субота, 21 березня 2020 р.

Ліна Костенко - "Титан" українського слова
(Коротка інформаційна довідка)
У березні відзначає свій день народження найвизначніша сучасна українська поетеса Ліна Костенко. 19 березня Ліні Василівні виповнюється 90 років. Постать Ліни Костенко не потребує представлення. Варто лише зазначити, що вона — почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів, лауреат премії імені О.Теліги, премії імені Ф.Петрарки, премій Фундації Антоновичів та ін. Її твори перекладено багатьма європейськими мовами.
У сучасній світовій традиції Ліна Костенко входить до переліку найвідоміших жінок сучасної України. Її творчість – невід’ємна частина історії України, культури, персоналітету.
Коротка біографія Ліни Костенко: хронологічна таблиця
 1930 – народилася Ліна Костенко.(19 березня 1930 року в м. Ржищеві на Київщині)
 1936 – переїхала до Києва;
 1937-1941 рік – навчання в школі;
 1951-1956 – здобуття вищої освіти в Київському педагогічному інституті, а потім у Московському літературному інституті імені Горького;
 1957 рік – виходить перша збірка віршів Ліни Костенко під назвою "Проміння землі";
 1958 рік– збірка віршів "Крила";
 1961 – збірка "Мандрівки серця";
 1963 – збірку віршів "Зоряний інтеграл", а також книгу "Княжа гора" знімають з верстки;
 1965 – Костенко пише лист-протест проти постійних арештів української інтелігенції;
 травень 1968 року – лист на захист В'ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп про нього;
 1973 рік – Ліна Костенко потрапляє в так званий чорний список інтелігентів;
 1977 року – виходить перше після заборони зібрання творів Ліни Костенко "Над берегами вічної ріки";
 1979 рік – опубліковано роман "Маруся Чурай";
 2010 рік – поема "Либідь", загальний наклад якої склав 14000 примірників; перший роман Костенко "Записки українського самашедшого", який викликав небувалий ажіотаж;
 2011 рік – поетичні збірки "Мадонна перехресть" і "Ріка Геракліта".
Цікаві факти про Ліну Костенко!
1. У 1963 році вона спільно з Аркадієм Добровольським написала сценарій до фільму "Перевірте свої годинники". Стрічка розповідала про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли 1964 року, але на екрани він так і не вийшов. Остаточний варіант "Хто повернеться – долюбить" був так змінений, що Костенко відмовилася від авторства сценарію.
2. Ліна Костенко вміє відмовляти не тільки колегам: вона відмовилася і від премії "Золотий письменник України", не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, яке хотів їй вручити Ющенко, а фраза "Політичної біжутерії не ношу" стала мало не афоризмом.
3. У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченими, рятуючи предмети побуту і артефакти народної культури від знищення і забуття.
4. Дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська теж стала письменницею, вона живе з матір'ю у Києві. А от син поетеси працює програмістом у Штатах. Внучка ж Костенко Ярослава-Франческа Барб'єрі вивчає філософію у Римському університеті "Ля Сап'єнца", де її мама завідує кафедрою україністики.
5. Ліна Костенко має чимало регалій, хоча вони для неї нічого не значать. Вона – почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка (1987, за роман "Маруся Чурай" і збірку "Неповторність"); лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар