пʼятниця, 20 березня 2020 р.

Дорогі користувачі. Немає нічого більш захопливого, ніж зануритися в світ книги, не просто отримати інформацію, а співпереживати автору та його герою, подорожувати по місцях, які описані в творі. Тож, запрошуємо Вас до бібліотеки по нові враження від читання романів, повістей та оповідань.
(Бібліографічний огляд нових надходжень)

Антологія української готичної прози[Текст] :У 2 томах.- Том 1/ упоряд. Юрій Винничук. – Харків : Фоліо, 2019. – 604 с.

Антологія української готичної прози[Текст] :У 2 томах.- Том 2/ упоряд. Юрій Винничук. – Харків : Фоліо, 2019. – 608 с.
Готична, або романтична, фантастика в Україні виникла на основі давньої української літератури і народної міфології. Романтики захоплювалися казками й містикою, і згодом міфічні істоти заполонили українську поезію і прозу. Укра їнська народна демонологія набула такої популярності, що захопила не тільки українських, а й російських та поль ських письменників. Але ані в Росії, ані в Польщі не існувало такого багатства міфологічних образів і сюжетів. У цій книжці українську моторошну прозу XVIII—ХІХ сторіч представляють твори Григорія Квітки-Осно в’яненка, Івана Барщевського, Михайла Чайковського, Івана Гавришкевича, Пантелеймона Куліша, Володимира Росковшенка, Євгена Згарського, Леопольда фон Захер-Мазоха, Наталі Кобринської та багатьох інших авторів.
Бредбері, Рей
Зелені тіні, Білий Кит[Текст] : роман / Рей Бредбері. – Тернопіль, Навчальна книга- Богдан, 2019. – 352 с.
Оксамитова зелень, запони туману, що чергуються із повсякденним дощем — це звичний антураж ірландського краю, про який не до снаги було не написати й Рею Бредбері. Утім, роман далеко не про пейзажі. Кожна декорація намертво прикріплена до тамтешніх обивателів; за непримітною, здавалося б, побутовою балачкою, а то й безмовною мізансценою, криється життя народу, на котрий автор впритул поглипує, прислухаючись до його серцебиття. «Зелені тіні, Білий Кит» належить до автобіографічних творів. У ньому йдеться про враження письменника від Ірландії, куди той приїхав, аби створити сценарій для кінокартини про легендарного Мобі Діка. Тут ви не натрапите на фантастику, однак отримаєте колосальну втіху від комічних епізодів, поринете у роздуми під впливом екзистенційних реплік, краєм ока побачите видатні мистецькі полотна, пуститесь в історичний екскурс, здивуєтесь, вгамуєтесь, запрагнете і руху, і непорушності. А заразом, сподіваємось, відчуєте любов до ірландців, у якій переконливо зізнався сам автор.
Вдовиченко, Галина
Пів'яблука. Інші пів'яблука [Текст] : роман / Галина Вдовиченко, - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 472 с.
«Пів'яблука. Інші пів'яблука» — історія жіночої дружби, що дозволить читачеві поглянути на звичні речі по-новому, оповідь про долі чотирьох подруг — таких різних, але однаково близьких. Одного разу вони знаходять незвичайний сувенір. Те, що спершу здавалося просто цікавою іграшкою, починає у дивовижний спосіб змінювати життя жінок, виконуючи найпотаємніші бажання кожної з них... Знахідка стане початком нових пригод, вона покаже, чого насправді бажають подруги. Хто зміг створити цей шедевр? І чому майстер Пінзель, найзагадковіший галицький скульптор XVIII століття, що далі помітніше впливає на тих, хто живе у XXI столітті? Дізнайтесь усі таємниці, прочитавши цю чудову книжку. Романи «Пів'яблука» та «Інші пів'яблука», з якими свого часу дебютувала Галина Вдовиченко, — вперше під однією обкладинкою, у новій авторській редакції.
Зоннтаг, Роберт М.
Сканери [Текст] : роман / Роберт М. Зоннтаг. – Брустурів : Дискурсус, 2018. – 192 с.
Світ у 2035 році – це світ без друкованих книг, газет і журналів. Усе відскановано й оцифровано. Кожен має доступ до світової цифрової бібліотеки. У будь-який час! Безкоштовно! І це завдяки мобрілю – універсальному мережевому пристрою у вигляді окулярів. Роб працює сканером у величезному концерні Ultranetz, у відділі Scan AG. Зі своїм другом Джоджо він відшуковує, сканує й оцифровує останні примірники друкованих видань, аж поки одного дня не наштовхується на Книжкову гільдію, підпільну організацію, учасниками якої є колишні письменники, книгарі, перекладачі, видавці та бібліотекарі. Після великого е-вибуху на Ultranetz та подальших перипетій концерн визнає Роба ворогом номер один — супертерористом. На що ще здатен концерн у боротьбі за абсолютну владу, контроль і монополію...
Карпа, Ірена
Добрі новини з Аральського моря [Текст] : роман / Ірена Карпа. – К. : Книголав, 2019. – 592 с.
«Добрі новини з Аральського Моря» – це реальні історії чотирьох українок у Парижі. Всіх героїнь об’єднує українське походження і секрети минулого, однак всі вони хочуть почати нове життя. «Роман писався три роки, вбираючи в себе реальні історії реальних жінок. Через це в ньому нема ні повністю позитивних, ні повністю негативних героїнь, а є різні психотипи, де кожна читачка знайде себе. Хтось буде бісити, хтось смішити, хтось змусить плакати. Бо в книзі є все: фешн, секс, стиль життя, зрада, втеча, пошук себе, вбивство, інтрига, смак вина і багато-багато Парижа. Хтось їздить на Астон Мартині, а хтось краде монетки, залишені офіціантові на чай. В певний момент долі цих моїх жінок переплітаються, і так — не читайте кінець відразу, щоб не спойлити, хто вбивця. Я люблю їх всіх. У кожній із них є часточка мене. І часточка вас. Тому сміливо пірнайте», – коментує Ірена Карпа, письменниця. До написання роману Ірену надихнув переїзд до Парижу кілька років тому.
Кокотюха, Андрій
Чорний ліс [Текст] : роман / Андрій Кокотюха. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 304 с.
У Чорному лісі на Волині українці ведуть смертний бій на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головному героєві — колишньому міліціонерові з Миргорода, зекові, радянському диверсанту — непросто розібратися в тому, хто є ворогом його народу. Утім, вроджене прагнення справедливості не лишає для нього сумнівів, на чиєму боці правда, а стрімке розгортання подій, у вирі яких він опинився, спонукає відстоювати її зі зброєю в руках.
Лем, Станіслав
Розповіді про пілота Піркса Текст] : цикл розповідей / Станіслав Лем. – Тернопіль, Навчальна книга - Богдан, 2018. – 480 с.
Головний герой цього циклу науково-фантастичних оповідань С. Лема хоч і є космічним пілотом, але, здається, міг би бути одним із нас. У Піркса немає жодного героїзму, він, як і ми, часто переживає через дрібниці, сумнівається, панікує. Однак у критичні моменти завдяки інтелекту чи звичайному везінню йому вдається знаходити виходи із проблем. Ще й більш од того – пілот у кожній оповіді наче доводить, що людина завжди має шанс у протистоянні з безмежним і холодним космосом.
П'юзо, Маріо
Сицілієць [Текст] : роман / Маріо П’юзо. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 400 с.
Легендарний Майкл Корлеоне під час свого вигнання на Сицилію отримує від батька завдання — вивезти до США Сальваторе «Турі» Ґільяно. Він відомий як італійський Робін Гуд, а його банда — це справжні месники. Безстрашні шибайголови, кримінальні генії, вони ховаються в горах, роблять вилазки та грабують багатіїв. Але не заради втіхи чи бажання наживи: Турі прагне звільнити простих людей Сицилії від панування мафії та продажної влади. Мафіозі не влаштовує такий розвиток подій, так само як і місцевих політиків. Ґільяно становить загрозу їхньому авторитетові, тому його необхідно зупинити. На італійського Робіна Гуда розпочинають полювання: впіймати живим, а ще ліпше — мертвим. Чи встигне Майкл Корлеоне врятувати Ґільяно? Його вороги — наймогутніші люди Сицилії…
Сенцов, Олег
Жизня [Текст] : роман / Олег Сенцов. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 160 с.
Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Лауреат Премії Сахарова «За свободу думки» та Національної премії України ім. Т. Шевченка. Був затриманий в Криму в травні 2014 року і засуджений до 20 років ув’язнення в російській в'язниці за звинуваченням у тероризмі. «Жизня» — збірка автобіографічних оповідань. Це книжка для всіх, хто досі не знайшов відповіді на запитання, чому Олег допомагав українським військовим у Криму, чому відкрито говорив про розв’язану Росією війну в Україні, чому розпочав голодування і не просив про помилування. Ці тексти знайомлять нас з автором у період важливих для нього внутрішніх пошуків і змін, коли він прагне зрозуміти, хто він, яким шляхом піде далі і з якого більше ніколи не зійде. Це перша публікація творів Олега Сенцова в перекладі українською мовою, що подаються поруч із російськомовними оригіналами. Це надзвичайно важлива для Олега книжка, і, навіть перебуваючи в ув’язненні, він активно брав участь у її виданні.
Тютюнник, Григір
Дивак [Текст] : вибрані твори / Григір Тютюнник. – К. : Знання, 2018. – 159 с.
Твори Григора Тютюнника (1931—1980), включені до цієї збірки, по праву можна назвати маленькими шедеврами. Читаючи їх, переймаєшся і болем пораненої війною дитячої душі, і трепетом та ніжністю героїв у ставленні до навколишнього світу, гармонії з яким вони прагнуть, і великими та малими людськими проблемами, багато з яких до цього часу належним чином не осмислені й не вирішені. Персонажі творів Григора Тютюнника стають нам до болю рідними і залишаються в серці на все життя.
Фавіллі, Елена
Казки на ніч для дівчат - бунтарок 2 [Текст] / Елена Фавіллі Франческа Кавалло. – К. : Книголав, 2019. – 224 с.
Перша частина «Казки на ніч для дівчат-бунтарок» стала безумовним бестселером. Тисячі українців поповнили свої книжкові полиці історіями, які перекладені на понад 40 мов світу. До другої частини увійшли такі відомі особистості: співачка Бейонсе, акторка Софі Лорен, письменниця Дж. К. Ролінґ, танцівниця Айседора Дункан, канцлерка Анґела Меркель, телеведуча Опра Вінфрі та багато інших. Італійські авторки Елена Фавіллі та Франческа Кавалло у вже звичному та характерному стилі перетворили реальні історії у правдиві казки. До проекту залучили 70 ілюстраторок, які працювали у різних стилях та переосмислили портрети відомих особистостей і представили їх в абсолютно новому образі. Що важливо, оригінальна версія книжки має історію Валентини Терешкової – першої в світі жінки-космонавта, яка наразі є депутаткою Російської Федерації. Через її політичні погляди та підтримку анексії Криму, автори вперше пішли на зустріч та для українського видання замінили героїню книжки на італійську політичну діячку та Міністра закордонних справ Італії Емму Боніно.
Шкляр, Василь
Треба спитати у Бога [Текст] : новели, есеї, спогади /Василь Шкляр. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 320 с.
Ця збірка містить новели та оповідання Василя Шкляра, написані переважно у 1970-х роках. Цікаві колоритні характери, захопливі події та спостереження за людськими вчинками занурюють нас у самобутній світ раннього Шкляра. До книжки також увійшли неординарні, напрочуд відверті спогади автора про видатних письменників, з якими він був у дружніх взаєминах. Розлоге інтерв’ю зі Шклярем, яке взяв у нього В’ячеслав Кириленко, — це своєрідна автобіографічна повість автора «Чорного Ворона», яка проливає світло на його життя, творчість, у тому числі й на літературний доробок, представлений у цій книжці.

Немає коментарів:

Дописати коментар