пʼятниця, 12 червня 2020 р.


ВІН – ЦЕ І Є ОКЕАН

(до 110-річчя від дня народження Жака-Іва Кусто)
Французький дослідник морських глибин Жак-Ів Кусто відомий всьому світу не тільки як вчений, який разом з Емілем Ган’яном винайшов акваланг. Завдяки Кусто і його команді людство відкрило для себе досі невідомий підводний світ. У серії чудових фільмів про підводне царство Жак-Ів Кусто підняв завісу морських таємниць і загадок затонулих кораблів, познайомив глядачів з унікальними представниками підводної флори і фауни, навчив нас бачити прекрасне в тих куточках світового океану, де, здавалося б, немає і не може бути нічого цікавого.
Майбутній дослідник Жак-Ів Кусто народився 11 червня 1910 року в невеликому французькому містечку Сент-Андре-де-Кюбзак. Ще з юного віку цікавився морем. У 20 років він закінчив морську школу і вступив у військово-морську академію.
У 1936 році Кусто став інструктором на крейсері Сюфрен. Саме з нього він здійснив своє перше занурення у водонепроникних окулярах, після якого зрозумів, якій справі присвятить своє життя. Він разом з Філіпом Тайє і Фредеріком Дюма захоплюються дослідженням моря. Але для більш ретельного і детального вивчення морських глибин їм був необхідний апарат, що дозволяє перебувати під водою тривалий час. І в 1943 році такий апарат був винайдений. Ним став перший в світі акваланг. Його творцями стали Жак-Ів Кусто та інженер Еміль Ган’ян. Цікавість до морських глибин і бажання якомога ретельніше вивчити підводний світ надихнули Кусто на винахід підводних відеокамер і «підводного блюдця» — невеликого підводного човна, що відрізняється підвищеною маневреністю. Пізніше Кусто винайшов першу підводну телевізійну систему.
Перший власний корабель у Кусто з’явився у 1950 році – це був легендарний «Каліпсо», який супроводжував дослідника чи не у кожну його експедицію.Після трьох років експедицій до Кусто прийшла справжня слава. У 1953 році він разом із Фредеріком Дюма написав книгу, що стала бестселером. Ця книга мала назву «У світі безмовності». Він же ж став режисером знятого за її мотивами фільму – першої документальної стрічки, яка отримала «Золоту пальмову гілку», а згодом і премію «Оскар». Завдяки Жак-Іву Кусто, його винаходам та дослідженням, ми сьогодні знаємо так багато про неймовірне життя, що вирує глибоко під водою. Перший акваланг Кусто і до сьогодні є прототипом сучасного спорядження. Жак-Ів був захоплений підводним світом і серйозно переймався наслідками людського втручання у його середовище. Так у 1981 році він заснував некомерційну організацію з охорони морського середовища «Фонд Кусто», яка діє донині.
Помер найвідоміший дослідник «блакитного континенту» у віці 87 років. Його фільми та книги, присвячені підводному світу, і досі залишаються на вершині популярності, адже ніхто не може розповісти про океан краще, ніж людина, яка і є цим океаном.

Немає коментарів:

Дописати коментар