середу, 29 квітня 2020 р.

ТАНЕЦЬ – ЦЕ ПОЕМА. КОЖЕН РУХ В НЬОМУ - СЛОВО
29 квітня — день особливий для всіх, хто живе у ритмі танцю. Адже з 1982 року у всьому світі він відзначається як Міжнародний день танцю (International Dance Day). .Ця дата обрана невипадково. 29 квітня 1727 року народився Жан Жорж Новерр, великий французький балетмейстер, реформатор і теоретик хореографічного мистецтва, «батько сучасного балету». Новерр розробив принципи героїчного балету і балету-трагедії. У 1759 році вийшла його знаменита праця "Листи про танець і балети", де Новерр обґрунтував принципи балету-п'єси, втілюваного засобами дієвих пантомім і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.
За задумом засновників, головна ідея цього свята — об'єднання всіх напрямків танцю, як єдиної форми мистецтва, а сам День танцю — це привід для його вшанування, а ще — його здатності долати всі політичні, культурні та етнічні межі, можливості об'єднувати людей в ім'я дружби і миру, дозволяючи їм говорити однією мовою — мовою танцю. І, звичайно ж, в цей день весь танцюючий світ — колективи театрів опери і балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального і народного танцю та інші, як професійні, так і самодіяльні артисти — відзначатимуть своє професійне свято. На офіційному ж рівні, за традицією, щороку хто-небудь з відомих представників світу хореографії виступає зі зверненням до громадськості з посланням, нагадує людям про красу танцю. Так, у різні роки з урочистими промовами з нагоди Міжнародного дня танцю виступали такі світові знаменитості, як: Роберт Джофри (США), Мегі Марэн (Франція), Майя Плісецька (Росія), Моріс Бежар (Франція), Вільям Форсайт (США-Німеччина), Стефан Пейдж (Австралія), Міяко Йошида (Японія-Великобританія), Хуліо Бокка (Аргентина), Лін Хвай-мін (Тайвань) та інші.
Тому щиро вітаємо всіх, хто не уявляє свого життя без танцю, хто йде по життю, танцюючи, хто не може втриматися, коли чує музичний ритм, і, не маючи змоги протистояти покликові душі, робить невимушені па. Танцюйте, виражайте себе, показуйте в танці всю свою сутність, живіть в ритмі танцю!

Немає коментарів:

Дописати коментар