середа, 3 червня 2020 р.


Іван Вишенський в історії полемічної літератури
Цього року минає 470 років від дня народження Івана Вишенського.  По-своєму він може захопити, запалити людей – як свого часу захопив  І.Франка. Незважаючи на віддаленість, твори Вишенського можуть нам сказати багато чого цікавого. Просто їх треба вміти читати.
Інформаційно-бібліографічний пошук
Іван Вишенський народився в середині 16 століття (близько 1550 року), у містечку Судова Вишня на Галичині. Його батьківщина була центром сеймикового життя Руського воєводства в Польському королівстві. Точний рік народження полеміста та його справжнє ім'я невідомі. Іван (Іоанн) — це чернече ім'я. Вишенський — прізвище шляхетського роду Вишенських, що мешкали в Судовій Вишні, або прізвисько, взяте за місцем народження. Невідоме також соціальне походження Івана. Припускають, що його батьки належали до руської дрібної шляхти або православних міщан.

Серед письменників давньої української літератури найвидатнішим полемістом кінця XVI - качану XVII вік був Іван Вишенський. Шкода, біографічних відомостей про цього письменника-полеміста дуже мало: лише те, що був Він людиною освіченою, а в 30-35 років постригся в ченці, ставши монахом-аскетом, переселився у Грецію на Святу гору, на Афон. На Афоні І. Вишенський почав свою Літературну діяльність як письменник-полеміст, твори котрого пробуджували в народі антикатолицькі і антифеодальні настрої.  Спадщина Івана Вишенського - це шістнадцять відомих сучасності літературознавству творів, які за життя полеміста поширювалися в рукописних списках. Найвідоміші твори І. Вишенського - це «Послання до єпископів», «Послання до всіх, в Лядській землі живущих», «Послання до князя Острозького», «Вікриття диявола-світодержця» та Інші.
Сховавшись від усього світу, він дав обітницю мовчання, проте не дотримався її: відчувши тугу за рідною землею і зваживши на заклики українських братств, у 1604 р. прибуває в Україну. Прожив 2 роки у Львові. Перебував в Унівському монастирі, звідки 1605 р. надіслав послання Домникії, присвячене полеміці з впливовим членом львівського братства Юрієм Рогатинцем. Жив у Манявському скиті у Йова Княгиницького. 1606 р. повернувся на Афон. Тут він наказав замурувати себе в кам'яній печері. 1615—1616 рр. — останній відомий твір «Позорище мисленноє».
Ікона преподобного Івана Вишенського
Скоропис із творів Вишенського
За життя старця Іоанна іменували «блаженним». Свідоцтва про це збереглися в архівних документах Собору 1621 року, що пройшов в Луцьку під головуванням Київського митрополита Іова (Борецького).
Пам'ятник Вишенському в Судовій Вишні

Бібліографія 
Пашук,А
     Іван Вишенський - мислитель і борець [Текст] / А. Пащук   . - Львів Світ 1990р. 176 с.
У монографії досліджуються філософські та суспільно-політичні погляди І. Вишенського на тлі політичної боротьби кінця XVI - початку XVII ст. проти проти феодально-шляхетського гноблення та експансіоністської політики Ватікану на Україні.
Франко, Іван
      Іван Вишенський [Текст] : поема / Іван Франко. – Львів : Каменяр, 2017. – 120с.
Про сюжетну канву твору Іван Франко писав у передмові до окремого видання 1911 p.: «Основа поеми — печерне життя і смерть Вишенського — тільки в одній часті моя поетична функція, бо про своє печерне життя згадує Вишенський сам у заголовку свого останнього писання». Іван Франко багато років вивчав діяльність українського полеміста, його політичні погляди і моральні засади. У поемі автор зобразив останній період життя Вишенського — час, коли він віддалився від мирської суєти і став монахом-печерником на горі Афон, тодішньому центрі православ’я, де невдовзі помер.
 Шульський,Микола 
     Іван Вишенський в оцінці Івана Франка[Текст] : Монографія / М. Г. Шульський. – Львів: 2016. – 256 с.
У монографії проведено дослідження життя і діяльності видатного українського мислителя епохи відродження Івана Вишенського в оцінці Івана Франка. При цьому значну увагу сконцентровано на специфічні особливості функціонування різних сфер суспільних відносин на зламі ХVI і XVII століть минулого тисячоліття і одержані результати співставленні із реаліями сьогодення. Саме такий напрям дослідження різнобічної спадщини Великого Каменяра про свого видатного земляка Іван з Вишні дозволив діалектично поєднати подих минулих і сучасних епох. Для виконання поставлених завдань щодо розкриття обраної теми досліджень використано діалоговий підхід до викладання і аналізу зібраних матеріалів, що дозволив більш глибше і всебічніше вникнути в суть Франкових творів про Івана Вишенського. Все це в комплексі дало можливість співставити минуле із сьогоденням та дещо заглянути у майбутнє.
Розраховано на науковців, викладачів навчальних закладів, студентів та широкого кола читачів, які проявляють інтерес до подій минулого в історії розвитку нашої держави.
Рекомендований список літератури
Вишенський,  Іван. 
    Твори [Текст] /  Іван Вишенський. -  Київ : Дніпро, 1986. - 247 с.

  Вишенський Іван. Українська література XIV- XVI ст. [Текст]. -  Київ : Наук. думка, 1988.- 202 с.

Загайко, П. К.
  Українські письменники-по лемісти кінця XVI — початку XVII ст. у боротьбі проти Ватикану й унії [Текст] / П. К. Загайко . -  Київ, 1957. - 90 с.

Мицько, І. З.
  Острозька слов'яно-греко-латинська академія [Текст] / І.З.Мицько. - Київ, 1990. -  192 с.

Пашук, А. І.
  Суспільний ідеал І. Вишенського. Від Вишенського до Сковороди: з історії філософської думки на Україні XVI-XVIII ст. [Текст] / А. І. Пащук. - Київ, 1972. - 141 с.

Савченко, С.
 Іван Вишенський поза контекстом «православної реформації» та «українського ренесансу» [Текст] / С. Савченко. - Дніпропетровськ : Інновація, 2007. - 76 с.

Стратій, Я. М.
   Вишенський Іван. Філософська думка в Україні [Текст]: Біобібліографічний словник / Я. М. Стратій.  -  Київ : Пульсари, 2002.  - 243 с.

Стратій, Я. М.
   Іван Вишенський і спорідненість його вчення з ідеями Реформації. Гуманістичні і реформаційні ідеї на Україні. [Текст] /Я. М. Стратій. - Київ, 1991. - 202 с.

Франко, Іван
     Іван Вишенський і його твори [Текст] : Зібрання творів 50.т. – Т.30 : Літературно-критичні праці(1895-1897) / Іван Франко. – К. : Наукова думка, 1986. – 720с. 

Харитонов, В. С.
  Іван Вишенський і розвиток ідеї європейського гуманізму. Література спадщина Київської Русі і українська література XVI-XVIII ст. [Текст] / В. С. Харитонов. - Київ, 1981.- С. 196 - 222.
Укладач бібліограф Жовківської РЦБС Софія Кіх


Немає коментарів:

Дописати коментар