вівторок, 14 квітня 2020 р.


Письменник – фантаст Сергій Дяченко
Дорогі друзі! Сьогодні виповнюється 75 років від дня народження українського письменника - фантаста Сергія Дяченка. Хоча сам він стверджує: “Не існує письменника Сергія Дяченка – є письменник Сергій і Марина Дяченки”. Подружжя Дяченків – автори багатьох романів, повістей та оповідань. Їхні книги активно друкують не тільки в Україні, а й у Польщі, Болгарії, Росії, Німеччині, Франції, Іспанії.
До Вашої уваги коротка біографічна довідка та бібліографічний огляд надзвичайно цікавих книг.
Сергій Дяченко народився 14 квітня 1945 року у Києві. Син видатного українського мікробіолога, професора Сергія Степановича Дяченко. У 1966 році закінчив Київський медичний інститут, працював лікарем-психіатром. Кандидат біологічних наук.  Автор кіносценаріїв до фільмів: «Микола Вавилов», «Голод-33», «Гетьманські клейноди», «Генетика і ми», «Природи міцні затвори», «Совість у білому халаті», «Академік Беляев», «Зірка Вавилова» та ін. До 2009 року  жив і працював у Києві, потім переїхав до Москви. У 2013 році разом з дружиною Мариною переїхали з Росії у США та відтоді проживають у штаті Каліфорнія.
На загальноєвропейській конференції фантастів «Єврокон-2005» в Глазго  разом з Мариною Дяченко визнаний найкращим письменником-фантастом Європи. У співавторстві з нею написав 25 романів, десятки повістей та оповідань, кілька дитячих книжок .
Бібліографічний огляд літератури
 Дяченки, Марина та Сергій
      Армагед- дом [Текст] : роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2012. – 380 с.
 Людство розвивається, освоює нові простори, але проходить приблизно 20 років і все... Настає мрига. Тобто апокаліпсис. Шанс вижити є — там, де багато людей, з’являються Ворота. Якщо встигнеш пройти через них — ти врятований. Якщо ні — вижити під час мриги неможливо. Час чергової мриги наближується. Коли і де відкриються Ворота — точно не знає ніхто. Боротьба за   існування   починається...
  
Дяченки, Марина та Сергій
      Варан [Текст]  : роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2017. – 336с.
Дивовижний світ зі своїми законами. Маги, які творять дива і знають наперед думки простих людей. Захоплюючі пригоди, неймовірні тварини, живі поля і ліси — у романі М. та С. Дяченків «Варан» є все, що потрібне «справжньому» фентезі. Але є і те, що відрізняє прозу Дяченків від інших, — філософський зміст, одвічні питання, на які, можливо, немає відповіді, але які повинна поставити       собі   кожна         людина...
Дяченки, Марина та Сергій
   Віта Ностра [Текст] роман-ідея  / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2017. – 394с.
«Віта Ностра» — роман-ідея, роман-перетворення, роман про те, як стати дорослим, пізнати себе, про біль і страх. Істинний страх, коли боїшся, що щось може статися з твоїми близькими, коханими, рідними, беззахисними, та ще й через твою провину, змушує Сашу Самохіну вступити до дивного інституту Спеціальних Технологій, де студенти схожі на чудовиськ, а викладачі — на занепалих янгелов. І життя її перетворюється на жахіття...
Дяченки, Марина та Сергій
      Габрієль і Сталевий Лісоруб [Текст]  / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2013. – 96с.
Колись давно, в дитинстві, Габріель вчинив дурницю. Лише одну, але непоправну. І його плем'я на величезному кораблеві зі сріблястими вітрилами полетіло шукати інших світів. Габріель мешкає у гущавині лісу. Він грає на арфі, флейті і сопілці, читає кам'яні книжки і п'є чай з духмяних трав. А ще-чекає на своїх батьків. Це маленький кентавр, який може врятувати ціле місто людей.
Дяченки, Марина та Сергій
     Дивовижні пригоди звичайних речей [Текст]: казки / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2017. – 288с.
«Дивовижні пригоди звичайних речей» – перша книга серії казок від відомих письменників Марини та Сергія Дяченків. Якщо придивитися і прислухатися – виявиться, що самі звичні речі, що нас повсякденно оточують, живуть своїм цікавим життям, часом непростим, але проблеми їхні ми, люди, можемо допомогти розв'язати! Полохливий поїзд більше не боїться птахів, допитлива річка здійснила свою давню мрію, звичайний шарфик пережив подвійне перетворення, а водогін став справжнім музикантом! Багато з історій, які представлені у цій книжці, публікуються вперше, вони є цікавими, дотепними, сповнені великої любові до діточок та позитиву, який є таким необхідним нам усім сьогодні. Книжка "Дивовижні пригоди звичайних речей" дуже сподобається Вашій дитині і принесе багато приємних вражень!
Дяченки, Марина та Сергій
       Ключ від Королівства [Текст]: роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2017. – 288с.
«Ключ від Королівства» — перший роман трилогії про пригоди школярки-семикласниці Ліни Лапіної (до трилогії також входять романи «Королівська обіцянка» і «Зло не має влади . Ліна поверталася зі школи додому — втомлена, з важезним рюкзаком за плечима. Незвичайний випадок у тролейбусі привернув до неї увагу дивного чоловіка. Його звали Оберон і, як потім з’ясувалося, він був королем мандрівного Королівства. Ліну, що не одразу погодилася стати бойовим магом, чекають розчарування і перемоги, страх і радість, дружба і зрада...
 Дяченки, Марина та Сергій
      Мідний король [Текст]  : роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2012. – 476с.
Якщо ти — річ, і тебе кидають за борт як непотріб, — що робити? Змиритися та піти на дно? Або ж все-таки виплисти, вижити, пройти крізь безліч випробувань та небезпечних пригод? Чи можна пізнати цей світ, чи можна знайти в ньому друзів та кохання? Чи допоможе тобі в цьому книга, написана чоловіком на ім’я Варан (ті хто добре знайомий з творчістю Дяченків, одразу здогадаються, про кого йде мова). І головне — яку ціну варто заплатити Мідному королю, щоб самому стати володарем?  Новий роман-фентезі Марини та Сергія Дяченків «Мідний король» — це нова грань їх творчості, епічна сага, сповнена битв, блукань і, головне, пошуків сенсу життя. Зауважимо, що роман спочатку виходить друком українською мовою.
 Дяченки, Марина та Сергій
      Мігрант [Текст]  : роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2018. – 348с.
Андрій Строганов раптом опиняється на іншій планеті — він мігрував з Землі. Два останні роки його життя вилучено в якості сплати за візу, тому Андрій не пам’ятає, чому вирішив поїхати. Що сталось на Землі, і чи є вороття? Тим часом на затишний світ Раа, в який потрапив Андрій, наповзає тінь... Роман «Мігрант, або Вrevi Finietur» Марини та Сергія Дяченків продовжує цикл «Метаморфози», але при цьому являє самостійний твір. Також до книги увійшли повість «Електрик» і оповідання «Самум».
 Дяченки, Марина та Сергій
      Олена й Аспірин [Текст] / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Теза, 2006. – 304с.
Олена падає на Аспірина, як сніг на голову. Він намагається здихатись її, позбутись обов’язків, що заклопочуть його безтурботне життя, позбутись Олениного іграшкового ведмедика, який розриває на друзки тих, хто погрожує хазяйці. Олена шукає брата. Зустрітися їм допоможе музика — одна-єдина мелодія-заклик, мелодія, що триває 173 хвилини і відкриває щілину між світами. Якщо Олена вивчиться віртуозно грати на скрипці. Якщо збереже чарівні струни. Якщо порятується від спецслужб, які полюють на неї й на Мишка. Якщо Олена без жодної помилочки, вклавши всю душу, заграє мелодію переходу. Якщо Аспірин не буде глухим до неї. Якщо...
 Дяченки, Марина та Сергій
      Пандем [Текст]  : роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2019. – 300с.
Кожна людина хоч раз у житті відчувала, що її хтось покликав. Покликав зсередини... Пандем — що це? Ніхто не знає, звідки він (вона? Воно?) прийшов, ніхто не розуміє, що йому потрібно. Але він є, і є майже повсюди, він розмовляє з людьми. Зсередини. Реальність починає мінятися. В одній лікарні одужали всі безнадійно хворі пацієнти, цивілізація йде шляхом прогресу. Та цей “співрозмовник” починає міняти світовідчуття людей. Це добре чи погано, і взагалі що принесе людству прихід Пандема — добро чи зло? Це кожен має вирішувати сам...
Дяченки, Марина та Сергій
      Печера [Текст] / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2010. – 316с.
Дія роману Марини та Сергія Дяченків «Печера» відбувається в місті, в якому нема злочинів і замків на дверях. Ідеальний варіант суспільства? Так, але тільки на перший погляд. Тому що свідомість мешканців цього міста розділена. Удень вони живуть у реальності, яка регулюється звичайними нормами і правилами. А вночі до їх «послуг» Печера – світ поза свідомості, який наповнений дивними і жорстокими створіннями. Прокидаючись зранку, мешканці міста розуміють, що у світі Печери вони реалізують усі свої потаємні бажання, які заборонені  у світі реальному. Але де проходить межа між світами? І чи є вона взагалі?..
Як завжди, Дяченки, майстерно підкоряючи захоплюючим сюжетом, ставлять перед читачами філософські питання, відповідь на які кожен повинен знайти сам…
Дяченки, Марина та Сергій
      Приголомшиві пригоди просто поруч [Текст] / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2019. – 32с.
Про коротенького черв’ячка і його задовгу матусю та про відчайдушну червону жабу, про те, як конячка на зебру перетворилася, та про корову, що дає пальне, про зірку фламінго із че­рева крокодила та зеленого зайця, закоханого у капусту, про бабусю, що варила ранок і вечір, та про зозуленятко-вороненятко ви дізнаєтеся із цієї веселої, з кумедними малюнками книжки відомих письменників Марини та Сергія Дяченків.
Дяченки, Марина та Сергій
      Ритуал [Текст]  : роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2015. – 304с.
Перше кохання і перша зрада. Як зрозуміти, де добро, а де зло, якщо добро викликає жах, а зло приваблює красою? «Ритуал» – один із найперших, найсильніших і найпопулярніших творів знаменного подружжя Марини та Сергія Дяченків, визнаних найкращими фантастами Європи.
Дяченки, Марина та Сергій
      Самум  [Текст] : роман, повість, оповідання / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2017. – 349с.
Вона — сучасна відьма-авантюристка, ворожить і знімає причину та вроки, проте вірить тільки в гроші. Він — демон, що вселився в неї.
Вона — одержима. Він — жорстокий хазяїн. Двоє ненавидять одне одного і пов’язані спільною місією. Варто хоч раз помилитися, спізнитися, схибити — і відьма, і демон опиняться в пеклі. Однак у такій важкій справі помилка - це тільки справа часу...  До нової книжки Марини та Сергія Дяченків, крім роману «Одержима», увійшли нові повісті та оповідання: «Електрик», «Самум», «Хрущ».
 Дяченки, Марина та Сергій
      Страта  [Текст] : роман / Марина та Сергій Дяченки. – К. – Фоліо, 2017. – 349с.
Письменниця Ірена Хміль потрапляє в лабіринт світів, створених таємничим Моделятором — її колишнім чоловіком, геніальним винахідником. Вона розуміє, що треба рішуче втрутитись, бо «творіння» безумця вже не контролюється його волею і може спричинити катастрофу, яка зруйнує світ...
 Дяченки, Марина та Сергій
      Цифровий, або Вrevis est [Текст] : роман / Марина та Сергій Дяченки. — Харків: Фоліо, 2012.—315 с.
Арсен Сніжицький, чотирнадцять років (скоро буде п’ятнадцять). Це в реалі. Але реальне життя його не дуже цікавить. Арсен — ґеймер, природжений ґеймер, для якого гра — і є життя. У грі він майже всемогутній Міністр, у якого є влада і гроші. Та влади і грошей завжди на всіх не вистачає, як в реалі, так і в грі. І Міністр програв, був страчений прилюдно на головній площі віртуального міста...Це кінець?.. Та ні, це тільки початок, початок нової гри.
Максим — преферансист з нічного Інтернет-клубу. Максим може все, майже все. Причому в реальному житті. Чи все ж таки в грі?.. Так чи інакше, Арсен починає співпрацювати в Максимом. Велика Гра починається...
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар