пʼятниця, 5 червня 2020 р.

Журналістика як життя
День журналіста в Україні святкують 6 червня. Відповідний Указ ще в 1994 році підписав перший Президент України Леонід Кравчук. Дата є символічною, адже 6 червня 1992 Союз журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів .Журналістика - цікава і важка професія. Вона вимагає фундаментальних знань, швидкої реакції і неабиякою впевненості. Отож давайте у день журналіста розглянемо  історії українських професіоналів, працю яких визнають і цінують у світі.
Віртуальна довідка
Катерина Осадча
Почнемо з прикраси української журналістики Катерини Осадчої. Журналістика буває різною, і гламурна журналістика теж має місце бути. У світлі Катя засвітилася в дуже юному віці. Правда, як модель. З 13 до 18 років працювала в модельному бізнесі, переважно, в Західній Європі: Франція, Німеччина, Англія. Однак, була в житті дівчини і екзотика, наприклад Токіо. Після завершення кар'єри моделі і під час першої вагітності Катя вирішила займатися далі телевізійної журналістикою. Вона ретельно вивчала українську мову, дикцію, ставила голос. Заочно закінчила історичний факультет. Почала вона з посади позаштатного кореспондента на Першому національному. Ну а далі було "Світське життя". Катерина неймовірно лаконічно вписалася в роль. Її фірмовим стилем стали відверті запитання і екстравагантні капелюшки.
Юрій Винничук
Варто зазначити також головного редактора газети "Post-Поступ" і харизматичного письменника Юрія Винничука. Почав свою кар'єру у Львові Винничук вантажником. Потім він займався художнім оформленням, був режисером в театрі "Не журись!" і писав сценарії. З 1991 року починається його історія як журналіста. Він був редактором відділу містики та сенсацій газети "Post-Поступ". Далі очолив редакцію газети "Гульвіса". Потім був редактором відділу в "Поступ". І з 2006 року - головний редактор відновленої "Post-Поступ". Його художні твори перекладалися в Англії, Аргентині, Білорусі, Канаді, Німеччині, Польщі, Сербії, США, Франції, Хорватії, Чехії. Винничук - власник численних нагород і нагород.
Георгій і Мирослава Гонгадзе
Георгій Гонгадзе - гордість української журналістики. Громадський діяч, український опозиційний журналіст грузинського походження, відомий своїми критичними антивладними виступами. Герой України. Жертва злочинної влади ... Саме Гонгадзе заснував і був першим редактором "Української правди". Його жахливе вбивство викликало резонанс не тільки в Україні, а й за її межами.

Вдова Гонгадзе Мирослава продовжила журналістську кар'єру в США. Вдова Гонгадзе Мирослава - також журналіст і телеведуча. Після вбивства чоловіка їй і дочки надали політичний притулок в США. Тут Мирослава продовжила журналістську кар'єру. Вона також відомий журналіст.
Мустафа Найєм
Найєм - один із засновників і колишній головний редактор "Громадського телебачення". До цього - співробітник газети "Коммерсант Україна", кореспондент легендарної "Української правди" (тут же він публікував авторські розслідування), активіст журналістського руху "Стоп цензурі!". Був редактором-спецкореспондентом програми "Свобода Савіка Шустера". Як ведучий передачі "Сьогодні. Про головне" на телеканалі ТВі на закінчення розмови з кожним депутатом-гостем студії ставив своє традиційне запитання про голосування чужими картками в обхід Конституції України: «Чи можете Ви мені пообіцяти, що ніколи не будете голосувати чужою карткою і не будете її передавати для голосування іншим депутатам?»
Сергій Лещенко
Ще один колега Мустафи Найєма Сергій Лещенко також потрапляє в наш список. Відомий як заступник головного редактора "Української правди". А також автор книг-розслідувань "Американська сага Павла Лазаренка" (2013) і "Межигірський синдром" (2014 року). З 2015 року Лещенко ділиться секретами журналістської майстерності зі студентами Школи журналістики УКУ (одного з найпрестижніших закладів для журналістів в Україні). Займався розслідувальною журналістикою. Кар'єра журналіста для Лещенко почалася в 2000році, з випробувального терміну в програмі "Репортер" на "Новому" (його керівником був Андрій Шевченко). Але вже в цьому ж році він відправився в "Українську правду", хоча і поєднував спочатку це з роботою на "Новому каналі". Визнання він отримав завдяки розслідуванню, частина з яких робив на пару з Мустафою Найємом. Лещенко власник багатьох нагород і лауреат безлічі конкурсів.
Павло Шеремет
Журналіст Павло Шеремет був убитий в Києві в 2016 році І ще одне світило української журналістики - Павло Шеремет заплатив за правду своїм життям ... Його машину підірвали в липні 2016 року. Таке зухвале вбивство шокувало не тільки українців, а й світ. Також він був автором багатьох документальних фільмів, книг. Шеремет удостоєний низки професійних нагород і премій. Шеремет - інтернаціональний журналіст. Народився в Мінську, працював також в Україні та Росії, відомий гострими публікаціями. Кар'єру журналіста розпочав з авторської аналітичної програми "Проспект" на білоруському телебаченні. за неї був удостоєний премії як кращий тележурналіст Білорусі.
Ілля Левітас
Левітас Ілля Михайлович (1931–2014) — український історик, журналіст, педагог, громадський діяч єврейського походження. Заслужений працівник культури України (1991). Президент Ради національних товариств України, президент Єврейської ради України, голова фондів «Пам’ять жертв фашизму в Україні», «Пам’ять Бабиного Яру», фонду Шолом-Алейхема. Головний редактор газети «Єврейські вісті».

Немає коментарів:

Дописати коментар