субота, 6 червня 2020 р.


СИЛА ДУХУ ЗЕЛЕНИХ СВЯТ
Усі християни з нетерпінням чекають одне з найбільш світлих радісних свят на межі весни і літа – Святої Трійці, що прийшло до нас ще з дохристиянських часів. Дні напередодні Трійці називалися в народі Зеленими, оскільки у цьому святі тісно переплітаються язичницькі традиції і християнські канони. Свята Трійця – одне із дванадцяти головних православних церковних свят. Воно прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого.
Кожного року дата Святої Трійці припадає на різні дні. Це тому, що свято Трійці нерозривно пов’язане з Великоднем. Традиційно воно відзначається у неділю, на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. З огляду на це, свято має ще одну назву – П’ятидесятниця.
Традицію святкування Трійці започаткували апостоли, які були учнями Ісуса Христа. У такий спосіб вони хотіли увічнити велику подію – зішестя на них та Діву Марію Святого Духа. Згідно із біблійними переказами, на п’ятдесятий день після Воскресіння Господнього під час молитви в Сіонській світлиці на Матір Божу та апостолів зійшов Святий Дух у вигляді благодатного вогню. Після цього апостоли раптово навчилися зцілювати і пророкувати, а також заговорили різними мовами, щоб проповідувати вчення Христа для народів світу.
Трійця – свято відродження життя. Цього дня прийнято прикрашати будинки зеленими гілками дерев і запашними травами, які символізують відродження всього живого на землі. Віряни цього дня відвідують святкову службу в церкві. Готуючись до Зелених свят, господині напередодні проводять генеральне прибирання у будинку та на подвір’ї. Звісно ж, вони також готують святкові частування, зокрема печуть хліб або коровай, аби порадувати своїх гостей найрізноманітнішими стравами.

Немає коментарів:

Дописати коментар