середу, 18 листопада 2020 р.

 Сьогодні в Жовківській ЦРБ у кіноклубі «Феміда» Docudays UA, дотримуючись всіх правил карантину, зібралося чимало людей, щоб переглянути фільм «Про звірів та людей», режисера Лукаша Чайки, у рамках #17Міжнародного_мандрівного_фестивалюDocudays_UA.

Перегляд реальних історій про людей, які пережили всі страхіття війни викликав жваву дискусію. Дії головних героїв фільму – Яна Жабінського та його дружини Антоніни, які під час війни ховали євреїв в покинутому зоопарку є доказом того, як не втратити людяності навіть тоді, коли ворог дивиться тобі у вічі…
Модераторка кіноклубу Софія Кіх навела чимало фактів з українсько-єврейських відносин у період Другої світової війни і як виявилося в них було більше «героїчно-людяного», аніж «злочинного». Серед духовенства прикладом може слугувати переховування митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким сотні євреїв, зокрема львівського рабина Давида Кагане та його синів, у власній резиденції. Галицький владика очолив фактично єдину в Європі організовану акцію порятунку євреїв в умовах Голокосту.





Жінка головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича Наталія впродовж війни переховувала в себе вдома єврейську дівчинку, а сам він допоміг останній виробити фальшиве посвідчення. В оточенні першого командира УПА Дмитра Клячківського перебував єврей Лейба-Іцик Добровський, який працював у пропагандистських структурах українського підпілля, був автором листівок-звернень до представників національних меншин. Очевидно, що українські повстанці при цьому спирались на досвід Визвольних змагань 1917–1921 років, коли євреї воювали в лавах УГА й армії УНР.
Українсько – єврейські відносини знайомі і нашим жителям. Так як, до війни в Жовкві мешкало до шести тисяч євреїв – це було приблизно 30% від усього населення міста… Є безліч історій коли жовківчани також допомагали їм під час переслідування, переховували у своїх домівках та підвалах.
Так наша дискусія прийшла до заключного висновку, що будь яка війна чи збройний конфлікт тягне за собою порушення прав людини : завдання смерті та каліцтва, катування та жорстоке поводження, ув’язнення, сексуально та гендерно обумовлене насильство, посягання на людську гідність. Ми розглянули офіційний документ, який захищає права людей під час війни - "КОНВЕНЦІЮ про захист цивільного населення під час війни" Женева, 12 серпня 1949 рік.
Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut.

Немає коментарів:

Дописати коментар