суботу, 12 січня 2019 р.

Запрошуємо відвідати бібліотеку і ознайомитися з книгами
Дорогі користувачі та відвідувачі сторінки, пропоную Вашій увазі бібліографічний огляд літератури «Українській Повстанській Армії і честь, і слава, і хвала»., з фонду Жовківської ЦРБ. Запрошуємо відвідати бібліотеку і ознайомитися з книгами.
Історія боротьби народу за визволення є основою національної ідеї кожної держави. Саме на ній базується система суспільних цінностей та орієнтирів. Апогей спротиву українців припадає на XX ст. – його найяскравішим виявом є боротьба Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії впродовж 1920 – 1950 –х років.
    Армія безсмертних : повстань світлини [Текст] / упоряд. Володимир В'ятрович, Тарас Гривул, Василь Гуменюк, Віталій Манзуренко, Володимир Мороз, Сергій Музичук. – Львів : «Видавництво Мс», 2002. – 203 с.
Альбом є вдалою спробою мовою фотографій і документів комплексно і масштабно розповісти читачеві про боротьбу українців за Державність. До нього увійшли понад 240 світлин-фотодокументів, які відображають героїчну боротьбу відділів УПА та збройного підпілля ОУН. Матеріали в альбомі впорядковані за розділами: “Керівництво воюючої України”, “Головний Командир УПА Роман Шухевич - Тарас Чупринка”, “Урочисті хвилини”, “Нагороди УПА”, “З днів боротьби”, “Однострій та символіка Української Повстанської Армії”, “У боях і рейдах”, “Озброєння УПА”, “Їх смерть життя розбудить у народі”, “Останній повстанець”.
Фахові коментарі науковців та добірка документів робить це видання універсальним і дуже пізнавальним не лише для людей, які цікавляться історією національно-визвольних змагань, але і для істориків.

Борець, Юрій
   УПА у вирі боротьби [Текст] : Спогади учасника повстанської боротьби / Юрій Борець. – К, 2004. – 338 с.

Прочитавши книжку Юрія Борця «УПА у вирі боротьби», Ви познайомитеся з людиною, яка пройшла важкий, але славний життєвий шлях, і присвятила все своє життя найвищій меті кожного українця — служінню рідному народові, боротьбі за Українську державу. Книга складається із 45 – ти розділів – спогадів про героїчну боротьбу українського народу за власну незалежність та державність. Щоб донести до широких верств українського громадянства правду про визвольні змагання ОУН та УПА й віддати належну шану своїм бойовим побратимам, які склали голови в боротьбі за Українську державу, Ю. Борець вирішив екранізувати свою повість та профінансував створення фільму «Залізна сотня» про сотню УПА славного командира Михайла Дуди — «Громенка», в лавах якої він боровся з ворогами України і пробився у вільний світ. 
Безсумнівно, що фільм «Залізна сотня» і книжка «УПА у вирі боротьби» відіграють вагому роль у патріотичному вихованні нашої молоді, яка в майбутньому, ставши провідником нації, забезпечить розквіт своєї держави та процвітання рідного народу.

     Про генерала Тараса Чупринку (Романа Шухевича) [Текст] / Я. Дашкевич, В. Кук, В. Бойко, М. Посівнич. – Львів, 2006. – 31с.
У зв’язку з вивченням життя і діяльності такої виняткової постаті в історії України як генерал Роман Шухевич виникає низка питань, відповіді на які мають дати не лише науковці-історики, - також потрібно зрозуміти ставлення до цих проблем широкого кола і прихильників, і ворогів українського національно-визвольного руху та української незалежності.
У збірку входять статті Я. Дашкевича «Роман Шухевич та його місце в історії України XX ст.. Дослідницькі проблеми», В. Кука «Штаб – квартири Головного командира УПА» В. Бойка, М. Посівничого «Музей Романа Шухевича у Білогорщі», , а також світлини з архіву Центру дослідження визвольного руху (Володимир В’ятрович).

Віктор Ідзьо
   Українська Повстанська Армія – згідно свідчень німецьких та радянських архівів[Текст] : Монографія / Ідзьо Віктор. – Львів : «СПОЛОМ», 2005р. - 208с.

У монографії “Українська Повстанська Армія – згідно свідчень німецьких та радянських архівів” розглянуті проблеми військового та політичного протистояння Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Української Повстанської Армії (УПА) проти польських, німецьких та радянських окупантів України – згідно аналізу свідчень німецьких та радянських архівних джерел.
На великому фактологічному джерельному матеріалі показана роль українських політичних, державних, громадських організацій, зокрема ОУН, УГВР, УПА в 30- 50 роках ХХ століття, а також політичних, громадських, наукових, культурних та релігійних діячів в історичній боротьбі українського народу під проводом ОУН, УГРВ та УПА за відновлення незалежності Української держави.

Кук, Василь
   УПА в запитаннях та відповідях Головного Командира [Текст] /Василь Кук. – Львів : «Галицька видавнича спілка», 2007. – 80 с.

У книзі на матеріалах запитань читачів сайту «Майдан» та відповідей Головного Командира УПА Василя Кука описані важливі сторони національно – визвольної боротьби середини XX ст. Маючи найдовший стаж підпільної роботи серед діячів ОУН, Василь Кук став життєдайним джерелом інформації для сотень дослідників, саме завдяки йому історія УПА набула чіткого окреслення. Всі тексти, приведені у цьому виданні, базуються на першоджерелі з сайту maidanua.org/
    Українська Повстанська Армія. Історія нескорених [Текст] / упоряд. В. В'ятрович. – Львів: Центр досліджень визвольного руху, 2007. – 352 с.
Серед великої кількості літератури, присвяченої діяльності УПА, ця книга претендує на особливе місце: тут читач знайде структурований і лаконічний виклад історії повстанської боротьби. Видання проілюстроване великою кількістю унікальних фотографій, документами і свідченнями учасників. Специфіка кількарівневого тексту допоможе читачеві побачити цілісну картину повстанського руху, зрозуміти його місце і роль в українській та світовій історії.
Яневський, Данило
   Проект «Україна». Жертва УПА. Місія Романа Шухевича[Текст] /Данило Яневський.- Харків : Факт, 2013. – 283 с.

Нове документальне дослідження доктора історичних наук, відомого телеведучого та журналіста — для громадян України, а також політиків, героїв численних білбордів, журналістів та кандидатів в народні депутати. Проаналізувавши десятки тисяч сторінок документів, мемуарів, спеціальних досліджень та артефактів з колекції Українського Національного Музею (Чикаго, США), автор відновив реальну історію УПА, з’ясував її чисельність, місця та час народження, імена Головних командирів. На думку автора, історія УПА — це історія збройного спротиву частини українського народу комуністичній диктатурі, історія реального, а не вигаданого Голокосту українців, історія найбільшої антропологічної катастрофи в історії Європи за останню тисячу років».

Немає коментарів:

Дописати коментар