пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

“Слово зброю їй вручила доля, щоб замах духу
наш оборонить”
(Бібліографічний огляд літератури)


Леся Україна. Сюжети з життя [Текст] : фотокнига. - К. : "Спалах", 2001. - 166 с.
 Фотокнига "Леся Українка. Сюжети з життя"- це цікава розповідь про поетесу, її життя, коло її близьких та друзів, середовище, що живило і надихало її талант. Книга побудована на оригінальних документах та фотознімках з фондів Музею видатних діячів української культури. В ній зображено автограф перекладу на уривок з Бібілії "Послання апостола Павла до коринфян. Глава XIII", який у 1904 році на прохання Ольги Кобилянської переклала письменниця українською мовою.

Леся Українка [Текст]: усе для школи / упоряд. В. Агеєва. - К. : “АртЕк”, 2001. - 70 с.
Книга Віри Агеєвої “ Леся Українка ”: усе для школи - розрахована на вчителів та учнів 10-11 класів. До видання увійшли програмні тексти, ілюстрації,пояснення, тестові завдання з української літератури до теми “Леся Українка”.Також тут можна знайти орієнтовні запитання для оцінювання знань учнів та літературно — критичний додаток на драматичну поему “Бояриня”.

Українка Леся. Горить моє серце  [Текст]/Передмова.    Сергійчука.- К.:ВАТ       “Видавництво “Київська правда”,2004. - 464c.

До  Вашої уваги книга Лесі Українки “Горить моє серце”, яка складається з чотирьох розділів : поезії, легенди, поеми та  додатки.  У передмові  “Вічнозелений сад поезії Лесі Українки” Тарас  Сергійчук  наголошує, що поетеса завжди була чесною перед суспільством і народом, перебувала в цілковитій гармонії з життєвими принципами, як людина і громадянин. Назва книги   відображає  наскільки Леся любила Україну, жила Україною, боролася за Україну, творила і виливала своє слово для України.

Українка, Леся
     Квітка на долоні вічності [Текст]:вибрані   твори: у 2 Т. : Т. :1/Леся Українка. - Львів:Світ, 2012. - 240 с.


Книга “Квітка на долоні вічності” -містить поезію Лесі Українки, видрукувану двома мовами: українською і кримськотатарською. І зроблено це не випадково. В Криму Леся намагалася подолати свою недугу. Чимало її віршів написані на цій землі. Там влітку, 1897 року,  поетеса зустріла   найбільше кохання свого життя - Сергія Мержинського. У розділі “Кримські спогади” відображено  перший кримський період в житті Лесі Українки. У другому розділі “Кримські відгуки”,поетеса описує весняну  красу природи та переходить до написання віршів про кохання.

Українка, Леся
Нехай мої струни лунають... [Текст] : вибрані поезії / Леся Українка. - Луцьк : ВАТ “Волинська обласна друкарня”, 2009. - 224 с. 
Поезія Лесі Українки — потужна складова духовної скарбниці нашого народу. До Вашої уваги збірка поезій “Нехай мої струни лунають”. Вона складається із семи розділів, назви до яких дібрано за рядками творів письменниці. Вони відкривають ідейно — тематичну наповнюваність уміщених текстів. Поезія Лесі - її життя, її страждання, її сльози, її зброя, її віра й любов. У віршах письменниці — світ правди і волі, світ добра.

Українка, Леся
Оргія [Текст] :Драматичні поеми/Леся Українка. - К.: Видавництво Соломії Павличко “Основи”, 2001. - 772 с.
Драматичні поеми :“Блакитна троянда”, “Кассандра”, “У пущі”, “На полі крові”, “Лісова пісня, “Адвокат Мартін”, “Камінний господар”, “Оргія”, “Бояриня” - можна прочитати у книзі під назвою “Оргія”. Книга розрахована на широке коло користувачів, стане у пригоді і для тих, хто займається художньою самодіяльністю, так як всі твори написані в дійових особах.
 
Їм промовлятиме душа моя буде: “Лісова пісня”Лесі Українки та її інтерпретації [Текст] / Упоряд. В.Агеєва. - К. : Факт, 2002. - 224 с.
Їм промовляти душа моя буде” : “Лісова пісня” Лесі Українки та її інтерпретації — це зібрані під одною обкладинкою тексти, написані в різний час. Вони допоможуть акцентувати глибинніші рівні класичної драми. Книга вміщує додаток “Народні Волинські мелодії”, які Леся Українка вибрала до “Лісової пісні” та розділ “ З листування”, де подано листи письменниці до матері О. П. Косач та товариша А. Ю .Кримського.

Немає коментарів:

Дописати коментар