вівторок, 2 червня 2020 р.


Мирослав Скорик - життя як мелодія
 Шановні Друзі! 1 червня 2020 року на 82-му році пішов з життя легендарний український композитор, музикознавець та багаторічний художній керівник Київської опери Мирослав Скорик. Вічна пам’ять, Маестро! Музика  Мирослава Скорика житиме у Львові та українських серцях вічно!
Інформаційно-бібліографічна довідка
 Народився 13 липня 1938 року в родині українських інтелігентів у Львові. Мати Мирослава Михайловича походила з родини Охримовичів. Батько композитора — Михайло Скорик, історик, етнограф, був працівником Львівського відділення Академії наук УРСР, володів грою на скрипці, знав і виконував різноманітні карпатські мелодії, пісні й танці.
Писати музику Мирослав Скорик почав дуже рано - у 6 років. Його ідеальний слух і здібності першою оцінила відома оперна співачка Соломія Крушельницька, яка була рідною сестрою його бабусі. Вона порадила відправити Мирослава до музичної школи. Хоча й батьки, не маючи музичної освіти, грали на інструментах - скрипці та фортепіано - і часто влаштовували вдома музичні вечори.
У 1948 році родину Скориків репресували і зі Львова вислали до Сибіру. Мирославу тоді було 9 років. Але і там він продовжував вчитися грати на фортепіано, а також опанував скрипку. Хоча зізнавався, що все ж нове життя впливало на уподобання - багато займався спортом. І навіть мріяв стати футболістом. Повернувшись до Львова у 1955 році, вступив до місцевої консерваторії.
А вже у 1964-му створює музику до фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Йому тоді було 26 років. Згодом він стане автором музики до понад 40 художніх фільмів, багатьох камерно-інструментальних творів, кількох балетів та опери "Мойсей»"за поемою Івана Франка. Прем'єра опери відбулася у Львові, а спектакль благословив і профінансував Папа Іван Павло ІІ. Однак чи не найпопулярнішою стала музика композитора до фільму "Високий перевал" Володимира Денисенка. Вона називається "Мелодія ля-мінор".
Ще Мирослав Скорик викладав у Київській консерваторії, а також у музичних закладах США та Австралії. У 2011-2016 роках керував Національною оперою України. Його твори виконують у всьому світі, а сам композитор виступав як диригент оркестру і піаніст з багатьма відомими оркестрами. Фахівці пишуть, що його музиці притаманні мотиви карпатського фольклору, а також джазу.
Фестиваль Мирослава Скорика: від "Тіней" до "Мойсея" у Києві  (Мирославу Скорику — 75). 
Фестиваль «Французька весна в Україні»
Концерт “Мирослав Скорик в стилі джаз” у Луцьку
 Бібліографія
Скорик, М. М.
      Камерно – інструментальні твори [Ноти] : у 2 зош. Зош 1 : Твори для фортепіанно / Мирослав Скорик. – К. : Музична Україна, 2012. – 154 с. – 63,27.

Скорик, М. М.
      Камерно – інструментальні твори [Ноти] : у 2 зош. Зош2 : Твори для скрипки і фортепіанно / Мирослав Скорик. – К. : Музична Україна, 2012. – 106 с.- Додаток : Соната№ 1, Соната № 2. – 63,27.

Івахова,  К.
   Фортепіанна творчість Мирослава Скорика (художньо-дидактичний концепт) [Текст] : монографія / К. Івахова.-  Кам‘янецьПодільський : Медобори-2006, 2013. 232 с

Кияновська,  Любов 
   Мирослав Скорик: людина і митець[Текст] /Любов Кияновська . Львів: Незалежний культурологічний журнал «Ї», 2008. – 588с.

Кияновська Л.
  Мирослав Скорик: творчий портрет композитора в дзеркалі епохи[Текст]  : монографія/ Любов Кияновська. Львів : Сполом, 1998. 216 с.

Щириця, Ю.
    Мирослав Скорик [Текст] / Ю. Щириця - Київ: Музична Україна, 1979. - 56 с.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар