суботу, 12 січня 2019 р.

"Хрещення Русі. Історія віків"
У 2018 році в Україні відзначають 1030 років з моменту Хрещення Русі. 
Місія хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією випала князю Володимиру Великому. Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир задля їхніх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояла подоба Перуна, з'являються 7 різноплемінних богів - Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Сімаргл, Велес, Мокош.
Але трохи згодом Володимир переконався, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра. Київська держава підтримувала найтісніші стосунки з Візантією — найбагатшою, наймогутнішою і найбільш культурно впливовою християнською державою того часу. Так він вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.
Утвердження християнства на Русі - тривалий процес, що зазнав впливу різноманітних чинників: ідеологічних, політичних, духовно-культурних. Прийняття християнства як офіційної релігії наприкінці 1 тисячоліття принесло Київській Русі неабиякі зовнішньополітичні здобутки. Вона прилучалася до кола цивілізованих держав, позбавлялася статусу "варварської" країни. Такі чинники, як універсалізм християнства, освячення ним централізованої монархічної влади, здатні були сприяти подоланню міжплемінних чвар серед східних слов'ян-русичів, консолідації давньоруської народності, зміцненню централізованої ранньофеодальної держави з центром у Києві. 
Після офіційного хрещення киян у 988 християнство стає державною релігією Київської Русі.

Про хрещення Русі – України та утвердження і розвиток християнства в державі, детальніше можна дізнатися з видань, представлених в бібліографічному огляді літератури «Хрещення Русі. Історія віків».
Гриценко, Валентина
     Людина і культура [Текст] : Навч. посіб. для учнів ст. класів серед загальноосвіт. Закладів / Валентина Гриценко. – К. : Либідь. 2000. – С. 181 – 212.
Читаючи дану книгу можна заглибитись в історію культури, краще пізнати себе. Розділ «Київська Русь» розкриває непересічну роль Київської Русі у долі слов’янства, історію початків християнізації, розбудови української держави.

Гусєв, В. І.
    Історія України [Текст] : Навч. посіб. / В. І. Гусєв. – К. : Вища школа, 2003. – С. 29- 31. 
У розділі «Україна в період Середньовіччя» відображено інформацію про формування території Київської держави за управління князя Володимира Великого, запровадження християнства на Русі, яке сприяло політичним і культурним зв’язкам Русі з Візантією.

Костомаров, М. І.
  Історичні постаті [Текст] / М. І. Костомаров. – Дніпропетровськ : Січ, 2008. – С. 4-10.
До книги відомого історика, етнографа, фольклориста та письменника М. І. Костомарова увійшли яскраві портрети видатних діячів історичного минулого України. Розділ «Князь Володимир Святий» - історія про часи та обставини, які передували прийняттю християнства, наповнена переповідками, розповідями, які властиві переказам, записаним уже через досить тривалий час після означеної події.

Остафійчук, В. Ф.
   Історія України : сучасне бачення [Текст] / В. Ф. Остафійчук. – К. : Знання – Прес, 2007. – С.51-57. 
Ця книга – одна із вдалих спроб осмислення історичного поступу українського народу з прадавніх часів до сьогодення без міфів і фальсифікацій. Період князювання Володимира Великого відображений у підрозділі «Політичний і соціально – економічний розвиток Київської Русі X - в середині XIIст.», наведено факти про прийняття хрещення князем Володимиром , поширення нової релігії, розбудови церков.

    Релігієзнавсвтво [Текст] : Підручник / За ред. О. П. Сидоренка. – К. : Знання. 2007. – С. 160-217.
У книзі розглядається становлення релігії як суспільного явища, аналізується зміст і походження первісних вірувань стародавніх народів, національних і світових релігій. У розділі «Християнство : витоки, віровчення, еволюція» розповідається про початок проникнення християнства з Візантії у Київську Русь, яке припало на середину X ст., але офіційно стало державною релігією у 988 році.

Толочко. П. П.
        Володимир Святий. Ярослав Мудрий [Текст] / П. П. Толочко. – К. : «АртЕк», 1996. – С.76 – 122.
Книга про дві наймогутніші державні постаті нашої далекої минувшини під досвідченим пером відомого історика являються читачеві у новому освітленні. На сторінках книги в частині II, читач знайде інформацію про язичництво і християнство у Києві до Володимирового хрещення, час та місце канонізації українського князя, Статут Святого князя Володимира, становлення та розвиток церкви.

Немає коментарів:

Дописати коментар