середу, 11 листопада 2020 р.

 Шановні користувачі! Традиційно у другу суботу вересня відзначається свято – День фізичної культури і спорту! Це свято спортсменів, тренерів, працівників організацій та установ фізичної культури і спорту, ветеранів, шанувальників спорту і всіх прихильників здорового способу життя! 

Наша Жовківщина також багата на спортсменів високого рівня. Історія не забуває Збігнєва Керницького - аслуженого тренера України, майстра спорту. Найвидатнішими успіхами у тренерській роботі були: чемпіон світу у командній гонці на100 км– Петро Жуковський,9 вихованців стали чемпіонами України,24 вихованці – чемпіони і призери змагань різного рангу колишнього Радянського Союзу. Завдяки вихованцям Жовківського відділення велосипедного спорту про історичне місто Жовкву почули не тільки в Україні, а навіть далеко за кордоном, де завойовували призові місця жовківські велосипедисти, такі як Олександр, Пелих Павло, Ясиновський Роман Чорній Михайло, Селіверстовта багато інших… Молоде покоління чемпіонів : Леся Калітовська - двократна чемпіонка світу серед юніорів в гонці переслідування, двократна чемпіонка Європи серед юніорів та двократна чемпіонка Європи серед молоді (Велоспорт), багаторазова чемпіонка в Україні та світі з настільного тенісу - Соломія Братейко, чемпіонка Європи з кіокушин карате - Мілена Голінка. Насправді список спортсменів Жовківщини набагато більший в майбутньому збиремо більш змістовнішу інформацію у вигляді буклета та представимо широкому загалу. Всім спортсменам фізичного здоров’я і краси, олімпійського довголіття, спортивних та життєвих перемог, плідної праці та успіхів у всіх звершеннях! Нехай щастить усім, хто присвятив своє життя великій справі, яка символізує силу, велич духу і мужність!

Інформаційно – бібліографічна довідка
Гайштут, О. Г.
Шахи для початківців [Текст] / О. Г. Гайштут. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2009. – 244 с.
Ніколи не пізно навчитися грати в шахи – головну настільну гру в світі. Вивчаємо правила і дізнаємось як добитися успіху в шахматах.
Гільєм, Балаге
Мессі [Текст] / Балаге Гільєм. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 728 с.
Сьогодні Мессі — володар «Золотого м’яча» і «Золотого бутса», «новий» Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та найкращий гравець сучасності... А починав він як сором’язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормона росту та слабкими фізичними даними. Вже у юному віці він творив щось неймовірне на футбольному полі та обходив гравців, старших за нього. А ще «Блоха», як прозвали Мессі, понад усе мріяв грати у професійний футбол. Заради своєї мети йому довелося емігрувати, розлучитися з сім’єю, пройти дорогий курс лікування, пережити чимало травм та цькування преси, щоб стати тим, ким він є — найкращим футболістом світу. Ґільєм Балаґе, зібравши коментарі впливових людей зі світу футболу, привідкриває завісу, яким насправді був у житті та футболі Ліонель Мессі, вихідець з бідних кварталів аргентинського містечка Розаріо, якого охрестили генієм футболу.
Дубас, Володимир
Футбольні пристрасті [Фотоальбом] / Володимир Дубас. – Львів : Громадська організація «Фронт Змін», 2012. – 84 с.
В експозиції - понад 80 робіт. Це - своєрідна історія у фотографіях вітчизняного і, зокрема, львівського футболу за останніх сорок років.
Желдак, Т. А
Історія чемпіонатів Європи з футболу [Текст] / Т. Ф. Желдак. – Х. : Фоліо, 2016. – 395 с.
Ця книжка — продовження «футбольної серії» видавництва «Фоліо», розпочатої книжками «Билиці та вигадки українського футболу» (історія київського «Динамо»), «Знамениті постаті українського футболу» та «Історія українського футболу». Це видання — не лише збірка довідкової інформації (хоча любителі ста­тистики також знайдуть тут багато корисного), це емоції і переживання, невідомі факти і загадки забитих і незабитих голів, перемоги й поразки, герої і невдахи... Тобто футбол — найкраща в світі гра у всіх її проявах.
Каспаревич, Василь
Львівський футбол [Текст] : Люди, факти. 1939-1991 / Василь Каспаревич, Олександр Паук, Тарас Пуньків. – Львів : Світ, 2019. – 464 с.
Книга вийшла друком у видавництві «Світ». Автори – дослідники історії українського футболу Василь Каспаревич, Олександр Паук і Тарас Пуньків. В анотації видання зазначено, що Львів і Львівщина, не зважаючи на свою багату спортивну історію, досі не мала подібного видання. У книзі вперше у форматі енциклопедії подано біографічні довідки про діяльність майже двох тисяч спортивних діячів, тренерів і футболістів, які творили сторінки історії спорту на теренах Львівщини упродовж 1939–1991 років. Видання супроводжується фотографіями та автографами. Книга розрахована на широке коло читачів.
Кулик В.
Олімпійський у серцях вогонь. Історія виникнення та становлення НОК України [Текст] : документальні нариси / В. Кулик. – К.: «МП Леся», 2008. – 308 с.
У документальних нарисах, написаних у популярній формі, вперше у спортивній літературі розповідається про драматичну історію створення, визнання і становлення Національного олімпійського комітету України, участь наших спортсменів самостійними командами в найпрестижніших змаганнях – зимових і літніх іграх сучасності. Книга багато ілюстрована.
Приступа Є. Н.
Українські народні ігри [Текст] : монографія / Євген Никодимович Приступа, В. І. Левків, О. В. Слімаковський. - Львів : ЛДУФК, 2012. - 432 с.
Відтворено етнопедагогічні аспекти становлення й розвитку українських народних рухливих ігор, розваг і забав, виявлено тенденції та особливості їх функціонування в суспільстві. Подано велику кількість рухливих ігор, розваг і забав, зібраних в етнографічних енциклопедіях, впровадження яких у сучасну виховну практику сприятиме відродженню національних традицій , а також підвищенню виховної, освітньої та оздоровчої роботи з молоддю.
Сова, Андрій
Іван Боберський. Основоположник української тіловиховної і спортової традиції [Текст] / Андрій Сова, Ярослав Тимчак. – Львів : ЛДУФК : Апріорі, 2017. –232с.
Пропоноване науково-популярне видання присвячене постаті видатного українського громадського, культурно-просвітнього та політичного діяча, педагога і журналіста основоположника і фундатора української національної фізичної культури, професора Івана Боберського (1873-1947). Ця книга - ще один крок до відновлення національної пам'яті українського народу, повернення із забуття не лише імені Івана Боберського, а й історичного і культурного феномену української національної фізичної культури творцем, визначним діячем і репрезентантом якого він був. Для Фахівців галузі фізичної культури і спорту, істориків, краєзнавців та усіх тих, кого цікавить історія і культура рідного краю.
Шиян, Богдан
Теорія і методика фізичного виховання школярів [Текст] : навч.посіб.- Ч.1. / Богдан Шиян. – Тернопіль: Навчальна книга Богдан, 2001. – 272 с.
У підручнику викладено основні поняття теорії і методики фізичного виховання, його мету і завдання, засоби, принципи і методи, загальні основи навчання та методику удосконалення фізичних якостей.
Юхимук, Віра
Олімпійський всезнайко [Текст] : посібник для дітей / Віра Юхимук. – Львів : Ліга-Прес, 2008. – 128 с.
У посібнику висвітлено інформацію про Олімпійські ігри Стародавньої Греції, зародження та розвиток сучасного олімпійського руху. Подано інформацію про видатних спортсменів України та олімпійські види спорту.
Яремко, Іван
100 футболістів Львова ( персони львівського футболу) [Текст] / Іван Яремко . – Львів «Тріада плюс», 2017. – 380 с.
«100 футболістів Львова» – таку назву має книжка відомого українського спортивного журналіста, історика, позаштатного автора «Високого Замку» Івана Яремка. У виданні з підзаголовком «Персони львівського футболу» автор вмістив розповіді про 74-ох гравців, чиєю грою захоплювалися батьки і діди сьогоднішнього молодого покоління. Є у книжці й розповіді про перші стадіони та клуби Львова, тренерів; перші змагання команд і збірних та тих футболістів-львів’ян, які у різні часи грали за різні збірні, а також чимало іншої пізнавальної та цікавої інформації.
Яремко, Іван
100 років Львівського олімпізму [Текст] / Іван Яремко . – Львів «Тріада плюс», 2011. – 336 с.
У науково-популярному виданні, присвяченому 100-річчю першого виступу львів’ян на Олімпійських іграх сучасності, зацікавлений читач знайде чимало корисних статистичних матеріалів про олімпійський рух та унікальних авторських розповідей про спортивний і життєвий шлях видатних львівських олімпійців, серед яких постаті світової слави: Віктор Чукарін, Петро Король, Василь Станкович, Павло Ледньов, Ігор Тер-Ованесян, Валерій Брумель, Віктор Сидяк, Михайло Слівінський, Андрій Котельник, Ірина Мерлені, Ярослав Попович, Олександр Петрів та ще чимало інших уславлених спортсменів.
Особливими є сторінки про Олімпіаду «Ді-Пі» 1948 року, про львівських олімпійців дорадянського періоду, про маловідомі факти з історії львівського спорту. Від першого виступу спринтера Владислава Понурського на Олімпійських Іграх 1912 року, жодна наступна Олімпіада не обходилася без атлетів Львова. Віриться, що історія львівського олімпізму буде мати й надалі свої яскраві та незабутні сторінки!
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар