середу, 11 листопада 2020 р.

 Дорогі Друзі. Якісна сучасна українська література допомагає осягнути нюанси свого часу. Адже саме письменник, як ніхто інший, має сили та наснагу хоробро дивитись в очі дійсності і не приховувати правду. Пропоную Вам ознайомитися із 10-ма українськими сучасними книгами, які варто прочитати, у жанрі історичні романи.

Бібліографічний огляд літератури
Бутченко, Максим
Петлюра Боротьба [Текст] : роман/ Максим Бутченко. – Х. : Клуб Сімейного дозвілля, 2019. – 224с.
Вдало маневруючи між документалістикою та художньою літературою, автор намагається змалювати особистість Симона Петлюри. Людини, яка боролась між двома крайностями: власною долею та національною ідеєю, родиною та батьківщиною, утопічними мріями та суворою реальністю.
Вальд, Віктор
Меч Сагайдачного [Текст] : роман/ Віктор Вальд. – Х. : Клуб Сімейного дозвілля, 2019. – 384с.
Захоплюючий роман, в якому історія переплітається з польотом фантазії автора. Зав’язка проста, але елегантна: зловмисники викрали легендарний меч гетьмана Сагайдачного. Сліди викрадачів ведуть до Стамбулу, і декілька сміливців вирушають до серця ворога, аби віднайти козацький «Ескалібур».
Дегтяренко, Ярослава
Між двох орлів [Текст] : роман / Ярослава Дегтяренко. – Х. : Клуб Сімейного дозвілля, 2019. – 432с.
Роман, який доводить, що історична проза може бути драматичною та ефектною. Демко Гориченко вирушає попередити гетьмана про зраду кошових отаманів. Та в дорозі дізнається, що зрадили і його – в нього більше немає ні сім’ї, ні рідного дому. Все, що залишається, – зробити вибір між помстою, обов’язком та коханням.
Кокотюха, Андрій
Вигнанець і навчена відьма [Текст] : роман / Андрій Кокотюха. – Львів : Vivat, 304с.
Популярний український письменник вирішив спробувати себе у жанрі історичного роману. Місцем дії вибрав Полтавщину початку 20-го століття, головним героєм – слідчого у вигнанні, тлом – історію про відьом, сімейні гріхи та розплату. Вийшло сміливо та захоплююче. Втім, як завжди.
Кокотюха, Андрій
Справа отамана Зеленого [Текст] : роман / Андрій Кокотюха . – Х. : Фоліо, 2019. – 301с.
Україна на світанку 20 століття. 1919 рік, розпал радянсько-української війни. Автор вихопив з історичного полотна останні миті існування гетьманату як явища. За сюжетом, чудернацькі примхи долі змушують двох антагоністів раз-по-раз рятувати один одного. Та вічно так тривати не могло. І ось, доленосний випадок стався: хтось має зостатись живим, а хтось - загинути. Автор дозволяє читачу обирати між двома, але історична правда робить вибір за нас...
Сушинський, Богдан
Шабля освячена Римом [Текст] / Богдан Сушинський. – К. : Арій, 2019. – 320с.
Новий твір одного з "патріархів" української історичної прози Богдана Сушка присвячено життю і діяльності унікального в історії нашої країни гетьмана Івана Сулими. Авантюрний пригодницький роман у дусі А. Дюма оповідає про те, як Іван Сулима втік з турецького полону, побував в італії, повернувся до України і взяв неприступну фортецю Кодак на Дніпрі. Книга отримала Міжнародну премію ім. Ірини Вільде.
Ткаченко, Ганна
Політ ворона. Доля отамана [Текст] : роман / Ткаченко Ганна. – Х. : Клуб Сімейного дозвілля, 2018. – 352с.
Український історичний роман, в якому головним ворогом тоталітарного режиму стає простий хлопець Грицько. Безстрашний Чорний Ворон, якому пророчили стати отаманом. Сміливець, що не боявся ні кулі, ні смерті. Воїн, який хоробро йшов вперед, не знаючи, що його чекає...
Українець, Остап
Малхут [Текст] : роман / Остап Українець. – Х. : Фабула, 2017. – 352с.
«Станіслав, шістдесяті роки ХІХ століття. Молодому адвокату і контрабандисту Іґнацію Камінському під час однієї з оборудок до рук випадково потрапляють старі листи, у яких згадується його рідне місто як осердя лицарського ордену, що ставив собі за мету створення політичного союзу вільних країн — відновленої Речі Посполитої.Дебютний роман молодого автора вражає небанальним сюжетом та приголомшливою розв’язкою. Адвокат-контрабандист намагається розгадати таємниці древнього ордену, який міг змінити історію всієї Європи.
Чемерис, Валентин
Сини змієної богині[Текст] : роман / Андрій Кокотюха. – Х : Фоліо,2017. -672с.
Такої України ви не знали! Такої, як у Роберта Говарда у "Конані-варварі"! Конан родом з Кіммерії, герої Валентина Чемериса - зі Скіфських степів. Паралелі не просто можливі - вони очевидні. В романі видатного українського письменника читач дізнається про героїв Скіфії 8 століття до н.е.: Атея, Скілура, Іданфірса, про полководців, авантюристів, вершників, ремісників і зброярів, які кували такі обладунки і зброю, якою ми її бачили хіба що у фентезійних іграх на зразок "The Elder Scrolls"...
Шкляр, Василь
Характерник [Текст] : роман / Василь Шкляр. – Х. : Клуб Сімейного дозвілля, 2019. – 304с.
Україна 17 століття. Часи, коли імена Сагайдачного, Хмельницького та Івана Сірка були не тьмяним спогадом, а живою надією на краще життя, волю і незалежність. Пригодницько-історичний роман про кошового Сірка від метра "сучукрліту" Василя Шкляра написаний у кращих світових традиціях пригодницької прози. Політичні інтриги, шалені пригоди, козацький норов і будівництво національної державності - все це знайдете у романі "Характерник".
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар