суботу, 14 грудня 2019 р.

Дім єднає

Заключний день Освітній Фест прав людини 2019 розпочався з відкритої лекції у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка: “Благословення та прокляття: що таке мова ворожнечі та з чим її куштують.”
Чи можуть Твої особисті слова стати причиною чужого насильства? З цього риторичного питання розпочав свій виступ Volodymyr Beglov - голова правління Освітнього центру з прав людини у Львові. Слухачі дізналися що мова ворожнечі – це усі форми самовираження (пости у соцмережах, матеріали в медіа, публічні виступи, законопроекти, побутові жарти
Наприкінці виступу пан Володимир показав цікавий відео-ролик, що об’єднує людей у світі.
Продовжив публічний захід Maksym Butkevych, координатор Проекту “Без кордонів”, який з 2006 року опікується наданням допомоги біженцям та шукачам притулку в Україні, допомогою внутрішньо переміщеним особам. Спікер залучив учасників зустрічі до цікавої вправи. Вони поділилися на 4 групи і отримали два тексти. Ці тексти були надруковані у газетах з великим накладом примірників, у різний часовий проміжок, у різних країнах. Публікації змальовують ситуацію, де проживає певна етнічна меншість людей і як інші люди мають відноситися до цієї етнічної групи. Вони мали відмінні аспекти, такі як, ідеологія, армія, релігія, влада. Учасники мали з’ясувати, у якій країні були надруковані ці тексти і про яку етнічну групу йде мова

Завершальним етапом відкритої лекції був виступ Алёна Казанская, - юристка, активістка Amnesty International. Вона розповіла про напади на ромів і злочини на грунті ненависті. Спікерка запропонувала учасникам розібрати статтю про ромів на наявність мови ворожнечі у публікації.
Учасники Фесту не тільки навчалися поняттям прав людини, але і активно спілкувалися між собою, ділилися досвідом, стали такою собі «українською родиною» - людей, котрі підносять теми права у суспільстві. На завершення всі бажаючі, які хотіли більше дізнатися про Чернігів взяли участь у пізнавальній екскурсії по місту, яку провів Володимир Пилипенко.




Щиро дякую всім організаторам за їх важливу роботу, за досвід, за особливу атмосферу тепла і позитиву. Ви – чудова команда професіоналів! До нових зустрічей та співпраці!

Немає коментарів:

Дописати коментар