середу, 22 квітня 2020 р.


Незвичайні бібліотеки світу
Дорогі користувачі та споживачі цікавої інформації! Немає людини котра  б не відвідувала бібліотеку. Але мало хто з Вас знає чи  навіть бачив бібліотеку- «Літаюча тарілка» або бібліотеку – «Мушлю», «Круглу бібліотеку…? Давайте розглянемо надзвичайно цікаві втілення ідей архітекторів, які перетворили книжкові доми у справжні витвори мистецтва .
Інформаційна довідка
Бібліотека – літаюча тарілка

В 2005 р. швейцарська компанія Herzog&Demeuron здивувала всіх, побудувавши в німецькому місті Котбус незвичайну будівлю бібліотеки для технічного Бранденбургського університету. До речі, в 2006 р. бібліотека отримала премію «Бібліотека року — 2006». Місцеві жителі називають будівлю «замком», оскільки вона нагадує фортецю на горбі. Але архітектори переслідували зовсім іншу мету, коли створювали проект дивовижної бібліотеки-медіацентру. Своєю формою вона нагадує амебу. Як відомо, амеба міняє свою форму, ніколи не повторюється, так і в бібліотеці дев'ять поверхів, які між собою мають відмінності. Фасад виконаний із скла і покритий тисячами букв молочного кольору з різних алфавітів. Колір їх змінюється залежно від точки спостереження і погодних умов.
«Кругла» бібліотека, Німеччина
В 2011 році для студентів університету Дуйсбург-Ессен було відкрито «круглу бібліотеку» - незвичайну бібліосферу. Вона містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і таке інше. Книгосховище у формі усіченої кулі розташовується на відстані від інших висотних будівель і вентилюється за рахунок природного повітрообміну. З верхніх поверхів будинку відкривається чудовий вид на місто.
Бібліотека з пивних ящиків, Німеччина
У німецькому Магдебурзі з ініціативи городян з'явилася незвичайна бібліотека просто неба з пивних ящиків. Бібліотека просто неба - це історія про те, як громада міста допомогла створити втрачений культурний центр та соціальну скульптуру нового часу.Почалося все з того, що в 2005 р. в покинутому районному центрі Salbke виникла імпровізована бібліотека, у рамках відкритого воркшопа «Місто на пробу», що проводила команда архітекторів. Щоб перевірити доцільність проекту відкритої бібліотеки, вирішено було побудувати пробну модель на основі майбутнього дизайну в реальному масштабі. Бібліотеку спорудили за підтримки цивільних асоціацій Salbke з 1000 пивних ящиків, які надала проекту місцева компанія - виробник напоїв. Виглядала бібліотека украй нестандартно і, можливо, саме завдяки своїй непересічності, вона відразу стала центром тяжіння для жителів району, а згодом і усього міста. Відразу після будівництва місце стало заповнюватися книгами - з 2005 р. зібрано більше 20 000 книг.
Бібліотека Делфтського університету, Данія
Зовні будівля цієї бібліотеки нагадує хатку телепузиків, а всередині ніби привнесли щось своє до дизайну інопланетні гості з Альфа Центавра.
Бібліотека Гейзел, Каліфорнійський університет у Сан-Дієго, США
Ця бібліотека носить ім'я Теодора С’юза Гейзела, котрого покоління американських дітлахів знають як Доктора С’юза, казкаря та мультиплікатора. Тут зберігається велика колекція його малюнків, записників, книжок, фотографій, відеозаписів тощо.
Бібліотека «Мозок», Німеччина
Філологічну бібліотеку Вільного університету Берліна зазвичай називають «Мозок», імовірно, бо вона на нього схожа. Її було відкрито в 2005-му році.
Тріпітака Кореана, Південна Корея
Її було засновано в 1231-му році, й відтоді Тріпітака Кореана є найповнішим у світі зібранням буддистських текстів. Причому записані вони на спеціальних дерев'яних дощечках. Будівля знаходить в горах, де холодні вітри допомагають зберігати цей безцінний скарб. На жаль, для відвідувачів ця бібліотека не відкрита.
«Книжкова гора», Роттердам, Нідерланди
Ця бібліотека має форму піраміди, а книжки зберігаються на скляних полицях. Дістатися тієї, яка вам потрібна, можна за допомогою мережі сходів, котрі нагадують про Хогвартс.
Бібліотека сера Дункана Райса Абердинського університету, Шотландія
Відкрита в 2012-му році бібліотека зберігає понад 250 тисяч книжок та манускриптів, і в ній є 1200 читальних зал.
Бібліотека Ліюань, Китай
Скляні стіни бібліотеки зовні вкривають гілки, зібрані просто на місці її спорудження. Вона знаходиться на невеликій відстані від селища Цзяоцзехе – так зроблено спеціально, щоби читач трохи пройшовся та освіжив свій мозок, перш ніж братися за книжку.
Публічна бібліотека Вільянуева, Колумбія
Її дизайн придумали четверо архітекторів, причому всі вони були молодші за 27 років. Вони перемогли в конкурсі Colombian Architects Society. Бібліотеку збудовано з екологічних матеріалів місцевими робітниками.

Бібліотека у ромбокубооктаедрі!
Незвичайну будівлю отримала Національна бібліотека Республіки Білорусь в 2006 році. Причому, вона настільки незвичайна, що потрапила відразу в два списки видатних споруд світової архітектури.Незвичність будівлі полягає в її оригінальній формі – ромбокубооктаедр (тривимірна фігура з 18 квадратів і 18 трикутників) більше 70 метрів заввишки. Незвичайна підсвітка будівлі - велетенський багатоколірний екран, включається щодня із заходом сонця і працює до півночі. Малюнок і візерунки на ньому постійно змінюються.Будівля являє собою двадцятиповерховий ромбокубооктаедр висотою 72,6 метрів і вагою 115 000 тонн.
«Мислення в коробці»
Якщо деякі бібліотеки захоплюють своєю архітектурою та дизайном, то будівля Центральної бібліотеки в Ніцці вражає своєю оригінальністю. Ця споруда, мабуть, проектувалася, з метою залучення якнайширшого кола читачів в бібліотеку. Скульптура під назвою «La Tete au Carre», що буквально означає «Мислення в коробці», дійсно схожа на велику голову, засунуту в коробку. Але аж ніяк - на храм знань.Авторство абстрактної скульптури належить художникові і дизайнерові Саші Сосно, який працював над проектом разом з архітекторами Івом Баярдом і Френсісом Чапуісом. Монументальна споруда була побудована в 2001 році. Висота будівлі - 26 метрів. Всередині голови - три поверхи бібліотеки.
Бібліотека-мушля, Казахстан
Національна бібліотека Казахстану, що будується зараз у столиці цієї держави - Астані, більше схожа на літаючу тарілку або черепашку якогось морського молюска. Вибір форми будівлі не випадковий. Адже в такому варіанті побудови сонце максимально довго і яскраво зможе освітлювати приміщення всередині бібліотеки. Проект бібліотеки задуманий як симбіоз урбаністики з природою. Дизайн парку, який оточуватиме будівлю, є сукупністю всіляких дерев, рослин, кольорів, мінералів і гірських порід. Основною метою зведення Національної бібліотеки є створення інтелектуального, багатофункціонального і культурного центру країни, відображаючи становлення і високий рівень розвитку суверенного Казахстану.
Бібліотека медуза
Національна бібліотека Чехії отримає вигляд фіолетової медузи, що буде змінювати свій колір залежно від часу доби. Англійська компанія Future Systems перемогла в конкурсі на проект бібліотеки. У ньому брали участь 355 архітекторів, але саме задум засновника Future Systems Яна Каплицького визнаний найперспективнішим і оригінальним. Проект повністю унікальний за формою й змістом. Величезні вікна в читальних залах дозволять заощаджувати електрику в денний час, а вмонтовані в дах батареї будуть акумулювати й використовувати сонячну енергію. Крім того, будинок вкриють спеціальними алюмінієвими плитками, які зможуть змінювати свій колір залежно від часу доби. У бібліотеки загальною площею близько 40 тис. квадратних метрів буде дев'ять рівнів. Нагорі розташуються читальні зали й кафе з панорамним видом на історичну частину міста. На рівні парку для відвідувачів буде працювати вулиця магазинів і батиків, а під землею розміститься сховище для 10 мільйонів книг – основного бібліотечного фонду. Книжковий фонд, видача книг будуть повністю автоматизовані: щоб знайти потрібну книгу й доставити її читачеві по спеціальній конвеєрній стрічці, системі знадобиться менше п'яти хвилин.
Оце книги! Бібліотека в Канзасі. США
Завітаймо до бібліотеки, що в американському місті Канзас. Ще здалека побачимо книги. Це фасад публічної бібліотеки, зроблений у вигляді книжкової полиці.
Унікальний дизайн цієї бібліотеки зробив її відомою на весь світ. Стіни будівлі виконані у вигляді книг, розташованих на бібліотечній полиці з назвою та іменем автора. Розміри кожної з таких "книг" приблизно 8х3 метра. Допомагали відбирати книги для будівлі городяни. Всього представлено 22 літературних твори, які певною мірою пов'язані з містом.

Немає коментарів:

Дописати коментар