суботу, 12 січня 2019 р.

Бібліографічний огляд літератури 
« Де є любов до Батьківщини, там перемога та буття»
Незабаром ми будемо святкувати 100 річчя створення ЗУНР. Пропоную нашим користувачам та відвідувачам сторінки ознайомитись з бібліографічним оглядом літератури « Де є любов до Батьківщини, там перемога та буття». Запрошуємо у бібліотеку, щоб детально ознайомитись з книгами.
Васюта І.К. 
  Політична історія Західної України (1918—1939) [Текст] / І. К. Васюта. — Львів: Каменяр, 2006. — 335 с.

У книзі висвітлюється політична історія Західної України міжвоєнного періоду (1918—1939 рр.). На широкому тлі динамічно змінюваної внутрішньо- і зовнішньополітичної ситуації розкривається весь спектр складного й неоднозначного українського суспільно- політичного руху в Західній Україні (Східній Галичині та Західній Волині), починаючи з національно-визвольної революції, в ході якої утворилася Західно-Українська Народна Республіка, і закінчуючи інкорпорацією краю до складу радянської України у вересні 1939 р. У відділі «Відродження західноукраїнської державності 1918-1920рр. : альтернативні типи її становлення і причини падіння» подано матеріал, який розкриває здобутки вітчизняної історіографії з вивчення історії ЗУНР, її державно-правових, воєнних і зовнішньо –політичних аспектів, ідейно-теоретичні засади концепції Української революції, внаслідок якої утворилась західноукраїнська державність.
Добржанський О. В, Старик, В. П.
    Бажаємо до України! [Текст] / О. В Добржанський, В. П. Старик. – Одеса : Маяк, 2008. – 1168 с.

Змагання за українську державність на Буковині у спогадах очевидців (1914-1921 рр.). У книзі вміщено спогади, хроніки, щоденникові записи про події Першої світової війни на Буковині, Буковинське народне віче 1918 р., встановлення та діяльність української влади в краї, його входження до ЗУНР та загарбання Румунією. Частина матеріалів друкується вперше, інші були опубліковані в 20-30-х роках XX ст. і вже давно стали бібліографічною рідкістю. Читач знайде в книзі чимало цікавих фактів про події того часу, зможе відчути спосіб мислення людей тієї епохи, зрозуміти чим вони переймалися, як оцінювали історичні події.
Для науковців, викладачів вузів, учителів середніх шкіл, студентів, учнів, усіх хто цікавиться історією України та Буковини зокрема.

      За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ! [Фотоальбом] / 100 річчя Української Національної революції 1917-1921 рр.. – К. : ТОВ «Видавничий дім « Ін Юре», 2017. – 470 с.
У фотолітописі «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ!» зібрано та вперше опубліковано максимальний комплекс фотоматеріалів часів Української революції 1917–1921 років. Доповнені історичними фактами, ці світлини відображають масштаб і розмах визвольних змагань. Поряд із висвітленням діяльності Центральної ради, Гетьмана, Директорії, ЗУНР, у виданні порушено також інші важливі аспекти революційних подій. У розділі «Книга четверта. Західноукраїнська народна республіка» вміщено фот видатних постатей української революції, зразки оригіналів державотворчих документів. Завдяки якісному поліграфічному виконанню усі зображення представлені у високій якості.
Макарчук, Степан
   Українська Республіка галичан. Нариси про ЗУНР [Текст] / Степан Макарчук. – Львів : Світ, 1997. – 192 с.

Пропонований посібник висвітлює історію українського 
національно-визвольного руху в Австро-Угорщині, що привів до створення у жовтні 1918 р. Української Національної Ради та проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Розглядаються питання державного і військового будівництва в ЗУНР, хід українсько-польської війни 1918-1919 рр., причини поразки Української Галицької Армії. Велика увага звернена на ідею соборності в політичній діяльності ЗУНР, що втілилася у пам’ятному історичному Акті Злуки. У посібнику подається список рекомендованої літератури, який допоможе більш ширше дізнатися про це й період в історії України.

     Нариси історії української революції 1917-1921 років [Текст] : у 2 кн. : Кн. 1 / редкол.: В.А. Смолій та ін. - К.: Наукова думка, 2011 . – 386 с.
У книзі розповідається про особливий період у модерній історії України, в ході якого були реалізовані перші в XX ст. українські державотворчі проекти: Українська Народна Республіка, Українська Держава, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Соціалістична Радянська Республіка. 
Розкриваються соціальні, політичні та культурні аспекти революційного часу. Нариси узагальнюють великий історіографічний доробок сучасних українських істориків, які займаються вивченням Української революції. На допомогу читачеві в кінці книги подається «Вибрана бібліографія» (В.В. Скальський) до кожного окремого розділу видання.

Сергійчук, Володимир
     Українська соборність : Відродження українства в 1917-1920 роках [Текст] / Володимир Сергійчук. – К. : ТзОВ «Українська Видавнича Спілка», 1999. – 411 с.

Книга «Українська соборність : Відродження українства в 1917-1920 роках побудована на великому архівному матеріалі, що раніше переховувався в спецфондах, професор Володимир Сергійчук засвідчує: українська душа невмируща, де б українці не були, вони завжди тягнуться до своєї Матері-Батьківщини, їхні серця б’ються в одному ритмі з Києвом. 
Особливо це виявилося 1917 року, коли українство, зініціювавши виступом солдатів Волинського полку Лютневу революцію в Росії, взялося творити свою власну долю на своїй етнічній території. Тоді у визвольні змагання включилися не тільки на Великій Україні — скрізь, де вже розселився наш етнос, підгримували прагнення до творення Самостійної Соборної Держави. 
Книга розрахована на широкий загал студентів, викладачів, тих, хто прагне глибше знати історію України.

Яневський Д. Б. 
    Проект «Україна». Грушевський. Скоропадський. Петлюра [Текст] / Д. Б. Яневський. – Харків : Прапор, 2012. – 921 с.

На сторінках цієї книги автор намагається сформувати цілісне, несуперечливе, ясне уявлення про феномен української державності. На його думку, багатьом публіцистам та історикам, які досліджували цю тему, попри їх тривалі і вперті зусилля, бракує об'єктивності. Він не зміг утриматися від спокуси сформулювати свої варіанти відпові¬дей на питання: у чому була суть «Української революції» під прово¬дом Української Центральної Ради і яку історію написав видатний національний історик Михайло Грушевський? Якою бачив Україну засновник Української гетьманської держави 1918 року Павло Скоро¬падський і чому загинуло це державне утворення? Хто, як і коли на-справді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлю¬ри? Ви дізнаєтесь, що приховують сучасні міфотворці про вітчизняну історію періоду 1917-1920 pp., і спробуєте разом із автором з'ясувати, що саме відбувалося на теренах сучасної України у цей час.

Немає коментарів:

Дописати коментар