових запахів і марень картину, міф прикордоння Півночі, Заходу та Сходу. В оформлені книги використано картину Народного художника України Михайла Демця "Площа Ринок".

Яценко, Петро
Січкарня, або остання мандрівка мого діда [Текст] : Роман та оповідання / Петро Яценко. - Львів : ЛА "Піраміда", 2012. - 132 с. 
Роман грунтується на документальних матеріалах в яких зображена центральна Україна - невеличке село Шмирки неподалік Подільських Товтр. Після століть життя на пухких і родючих чорноземах люди навертаються в нетипову й дивну для цих країв віру. Ця книжка - про безжальну Січкарню, яка перемелює людські долі, людський час і пам`ять. За цікавим і своєрідним сюжетом роману насправді приховані глобальні проблеми сьогодення, екологічні, проблеми нашої нації, і всього людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар