середу, 11 листопада 2020 р.

 Дорогі користувачі! Сьогодні у всьому світі відзначається День світлофора. Світлофо́р — пристрій оптичної сигналізації, призначений для регулювання руху людей, велосипедів, автомобілів і інших учасників дорожнього руху, потягів залізниці і метрополітену, річкових і морських суден. До Вашої уваги коротка інформаційна довідка про історію виникнення світлофора, а також на допомогу батькам цікава книжечка, щоб навчити дітей правил безпеки на дорозі

Інформаційна довідка
Міжнародний день світлофора відзначається 5 серпня на честь події, що відбулася у 1914 році. У цей день в американському місті Клівленді з’явився перший попередник сучасних пристроїв. Він мав червоний і зелений ліхтарі, а при перемиканні світла видавав звуковий сигнал. Втім, найперший світлофор винайшов британець Джей Найт ще у 19 столітті. Цей апарат був встановлений біля будівлі парламенту в Лондоні у 1868 році. Через три роки його ліхтар вибухнув і поранив поліцейського. Після цього про світлофор забули майже на 50 років – до 1910 року, коли було розроблено і запатентовано перший автоматичний світлофорний пристрій з ліхтарями двох кольорів. Триколірні світлофори, схожі на сучасні, вперше побачили жителі Детройта і Нью-Йорка у 1920 році. Згодом пристрої стали популярні в різних містах Америки і Європи. Застосовується світлофор також і на залізницях, в судноплавстві і мореплавстві.
В Україні сьогодні свято активно використовується співробітниками поліції, працівниками освітніх установ та активістами громадських організацій як ще один привід нагадати всім учасникам дорожнього руху, і в першу чергу – дітям, про необхідність суворо дотримуватися вимог правил дорожнього руху, адже ціною найменшої помилки на проїжджій частині може стати життя людини.
Ганачкова, Павла
Світлофор обачності [Текст] : посібник для маленьких пустунів. – К. : Книголав, 2018. – 14с.
Книжка популярної чеської авторки Павли Ганачкової пропонує маленькому читачеві діалог-гру для ефективного засвоєння правил безпеки на дорозі, у квартирі, під час занять спортом чи відпочинку, тощо. Інтерактивне видання з віконечками, пересувними елементами містить у собі безліч сюрпризів. У кожному розділі є запитання, на які треба відповісти «так» чи «ні». Дитина перевіряє власні знання, отримавши правильну відповідь з книжки, має змогу моделювати ситуацію, розвиваючи образне мислення, швидкість реакції та пам'ять. «Як правило, діти живуть у світі неаргументованих дозволів і заборон. У батьків немає часу пояснювати у деталях, чому треба поводитися так чи інакше. Не розмовляй з незнайомцями. Не переходь дорогу на червоне світло… Але малюки – це дуже допитливі люди. Їм неодмінно закортить щось зробити усупереч. Щоб цього не сталося, варто подавати інформацію з різних джерел, зокрема, книжок. «Світлофор обачності» ? видання, яке ваша дитина буде любити, довіряти йому й слухатися, адже ця книжка асоціюватиметься з цікавинками й пустощами, а не батьківськими страшилками», пояснює співзасновниця видавництва Світлана Павелецька.

Немає коментарів:

Дописати коментар