субота, 21 березня 2020 р.

Ліна Костенко – поетеса епохи
Біографія Ліни Костенко – приклад для українців. Усе своє життя геніальна поетеса та письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї за всіх часів . Зараз вона воліє мовчати, а з нами говорять її твори.
Бібліографічний огляд літератури
Брюховецький, В. С.
Ліна Костенко[Текст] : нарис творчості / В. С. Брюховецький. – К. : Дніпро, 1990. – 262 с. – (Літературний портрет).

Нарис присвячено становленню і еволюції яскраво самобутнього таланту Ліни Костенко, видатного майстра слова. В її багатогранній творчості трансформувалися кращі традиції українського фольклору і класичної літератури.
Костенко, Ліна
Берестечко [Текст] : історичний роман / Ліна Костенко . – К. : Либідь, 2010. – 232 с.
У своєму виданні поетеса наводить свідчення про одну з найбільших трагедій української історії – битву під Берестечком. Роман у віршах творився на різних етапах протистояння України та її боротьби за незалежність – від середини 1960-х до кінця 1990-х. ХХ століття. Перемога над поразкою – основний філософський і психологічний код цього твору. Ця книга з необхідності бути написаною переросла для автора в необхідність бути опублікованою.
Костенко, Ліна
Записки українського самашедшого [Текст] / Ліна Костенко. – Вид. 3-тє. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. – 416 с. – (Перлини сучасної літератури).
За жанровою стилістикою «Записки українського самашедшого» – насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання і публіцистики. Це перший опублікований прозовий роман видатної української поетеси.
Костенко, Ліна
Мадонна перехресть [Текст] : поезії / Ліна Костенко. – К. : Либідь, 2012. – 110 с.
До цієї книги увійшли нові, а також раніше не друковані поезії різних років, тобто вся високовольна лінія духу поета, сформована протягом десятиліть. Це книжка дуже особиста: вона присвячена коханій доньці – Оксані. Збірка поєднує простір особистісного, гранично відвертого й навіть родинно-інтимного (передовсім через використання у ній світлин із родинного альбому).
Костенко, Ліна
Маруся Чурай [Текст] : історичний роман у віршах : для ст. шк. віку / Ліна Костенко. – К. : Веселка, 1990. – 159 с.
Роман Ліни Костенко «Маруся Чурай» є видатним явищем в українській художньо-історичній романістиці. У ньому зображено не тільки особисте життя героїні, а й соціально-політичні перипетії суспільного життя України XVII ст., очевидцем яких є легендарна Марія Чурай. Роман виховує в читача почуття любові до свого народу. В ньому втілено болі і страждання всього суспільства. Образ Марусі Чурай виступає в єдності з образом України.
Ліна Костенко [Текст] : навчальний посібник-хрестоматія / упоряд., інтерпретація творів Г. Клочека. – Кіровоград : Степова Еллада, 1999. – 320 с. – (Рідне слово в рідній школі).
У навчальному посібнику читач може ознайомитися з біографією поетеси, з її вибраними творами, в тому числі й знаменитим романом у віршах "Маруся Чурай", а також – з її інтерпретаціями, здійсненими відомим літературознавцем, академіком АН Вищої школи України Григорієм Клочеком.
Цей посібник задовольнить інтереси вчителів-словесників, студенів-філологів, зрештою всіх, хто любить поетичне слово і прагне розвинути свою літературну освіченість.
Костенко, Ліна
Річка Геракліта [Текст] : поезії / Ліна Костенко ; упоряд. та передм. О. Пахльовської . – К. : Либідь, 2011. – 288 с.
Увазі читачів пропонуються вже раніше друковані та нові поезій Ліни Костенко. Цикли природи та людського буття тут зв’язані в єдине ціле, циклічний міфологічний час та лінійний час християнства перетинаються між собою. Вірші-осяяння, вірші-попередження, вірші-реквієми і вірші, де тріумфує неприборкана стихія людських почуттів, створюють цілісну симфонічну “поему” філософського осягнення Часу.
Костенко, Ліна
Сад нетанучих скульптур [Текст] : вірші, поема-балада, драматичні поеми / Ліна Костенко. – К. : Рад. письменник, 1987. – 207 с.
Ця збірка є одним з небагатьох примірників поезії Л. Костенко 1987 року. До неї входять твори, які не увійшли до її нової книги "Річка Геракліта" 2011 р. Поема-балада "Скіфська одіссея", драматична поема "Сніг у Флоренції", драматична поема "Дума про братів неазовських" та ін.
Поліщук, Ярослав
Патетика і провокація [Текст] : літературна критика Я. Поліщука на роман Ліни Костенко "Записки українського самашедшого. - Луцьк : Твердиня, 2011. – С. 99–117
У книзі висвітлено значення публіцистичного роману Ліни Костенко «Записки українського самашедшого» для читача. Здійснено поглиблений аналіз природи художньо-образного мислення Л. Костенко у контексті її духовних осягнень людського буття. Досліджено своєрідність світовідчуття, світопереживання та світомислення поетеси у симбіозі філософської глибини поетичних візій з оригінальністю образного простору. Рекомендовано професійним словесникам, студентам і учням, а також усім, хто цікавиться сьогоденною художньою творчістю.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар