вівторок, 28 квітня 2020 р.


Операція «Вісла» - про це не можна забути!
Дорогі користувачі. Цей матеріал буде цікавий всім тим, хто цікавиться історичним минулим української нації, намагається більше дізнатися про маловідомі сторінки історії, скласти власну думку про події 73-річної давнини. До Вашої уваги бібліографічний огляд книг та рекомендований список літератури. Але спочатку розгляньмо коротку історичну довідку :

Між українцями та поляками в часи Другої світової йшла власна війна – за українські території, що входили до складу Польщі (Холмщину, Волинь, Галичину), де українці хотіли створити власну державу, а поляки – відновити довоєнні кордони. Проте кордон проклали без участі українців і поляків. Тому СРСР та Польща силоміць змінили етнічну конфігурацію цих територій. Найбільш брутальним етапом стала операція «Вісла» 1947 року. Комуністи у Польщі не погидували назвати її «остаточним вирішенням української проблеми» (саме евфемізмом «остаточне вирішення проблеми» нацисти називали Голокост). Шантаж, залякування, ґвалтування, ув'язнення та вбивства українців силами спеціальної військової оперативної групи «Вісла» – так відбувалася депортація, котра поклала край існуванню української громади на українсько-польскому прикордонні. Ще під час Другої світової війни комуністична влада Польщі одразу розпочала масштабні репресії із метою упокорення населення. Одним з інструментів стали масові депортації. Виселення українців зі своїх етнічних земель почалося 1944 року. Тоді між урядом УРСР і Польським комітетом національного визволення було підписано угоду про «взаємний обмін населенням»: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі. За два роки протягом дії угоди із Польщі було переміщено понад 480 тисяч етнічних українців. Ще близько 150 тисяч радянська влада відмовилася приймати. Тоді виник задум переселяти українців углиб Польщі на малозаселені західні та північні землі, з яких перед цим до Німеччини депортували німців. Так, у 1947 році почалася операція «Вісла» – масова депортація українського населення з південно-східних регіонів країни – Лемківщини, Холмщини, Надсяння й Підляшшя – на її північно-західні землі, які до завершення Другої світової належали Німеччині. 28 березня 1947 року українські повстанці із лісової засідки вбили віце-міністра оборони Польщі Кароля Свєрчевського. Ця подія була використана як привід для початку депортації. 
В’ятрович, Володимир
     Друга польсько-українська війна 1942–1947[Текст] / Володимир В’ятрович. - Київ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2011. 228 с.
Книга розповідає про малодосліджену сторінку історії — польсько-українську війну 1942—1947 років. На базі широкого кола архівних документів, зокрема раніше недоступних, автор розглядає причини, перебіг та наслідки довготривалого конфлікту між українцями та поляками на теренах сучасних Західної України та Східної Польщі. Показано вплив політичних процесів на перебіг військових дій, спроби налагодження співпраці між українцями і поляками під час і після Другої світової війни. Окрему увагу приділено ролі і місцю цієї війни в пам’яті обох народів. Автор  чітко розділяє між собою дві фази польсько-українського конфлікту. Оскільки перша в 1943–1945 роках була тісно пов’язана з антипольськими чистками УПА, то друга мала вже інший характер – вона пройшла в тіні сталінських етнічних чисток. У 1944–1946 роках, з одного боку, вони торкнулися поляків, яких виганяли з Волині і Східної Галичини, а, з іншого, українців, яких примусово вивозили з земель сучасної Польщі. 1947 року від чергової  етнічної чистки постраждала решта української меншості, яка залишалася в Польщі і яку вивезли на західні і північні землі. Виселення, які відбувалися з волі Сталіна (а у випадку акції «Вісла» також Бєрута і Гомулки), були елементом великої перебудови Центральної Європи на радянський манер. Книга розрахована на науковців, викладачів, студентів і всіх, хто цікавиться історією України та Польщі.
Дашкевич, Ярослав
    Учи неложними устами сказати правду [Текст] / Ярослав Дашкевич. – К. : Темпора, 2011. – 828 с.
У книзі зібрані науково-популярні статті видатного українського історика Ярослава Дашкевича (1926–2010), написані від початків боротьби за відновлення новітньої державності в кінці 1980-х років до останніх часів. Усі вони присвячені проблемі взаємостосунків між історичною наукою та суспільством, впливу історичних знань на формування сучасної суспільної свідомості. Історична есеїстика Я. Дашкевича охоплює ключові питання політичної історії ХХ ст.: чи існувала українська нація у князівському періоді, постання ЗУНР, доба українізації 1920-х років, національно-визвольна боротьба 1930–1950-х років, польсько-українська конфронтація на Волині під час Другої світової війни, акція „Вісла”, Україна у Другій світовій війні тощо. Охоплено також спектр етнонаціональних відносин (взаємини з росіянами, поляками, євреями, Кримом), питання історичної пам’яті та ідеологій, відповідальності істориків, актуальність національних підходів у добу глобалізму.
Коваль, Петро
      Діти берегів часу : акція «Вісла» [Текст] / Петро Коваль . – К. : Світ , 2016. – 464 с.
Видання допоможе читачеві пізнати правду про українсько-польські відносини на міжособистісному рівні до 1947 року в південно-східній Польщі, у Вармії та Мазурії. Тема важлива з огляду на те, що ці стосунки подавалися тенденційно, їх спотворювали і ними маніпулювали на політичному рівні упродовж усіх повоєнних десятиріч. Спогади Петра Коваля є одним із життєписів, який допоможе зрозуміти і відчути пульс часу в контексті однієї долі — долі жертви акції “Вісла”, такої репрезентативної для своєї доби і водночас такої особливої.
Мотика, Гжегож
      Від волинської різанини до операції «Вісла». Польсько-український конфлікт 1943-1947 рр. [Текст] / Гжегож Мотика. – К. : Дух і Література , 2013. – 360 с.
Десятки тисяч убитих цивільних українців і поляків, у тому числі жінок, дітей, немічних, сотні спалених сіл і хуторів, понад півтора мільйони переселенців, які мусили назавжди по­ прощатися зі своєю малою вітчизною та покинути свої будинки й увесь життєвий доробок, - такий трагічний баланс цивілізаційної катастрофи на польсько-українському прикордонні в роки II Світової війни та одразу після неї. Хронологічні межі нещадного зіткнення двох націоналізмів, українського та польського, позначені етнічною чисткою поляків Волині («антипольською акцією»), що сягнула піку в 1943 р., і операцією «Вісла», тобто «остаточним вирішенням українського питання» на території опанованої комуністами Польщі в 1947 р. Про причини, перебіг і наслідки цього конфлікту - найбільш дискусійної теми української та польської історіографії й найболючішої проблеми сучасних взаємин двох народів-сусідів, йдеться в пропонованій українському читачеві книзі польського історика, професора, габілітованого доктора Ґжеґожа Мотики. Автор, який багато років працює в дослідних і просвітних структурах Інституту Національної Пам’яті та Інституті політичних досліджень Польської АН, є провідним фахівцем у цій галузі україністики, а його численні наукові роз­відки користуються визнанням у середовищі польських і українських дослідників, водночас породжуючи своєю об’єктивністю, та глибиною неприязнь у тих, хто по обидва боки кордону прагне маніпулювати історичним минулим задля досягнення політичних цілей.
Список рекомендованої літератури
Бойко О. Д.
     Історія України: посібник [Текст] / Олександр Дмитрович Бойко. – 2-ге вид, допов. – Київ : Академія, 2002. – 656 с.

Лазарович М. В.
      Історія України: навчальний посібник [Текст] / Микола Васильович Лазарович. – Київ : Знання, 2008. – 683 с.

     Малий словник історії України [Текст] / В. Смолій, С. Кульчицький, О. Майборода та ін. – Київ : Либідь, 1997. – 464 с.

  Остафійчук В. Ф.
         Історія України: сучасне бачення: навчальний посібник [Текст] / Василь Фокович Остафійчук. – 3тє вид., перероб. і доп. – Київ : Знання-Прес, 2006. – 422 с.

Субтельний О.
     Україна. Історія [Текст] / О. Субтельний; [ пер. з англ. Ю. І. Шевчука]. – Київ : Либідь, 1991. – 512 с.

        Хрестоматія з історії України [Текст] / упоряд. та автор коментарівО.  М. Уривалкін. – Київ : КНТ, 2007. – 520 с.

Шпак В.
     Антиукраїнський злочин сталіністів Польщі: 70 років початку операції «Вісла» [Текст] / Віктор Шпак // Урядовий кур’єр. – 2017. – 22 квіт. (№76). – С. 9.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар