вівторок, 14 квітня 2020 р.


«Я всіх рятував…»
Дорогі користувачі та учасники групи! Сьогодні минає 165 років від народження блискучого ученого, медикпрактика, громадського діяча, доктора Сильвестра Дрималика з Жовківщини, який  усе своє життя присвятив Україні і медицині.

Видатний жовківський лікар Сильвестр Дрималик
«Лікар скривджених» так називали доктора Сильвестра Дрималика, який народився в 1855 році в селі Туринка Жовківського повіту в сім'ї священика. Після народної школи закінчив в 1873 році академічну гімназію у Львові та медичні студії у Відні. Доктором медицини став в 1879 році Всі іспити, то в гімназії, чи на медичному факультеті, завжди здавав на «відмінно». У студентські роки став членом товариства «Основа».
Отримавши гарну освіту доктор повернувся на українську територію, оселився в Жовкві. Разом з адвокатом доктором Михайлом Королем створював основи для просвітницької та господарської організацій, заснував кредитний кооператив «Народний дім», «Читальню», «Жовківську Руську Раду».
У 1882 році Сільвестір Дрималик одружився на Олімпії Пелех, донькою священика з села Мацошин. Виховували вони трьох дітей: двох дочок і сина. Сильвестр Дрималик був ще й талановитим музикантом і співаком. Щовечора після роботи сідав зі своїми дітьми у фортепіано, разом з ними співав на кілька голосів духовні і світські пісні; вчив їх читати ноти. Дрималик також керував у Жовкві церковним хором, в якому співали і його діти. Був глибоко віруючим християнином. За заслуги перед церквою Папа нагородив його Римським орденом.
Живучи в Жовкві, доктор Дрималик одразу ж отримав довіру пацієнтів і добре ім'я здатного лікаря і доброзичливу людину. Іноді не тільки не брав від убогих пацієнтів винагороди за лікування, але і давав їм гроші на медикаменти або складні операції. У 1886 році доктора Дрималика призначили міським лікарем Жовкви. (Міський госпіталь в Жовкві вперше згадується в 1857 році. Цей медичний заклад розміщувався в сучасному хірургічному відділенні Жовківської ЦРЛ і проіснував до 1939 року). До речі, на районних урочистостях з нагоди Дня медичного працівника згадують заслуги і досягнення нашого славного земляка.
«Усіх наук лікарських доктор…»
Сильвестр Дрималик певний час керував «Народною лічницею» у Львові, який був, за його словами, "культурно - патріотичною інституцією серед більшості чужих елементів населення міста Львова». За почином  Дрималика лікарі - члени Українського лікарського товариства погодилися відновити безкоштовні лікарські консультації для малозабезпечених в амбулаторії. Він мріяв про будівництво української лікарні з поліклінікою, але раптова смерть завадила втілити цей задум. Однак його справа була реалізовано, 10 квітня 1938року  Госпіталь прийняв перших пацієнтів.
 «Усіх наук лікарських доктор Сильвестр Дрималик, ординуючий лікар «Народної лічниці» і Притулку для воєнних сиріт у Львові, мешкає при ул. Сикстуській, 12 і приймає хворих щоденно від 10–12 перед полуднем і від 3–5 пополудні», — сповіщала львівська газета «Діло» 5 липня 1916 р. Ця звістка неабияк порадувала «підпольських» українських селян, для яких лічниця була чи не єдиною надією на порятунок, адже там безкоштовно обслуговували незаможних.


 Після російської окупації 1914–1915 рр. ця лікарня тривалий час стояла, ніби паралізована. Та ще й доктора Дрималика як «москвофіла» арештувала австрійська влада. Його утримували у львівській фортеці й збиралися перевезти до концтабору Талергуф. Натомість російська влада, окупувавши у Першу світову війну Львів, не вважала Сильвестра Дрималика москвофілом. Навпаки, українську лічницю, в якій він працював, російськi війська пограбували, вивізши навіть простирадла.
Сильвестр Дрималик ще певний час керував «Народною лічницею», був третім директором аж до   1923 р. За його словами, лічниця була «культурнопатріотичною інституцією серед більшості чужих елементів населення міста Львова». Завдяки шпиталю українське населення Галичини отримало доступ до лікування, а українські лікарі мали змогу працювати за фахом, не будучи полонізованими. 
   Сильвестр Дрималик готував популярні медичні видання просвітницького характеру. У 1906 році вийшов його «Лікарський порадник в слабкостях людей». Оскільки тираж документа швидко розійшовся, в 1921 році вчений просвітитель видав його доповнену версію - «Керівництво лікарський у всіх хворобах людей»,який містив  перелік домашніх засобів, якими слід було рятувати пацієнта до появи лікаря. І навіть тепер, 93 роки по тому, рекомендації доктора Дрималика по наданню першої допомоги не втратили своєї актуальності.
Доктор Дрималик був незадоволений приміщенням лічниці, тісним та незручним, і вже в 1920–1921 рр. став мріяти про будівництво великої української лікарні з поліклінікою. Разом із лікарем Іваном Курівцем вони захопились цією думкою, і вже в 1921 р. на загальних зборах товариства «Народна лічниця» постановили про початок збору коштів на будівництво такого шпиталю. Однак раптова смерть перешкодила Дрималику втілити цей задум
Доктор Сильвестр Дрималик відійшов в інший світ 28 грудня 1923р. як військовий на службі. Він став жертвою сепсису (зараження крові), випадково скалічився під час операції (до речі, вдалою для злиденної пацієнтки з провінції) по «Народні         й лічниці». Останніми його словами були: «Боже, Боже, я всіх рятував, а мене нема кому врятувати». На жаль, тодішня медицина була безсила в таких випадках. Спочиває доктор Дрималик у Львові, на Личаківському цвинтарі у сімейній могилі.
2 січня 1924 газета «Дело» так писала в некролозі: «Покійний д-р Дрималик - це була виїмка людина в українському суспільности, як обов'язковий, совісний, точний, працьовитий лікар громадянин. Відійшов від нас хороший товариш, серцевий, учинений, втомлений важкою щоденною роботою - відійшов у далекі світи, де «болізні, ні печалі», де немає ні людської злоби і дурості. Вдячна пам'ять його благородних справ залишається в сьогоденні і майбутньому поколіннях. Пером йому земля ».
Рекомендований список літератури
Дрималик,  Сильвестр
       Порадник лікарський у всіх недугах людей [Текст] / Сильвестр Дрималик. –б\в, Наука, 1920

       Енциклопедія українознавства [Текст] : Кн. 2. - Т. 3/  Ред. В.Кубійович  . — Львів, 1994. — с.805-1200


          Жовківщина в особах [Текст] : бібліографічний краєзнавчий довідник / Упоряд. Г. Малишева. - Жовква, 1999. - С.11, 85, 108, 124.

Жовквіщина [Текст] : Історичний нарис. Т. І. - Львів . - Балтимор, 1994. - С.68.

Жовквіщина [Текст] : Історичний нарис. Т. 3. - Львів . - Балтимор, 1994. - С.102.

Лащівська, Уляна
      Лікар скривджених [Текст] : лікар Сильвестр Дрималик / Уляна Лащівська // Відродження. – 2014. – 3 квіт. – С. 5.

Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар