середа, 10 червня 2020 р.


Літо – час відпочинку і книги!
Дорогі користувачі! Улітку потрібно обов'язково знайти час для читання – вийти з суєти суєт, заварити собі чаю з м'ятою, знайти затишне місце між стовбурами яблунь та повісити там гамак. А тим , хто живе в місті  залишайтеся з книгами наодинці, відкривайте вікна дозвольте лише співу птахів надворі  переривати  Ваший відпочинок. А для "літньої бібліотеки" раджу обрати такі книжки.
Бібліографічний огляд літератури
Барікко, Александро
     Море-океан [Текст] / Александро Барікко. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 320с.
Ця книжка – суцільна морська історія. Море у витіювато-метафоричному романі відомого італійського письменника більше ніж тло. Усі герої книжки зустрілися в химерному готелі «Альмаєр», що на березі моря-океану. Море скликало до себе шістьох геть різних людей: художника Плассона, що малює море морем; професора, який складає «Енциклопедію границь», прагнучи з’ясувати, де закінчується море й пише листа уявній нареченій; хвору дівчину, яка оздоровлюється морем і коханням; священика, який супроводжує хвору Елізевін і пише незвичні молитви; жінку, яка зрадила свого чоловіка й сама стала жертвою чужої помсти; і понівеченого морськими пригодами колишнього матроса Адамса. «Море-океан» – алегорійна казка, де море плещеться через край сторінок, шумить між рядками і розбивається піною о слова: «Я тут, за крок до моря, але так і не в змозі збагнути, де воно». Щоб дійти до самісінької суті, цю завуальовану книжку треба прожити й пропустити крізь себе.
 Гілберт, Елізабет
    Їсти, молитися, кохати [Текст] / Елізабет Гілберт. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 416с.
«Їсти, молитися, кохати» – надзвичайно щира розповідь жінки про духовне переродження і позитивні зміни у житті. Автор книги на власному прикладі довела, що навіть після найбільших криз можна не лише відновитися, а й відкрити в собі нові грані, можливості та рівні переживань. Героїня її роману – письменниця Ліз –  розчарована у сімейному житті та зневірена в особистому щасті. Жінка втрачає головне: сенс та смак до життя. Аби набратися сил та повернутися до життя, Ліз вирішує подорожувати. На її шляху три країни: Італія, Індонезія та Індія. Там вона вчиться їсти зі смаком, молитися з відкритим серцем та кохати, наче вперше.
Демська-Будзуляк, Леся
    Літо психіатра [Текст] /  Леся Демська-Будзуляк. – К. : Легенда, 2018. – 176с.
Молодий, але відомий психіатр Андрій Левинський за порадою кардіолога перериває свою роботу у Львові й вирушає до нібито цілком спокійного села в Карпатах, де колись мешкали його дід і баба. Однак неспокій починається вже в дідівській хаті. Причому не той неспокій, котрий мали б лікувати психіатри. В Андрієвих сінях то поночі, то за відсутності господаря хтось вештається. До того ж, як з’ясовується, непрохані гості — це зовсім різні особи. Спершу Левинський намагається розгадати загадки сам. Потім кличе на поміч зі Львова свого приятеля — слідчого Ростислава Белея і викриває довжелезний ланцюг злочинних таємниць.
Дупешко, Максим
     Історія, варта цілого яблуневого саду [Текст] / Максим Дупешко. – К. : Видавництво 21, 2017. – 160с.
Цей роман - історія одного (не)звичайного чоловіка, який казав про себе: «Ich bin ein Czernowitzer». Але дехто побачить у цій книжці насамперед історію міста з украденою душею, що протягом ХХ століття побувало у складі півдесятка держав. Той, хто шукає велике в малому, знайде тут недавню історію всієї Європи. Ще інший - свою особисту історію в декораціях минулого. Для декого цей текст буде романом-екскурсією місцями далеко не тільки туристичними. Хоч на перший погляд - це одна із мільйонів історій кохання, яку автор усе ж оцінив у цілий яблуневий сад.
Карп’юк, Василь
     Ще літо, але вже все зрозуміло [Текст] / Василь Карп'юк. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 160с.
Придивляючись до деталей, автор раз у раз відкриває органічну цілісність світу, частиною якого є людина. Стиль письма Василя Карп’юка близиться до розмовної простоти, не втрачаючи виразності особистого голосу, а плин його мови, як це часто буває в розмові, легко переходить від побутових справ до питань метафізичних. Для всіх, хто любить зупинятись і неквапом рушати далі.
 Корній, Дара
  Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи [Текст] / Дара Корній. – К. : Vivat, 2019. -
Книжка «Чарівні істоти українського міфу: домашні духи» поведе вас у дивовижний і самобутній світ українських вірувань. Гортаючи її сторінки, ви дізнаєтесь про поважного домовика, надійного захисника роду, познайомитесь із добрим покутнім, який нашепче вам своє благословення, зазирнете на гостину до справедливого хлівника, який доброму господареві в усьому сприяє, а ледацюг карає. А якщо пощастить, привабите духа щастя з талановитою сприйєю, які підуть пліч-о-пліч з вами. Однак стережіться роздоріжжя, бо там духи-перевертні заманюють у потойбіччя стомлених мандрівників. Перед вами постане величезний шар культурної спадщини давніх українців, химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології, досліджений і опрацьований Дарою Корній.
Матіяш, Дзвінка
     Дорога святого Якова [Текст] / Дзвінка Матіяш. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 224с.
Каміно-де-Сантьяґо, або ж дорога святого Якова — це 900 кілометрів пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела і до мису Фіністерра — Кінця Землі. Це унікальний досвід, який авторка книжки переживає разом зі своїм чоловіком. Стан перебування у дорозі, фізичні й моральні зусилля, без яких не подолати такий шлях, знайомства з людьми з різних країн, що вирішили пройти Каміно, історії людей, яких можна було би зустріти тепер і багато років тому, — про все це можна прочитати у книжці «Дорога святого Якова».
 Підмогильний, Валер’ян
   Місто[Текст] : Роман / Валер’ян Підмогильний. – Х. : Фоліо, 2014. – 240с.
Головний герой твору Степан Радченко приїздить до Києва разом із друзями приїздить на навчання. Хлопець марить «завоюванням» столиці, як і інші юнаки та дівчата, котрі тисячами потягнулися з села до міста у 20-х роках минулого століття. Гарячий роман для гарячого літа: ідеальний для читання на пляжі, у парку, в улюбленому ліжку. Це історія про місто, село, про спокуси, можливості та пошуки себе. Гарантоване нове знайомство з класичним текстом української літератури. Ілюстрації від Максима Павлюка та Лєри Схємки.
 Савка, Мар’яна
     Дванадцять неймовірних  жінок [Текст] / Мар’яна Савка. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 208с.
Дванадцять жінок, дванадцять цінностей, дванадцять відвертих розмов. Ма­р’я­ні Савці вдалося створити особливий комунікаційний простір, у якому витворився жіночий обмін думками та ідеями про найголовніше: любов, справедливість, милосердя, толерантність... Такий, у якому ми вчимося думати по-новому, вголос говорити про те, що важливо. У цій книжці — цікаві ідеї, життєвий досвід, думки та роздуми про те, що на­пов­нює людське життя, що збагачує його по-справжньому.
 Тайлер, Енн
     Блакитне мереживо долі [Текст] / Енн Тайлер. – К. : Наш формат, 2016. – 336с.
Коли від кінця не очікуєш різких поворотів. Правда ж хочеться від розповіді несподіванки? Це саме той текст. Тільки приготуйтеся, що інтригу ніхто не накручуватиме, а вся сіль сімейних взаємин вийде назовні раптово, втім, як це часто і відбувається в житті. Власне це історія одного дому, в якому виросло кілька поколінь. Він, зрештою, втрачає своє значення для великої родини. Це історія сімейних стосунків – з усіма складнощами, які прийнято замовчувати, з усією радістю, якою так і хочеться ділитися. Історія маленької провінційної Америки в позірно пастельних тонах.
 Янсон, Туве
     Літня книжка [Текст] /Туве Янсон. -  Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 160с.
Софія з бабусею і татом проводять літо в хатинці на острові, оточені природою і майже на безлюдді. Тут неспішно минають дні, узбережжя обвівають вітри й оминають рибацькі човни, вряди-годи навідуються нечасті гості, а морем до берега прибиває залишені кимось «скарби». Бабуся з онукою вибираються на прогулянки і говорять про все на світі: про птахів і квіти, про Бога і страхи, про ночівлю в наметі, забобони, нестерпних родичів. І хоч вони й словом не згадують про найважливіше: про смерть мами і самотність, — любов і взаємне прийняття пронизують кожну хвилину їхнього маленького затишного літа.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар