середа, 25 березня 2020 р.

Славетні Імена Жовківщини
У 2020 році минає 400 років з дня смерті Станіслава Жолкевського-засновника міста Жовква, одного з найвидатніших полководців в історії Речі Посполитої.
Станіслав Жолкевський (1547-1620)
Інформаційно-бібліографічна довідка
Парадоксально, але одним з найцікавіших міст біля Львова, що повстало наприкінці XVI ст. є Жовква. Чому село Винники стало місцем де повстало нове місто? Відповідь на це питання лежить на географічній мапі. У атласі «Руських земель» Олександра Яблоновського зазначені лише два шляхи, що виходять на північний-захід та на північ зі Львова. Якщо перший шлях одразу повертає на захід і прямує через Янів, Яворів, Краківець, Радимно на Ярослав й далі до Кракова; то другий – веде нас через Куликів до Рави-Руської, Томашова, Замостя й аж до Любліна. Перша зупинка на ніч ймовірно мала б бути за 30 км від Львова, якщо їхати у справах до нової столиці Варшави. Можливо це і стало однією зпричин, чому польний гетьман вирішив закласти нове місто біля с. Винники, аби нове місто стало першим на шляху зі Львова і першим перед столицею Руського воєводства, якщо їхати з півночі. Але давайте трохи зануримося в історію.
Королівський замок побудований на замовлення Станіслава Жолкевського в 1594- 1606 роках як оборонну споруду у стилі ренесансу
Вигляд палацового корпусу замку. Малюнок кінця XVIII ст.

1547 року у Туринці від шлюбу знатного шляхтича Станіслава Жолкевського та Софії Липської народився Станіслав Жолкевський-молодший. Сталася ця подія в 10 кілометрах від міста, де з часом постане засноване ним і назване в його честь місто Жовква.
1567 року у чині поручника Жолкевський командує кавалерійським ескадроном і здійснює свій перший похід під Данціг у складі військ короля Стефана Баторія, який воював з Московським царством.
У 1594-1596 роках він очолює польське військо, скероване на придушення козацького повстання Северина Наливайка. У травні 1996 року Жолкевський остаточно перемагає козаків у Солоницькій битві під Лубнами.
У 1601-1602 роках уже разом із козаками воює проти шведів у Лівонії. А 24 червня 1610 року отримує блискучу перемогу над московсько-шведським військом Василя Шуйського під Клушином. Як наслідок, поляки 20 вересня того ж року зайняли Москву і привели на її престол Владислава Вазу.
Атака "крилатих" гусар Жолкєвського проти московсько-шведського війська у битві під Клушином (1610). Малюнок середини XVII-го сторіччя
У 1611-1620 роках він з перемінним успіхом керує польсько-українським військом у боях проти турецької армії на Поділлі. Свій останній похід 73-річний полководець здійснив у 1620 році під Цецору на підтримку молдавського господаря Гаспара Граціані. Але будучи зрадженим останнім, вступив зі своїм військом у нерівний бій з набагато чисельнішою турецько-татарською армією. 7 жовтня Жолкевський поліг на полі бою, а його відрубану голову турки привезли у подарунок султану і демонстрували на вулицях Стамбула.
"Смерть Жолкєвського". Картина Валерія Радзиховського Поруч із гетьманом стоїть його син Іван - з офіцерським пірначем, в обладунках, з оселедцем на голові
Згодом дружина загиблого Регіна Гербурт викупила голову за неймовірні на той час 3 мільйони злотих і поховала разом з тілом у костелі св. Лаврентія в Жовкві.
Костел Святого Лаврентія- пам'ятник архітектури і культури в м. Жовква, гробниця сім'ї Жолкевських
Крипта з тілом коронного гетьмана Станіслава Жолкевського
Не менш цікавим є й цивільне життя одного з найвидатніших полководців в історії Речі Посполитої. Серед його чисельних посад – королівський секретар, львівський каштелян, київський воєвода, староста барський, кам’янський, яворівський, рогатинський і калуський. З 1618 року Жолкевський – великий коронний гетьман.
У 1588 році він оселився у селі Винники. Через 15 років він отримав привілей короля Сигізмунда ІІІ Вази на право збудувати там місто і назвати на свою честь. А поміж тим, 1591 року, Жолкевський ще й засновує Єзуїтський колегіум у Львові.
У Станіслава Жолкевського було троє дітей. Син Ян та доньки Катерина і Софія. Софія вийшла заміж за каштеляна львівського, воєводу руського Івана Даниловича. Їхній онук – знаменитий король Ян ІІІ.
У очах своїх сучасників Жолкевський залишився славним і мужнім військовим, котрий з честю прийняв смерть на полі бою; вправним дипломатом і розсудливим політиком, котрий намагався вгамовувати пристрасті на сеймиках і сеймах, був арбітром між родинами, свої дії у закордонній політиці намагався співставити з інтересами і можливостями Речі Посполитої. Не дивно, що його правнук Ян Собеський зробив гідну свого предка військову кар’єру (4), в 1674 р. був обраний польським королем, а в 1683 року захистив Відень від турецької навали.
Рекомендований список літератури
Жовківщина в особах [Текст] : Бібліографічний краєзнавчий довідник. Уклад. Г. Малишева. – Жовква, 1999. – 25 с.
Жовква і її святині [Текст]. - Жовква, 1999. - С. 6 — 14.
Жовква - ідеальне місто [Текст] // Відродження. - 2010. - 4 черв. - С. 1, 2.
Жовквіщина [Текст] : Історичний нарис. Т. І. - Львів . - Балтимор, 1994. - С.13 - 18.
Кобилецький, М.
Як Винники ставали містом[Текст] / М. Кобилецький // Відродження. - 2003. - №.15, 16,17. - С. 2.
Крип'якевич. І.
З минулого Жовкви [Текст] : історична читанка / І. Крип'якевич // Відродження. - 2009. - №.1 - 19. - С.2.
10
Місто - музей [Текст] : місто Жовква // Відродження. - 2000. - 29 листоп. - С. 2.
Монастир Різдва Христового [Текст] //Відродження. - 2003. - 15 листоп. - С. 3.
Недзвецький, М.
З минулого Жовкви [Текст] / М. Недзвецький. - Львів, 1908. -72 с.
Парцей, М.
Книга про королівське місто [Текст] : місто Жовква / М. Парцей // Відродження. - 2005. - 5 січ. - С. 3.
Парцей, М. П.
Стародавня Жовква [Текст] / М. П. Парцей. - Львів: Світ, 2005. - С. 25 - 56. - ( Серія “Історичні місця України”).
Піхурко, У.
Жовква [Текст] : До історії витоків поселення і розвитку міста / У. Піхурко, Д. Кривошеєва, Я. Чурилик // Вісник. – 1996. – Ч. 5. – С. 16 – 23.
Соломончук, Лесь.
Засновник був один [Текст] : Станіслав Жолкевський і Жовква / Лесь Соломончук // Відродження. - 2003. - 15 листоп. - С. 3.
Станіслав Жолкевський і Жовква [Текст] : рекомендаційний краєзнавчий покажчик. Вип. 2 / упоряд. Галина Малишева. - Жовква : ЦРБ, 2010. - 15 с.
Чайка, Р.
Таємниці древнього міста Жовква [Текст] / Р. Чайка, Т. Милян // Відродження. - 2001. - 15 верес. - С. 2.
Фесюк, Галина.
Свічадо Жовківського краю [Текст] : Історична, літературно - мистецька Жовківщина в іменах / Галина Фесюк. - Львів : ПАІС, 2004. - С. 12 - 16.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар