суботу, 12 січня 2019 р.

 Запрошуємо до читання!
Полиці Жовківської центральної районної бібліотеки поповнилися новими книгами. Пропоную ознайомитися з бібліографічним оглядом нових надходжень. Запрошуємо до читання!
Косановська, Ліліана
  Яблука у косах [Текст] : поезія / Ліліана Косановська. – Косів : Писаний камінь, 2007. – 140 с.

Нова книжка поетеси Ліліани Косановської розкриває світ людських взаємин, складну гаму емоційних переживань. Інтимна, пейзажна, філософська лірика міститься у розділах «У кухлика літа», «Стодзвони серпня», «Напівзим'я», «Весняна рапсодія» приваблює читача глибиною осягнення , оригінальною метафорикою, виразністю і неповторністю індивідуального стилю авторки.
Наслунга, Влад
   Під омофором [Текст] : історичний роман / Влад Наслунга. – К. : Український пріоритет, 2016. – 184 с.

Історичний роман Влада Наслунги "Під омофором" оповідає про події далекого ХVІІ століття. Розповідь автор будує на історичних матеріалах, документах, що їх збирав не тільки в Україні, а й за її межами впродовж 10-ти років! Книга знаменита тим, що у ній описано діяльність Йосипа Шумлянського - єпископа православної церкви, персони досить колоритної і суперечливої. Так ось, книгу варто читати бодай тому, що автор береться до змалювання діяльності такої непростої персони, політика і дипломата свого часу. Єпископ Шумлянський спочатку був православним. У молодості прийняв унію. Потім знову стає православним на 32 роки, будучи підпільно уніятом. У кінці відкрито стає на бік унії і по смерті короля Яна ІІІ відверто критикує і унію, і короля Перше, що зауважуємо, це те, що автор не намагається ні засудити, ні виправдати політику єпископа Шумлянського як перемовника чи як духовну особу. Це важливий момент. В. Наслунга оперує історичними фактами, не даючи місця субєктивним трактуванням.Роман насичений історичними подіями: битви, перемовини, листи, знову битви, чуда ікони Божої Матері Гетьманської, Дорошенко, Самойлович, І. Сірко, Ян Собеський... Історичні постаті зринають зі сторінок роману стрімким потоком, події змінюють одна одну, все вирує. Читач з головою поринає у вир тодішніх подій.
Сало, о. Орест-Роман
    Прагнення Волі. Спогади військового капелана 2014-2015 [Текст] / о. Орест-Роман Сало. - Львів : АРТОС, 2018. – 476 с.

«Прагнення Волі» – книга спогадів молодого священика-капелана про війну на Сході, про пережите пекло у Побєді, про фронтові будні та духовне єднання.
Прагнення Волі – це не звичайні слова, а одвічне стремління українців жити гідно у своїй Богом даній країні.
Небесна сотня, тисячі вбитих, замордованих патріотів, десятки тисяч поранених бійців, море пролитих материнських сліз, біль, страждання вдів і сиріт, втрата 20 % території України – це та ціна, яку платять українці за свою свободу. 
«Прагнення Волі – це маленька частинка в історії створення сучасної вже вільної України. Це мої свідчення про українців, завдяки яким наші діти житимуть щасливо. Молю Бога, щоб мої очі побачили їхню радість…» - отець Орест (Роман Сало).

Тимчук, Володимир
   Вогнити! Вижити!Перемогти! [Текст] / Володимир Тимчук. – Львів : «Астролябія», 2017. – 40 с.
Війна на українському сході викрила досі нехтувану грань в українському мистецтві, присвячену героїзмові, звитязі та злободенності війни. Володимир Тимчук відгукнувся на цей мистецький виклик поетичними творами, джерелом натхнення для яких стали знайомі та незнайомі йому захисники України, а також перекладами чи не перлин мілітарної поезії зі світової поетичної скарбниці. Також подано низку поезій близького спрямування, написаних автором до 2014 року.
У повній версії опріч інших поезій, перекладів, мініатюр, ілюстрацій, біографічної довідки додатково є укладені автором примітки, які розширюють розуміння художніх образів і військових буднів української нації.

Шовкошитний, Володимир
   Герої народжуються на могилах героїв [Текст] / Володимир Шовкошитний. – К. : Український пріоритет, 2012. – 47 с.

Відомий письменник, політичний та громадський діяч, організатор і учасник перепоховання борців за волю України Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина в публіцистичній повісті «Герої народжуються на могилах героїв» розповідає, як тіла видатних українців повертали на Батьківщину. До книги також увійшли деякі з віршів громадянського спрямування письменника, автора понад десяти поетичних і прозових книг. У розділі «Я вибір свій зробив» відображено вірші автора зібрані з різних років.
Чабан – Леус, Дзвенислава
    Прозріння : поезія, проза [Текст] / Дзвенислава Чабан – Леус. – Львів : Левада, 2018. – 120 с.

«Подаю зібрані мною барвисті самоцвіти. Утаємничення у коштовній скринці. А ось і ключик від неї…». Прозріння – нова книга відомої української поетеси, співачки, члена Національної Спілки письменників України Дзвенислави Чабан-Леус, в якій поєднуються езотерика й богослов’я, філософія й соціологія. Своєрідна еклектика складних дискусійних ракурсів, скерована для їх резонансу.
Яріш, Ярослав
    Лицар з Кульчиць [Текст] : роман / Я. І. Яріш. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2010. – 160 с.
У своєму новому романі молодий український письменник Ярослав Яріш розповідає про не дуже відому постать української та європейської історії Кульчицького Юрія Франца (? –1692). Головний персонаж твору – український купець, шляхтич із с. Кульчиць поблизу Самбора в Галичині, знавець турецької мови; 1683 р. під час турецької облоги м. Відня виконував функції розвідника-зв’язкового між обложеними та військом, що йшло їм на допомогу; нагороджений за заслуги возом з кавовими зернами, відкрив у Відні першу в Європі кав’ярню.
«Лицар з Кульчиць» – це правдивий історико-пригодницький роман із притаманними для цього жанру динамічною напругою та кінематографічним викладом. Юрій Кульчицький постає перед читачем в іпостасі і успішного підприємця, і люблячого чоловіка та батька, і хороброго розвідника

Немає коментарів:

Дописати коментар