середу, 15 квітня 2020 р.


Олег Чорногуз - Золотий письменник України
Дорогі наші літературні Друзі. А чи знаєте  Ви, що сьогодні святкує день народження Олег Федорович Чорногуз - український письменник, журналіст, редактор журналів «Перець» та «ВУС», автор численних книжок гумору та сатири, фаховий історик-дослідник, мудрий філософ і політолог, драматург.
Олег Федорович Чорногуз ‑ сучасний літературний класик: відомий український романіст, сатирик, автор першого сатиричного роману в українській літературі. Народився 15 квітні 1936 року в селі Іванів на Вінниччині. Його «Аристократом із Вапнярки» зачитувалися і зачитуються мільйони людей. За цим романом поставлено у Вапнярці пам'ятник літературному персонажу Євграфу Сідалковському. Твір виходив сім разів понад стотисячними накладами!.. Те саме можна сказати про його сатиричні романи: «Претенденти на папаху», «Вавилон на Гудзоні», «Дари пігмеїв», «Ремезове болото», «Золотий скарабей», книгу-бестселер «Веселі поради», що виходила п'ять разів величезними накладами, перекладалася на інші мови тощо. Двічі перевидавався роман «Примхи долі», і сьогодні Інтернет засвідчує ‑ «Нема в наявності». Чимало творів письменника перекладено іноземними мовами. Олег Чорногуз у числі перших 20 письменників нашої держави удостоєний престижного титулу «Золотий письменник України».
Нині Олег Чорногуз також активний публіцист у періодиці, в інтернеті. У його статтях ‑ біль і любов до України. Він твердо стоїть на позиціях української державності, єдиної державної мови, постійно тримає руку на пульсі громадсько-політичного життя України.
У своїй творчості автор виступає в багатьох іпостасях: сатирика-романіста, гумориста-повістяра, талановитого письменника-публіциста, фахового історика-дослідника, мудрого філософа і політолога, дитячого письменника, драматурга.
Бунтарський дух Олега Чорногуза як сатирика перекликається з творчістю Тараса Шевченка. Адже відомо, що по-справжньому талановита людина талановита у всьому, а її творчість стає справжнім надбанням людства.
Олег Чорногуз із такою легкістю орієнтується в тернистій вітчизняній історії, у складній сучасній ситуації, прогнозує майбутні події, що, здається, наділений надзвичайними здібностями подорожувати у просторі й часі та бачити, як на долоні (наче з космосу), нашу грішну Землю, нашу Україну, її минуле, і сучасне, й майбутнє одночасно.
Бібліографічний огляд літератури
Чорногуз, Олег
    Аристократ із Вапнярки [Текст]  / Олег Чорногуз. – К. : А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2013. – 480с.
Відомий український сатирик у своєму першому в Україні сатиричному романі вивів цілу галерею гротескно яскравих сатиричних типів, що уособлювали витвори безлико-тоталітарної радянської системи. Роман написаний з властивою авторові іронією, читається легко, захоплююче. В часи так званого застою цей веселий, дотепний, але гострий і соціально спрямований твір з виразно українським національним обличчям дивом пробився у світ через стіну суцільної і всеохоплюючої ідеологічної цензури і став настільки популярним, що кілька його видань миттєво тонули в надрах вдячних читачів, котрі бачили в ньому гротескно-правдиве віддзеркалення тогочасної дійсності. Анотація до видання 1983 р.: "У сатиричному романі українського радянського письменника висміюються мнимі життєві цінності сучасного міщанина. Пошуки «легкого й красивого життя» приводять героя цього твору Євграфа Сідалковського в коло пристосуванців, що паразитують на натхненній праці наших людей. В гумористично-сатиричний калейдоскоп потрапили й обивателі, і бюрократи, й інші носії чужої для нас моралі."
 Чорногуз, Олег
     Веселі поради [Текст] :  гумористичні повісті та оповідання / Олег Чорногуз. – К. : Дніпро, 1980. – 463с.
Хто не мрiє зробити кар'єру чи хоч завоювати серце керiвника?
А хто вiдмовиться вiд слави iнтелектуала? Кому не хочеться стати iнтелiгентом чи знаменитим мемуаристом? Якщо ви не вмiєте користуватися телефоном чи не знаєте, про що розмовляти з дружиною, то ця книга стане для вас справдi першим другом i порадником. Може, ви й досi не знаєте, звiдки походить ваше прiзвище, чи не навчились розгадувати сни, - у "Князi веселих порад" про все це є. Книга справдi весела й дотепна.
Чорногуз, Олег
     Воскреслий із мертвих [Текст] :  Кримінальний детектив / Олег Чорногуз. – К. : Книга роду, 2008. – 264с.
Афганська «війна кишлаків» залишилася в минулому. Але не для тих хлопців, яким випав жереб з неї повернутися: чи то до рідної країни обдуреними, скаліченими, чи то завдяки збігу обставин опинитися живими й здоровими, але по той бік океану. Де шукають свою долю колишні «голубі берети» — у творі ніякого значення не має, оскільки бойові дії для них тривають зі стріляниною та безжалісним полюванням на людину, ціна за життя якої — контрабандні наркотики.
 Чорногуз, Олег
     Гроші з неба   [Текст] :  Роман  / Олег Чорногуз. – К. : Український письменник, 2010. – 420с.
Новий роман відомого сатирика Олега Чорногуза «Гроші з неба» – своєрідний письменницький коментар надмірних розкошів і меркантильної захланності. Це твір про спокушання людської душі в умовах тотального наступу «жовтого диявола» на одвічні моральні цінності, це твір-засторога і твір-оберіг із чітко визначеною гуманістичною авторською позицію. Книга розрахована на широке коло читачів.
Чорногуз, Олег
     Дорога до України  [Текст] :  Вірші  / Олег Чорногуз. – К. : Книга роду, 2008. – 420с.
Вірші в книзі згруповані в шість розділів. Розділ «На цілий світ сказати мушу» містить гостро-публіцистичні вірші такі, як «Тремти, Московіє, тремти», «Ми братами ніколи не будемо», «Чи хочуть москалі війни».. Другий розділ книги «Чоловіче, кличе віче!», містить поетичні твори про рідний край, про трагічні і звитяжні події його історії, філософські, полемічні роздуми про сильні і слабкі сторони українського національного характеру, заклики до пробудження національної свідомості. В розділі «Ювілейне» представлено вірші-присвяти, в тому числі культовому журналу «Перець» Розділ «Шкатулка із секретом» містить дотепні вірші-лічилки, вірші-абетки та інші вірші для дітей. В розділі «Казкові фантазії» – три віршовані казки: «В країні див», «Стоголов», «Про козака Нетака». Розділ «Осіння феєрія» – це справді підбірка феєрично-романтичної, ностальгійно-щемної лірики перші сотні примірників книги поета відправлені на фронт і вже надихають на перемогу бійців у «війні на три букви» – АТО.
Чорногуз, Олег
    Претенденти на папаху [Текст] :  Роман  / Олег Чорногуз. – К. : Радянський письменник, 1983. – 408с.
Зі сторінок нового роману відомого українського прозаїка перед читачем постане ціла галерея персонажів, добре знайомих із попереднього твору «Аристократ» із Вапнярки. Стратон Стратонович Ковбик повернувся з Франції до Кобилятина-Турбінного поблизу Києва, де розташовано установу "Фіндіпош". Одного дня на вулиці двоє хлопців вкрали його шапку, тому замість неї Ковбик почав носити папаху… Автор загострює увагу на актуальних проблемах нашого повсякденного життя, засобами сатири таврує пияцтво і неробство, міщанство і пристосуванство, кар'єризм і окозамилювання — спрямовує викривальний пафос проти тих негативних явищ, які подеколи заважають нашому поступові вперед.
 Чорногуз, Олег
     Примхи долі  [Текст] :  Роман  / Олег Чорногуз. – К. : Кит, 2017. – 460с.
 Перед нами вдруге перевиданий роман «Примхи долі, або Велика гра». Герой роману Боніфацій Бабовал потрапляє в прірву вируючого сьогодення, де пересічна людина зовсім не захищена від безглуздих вчинків правлячої еліти, яка приходить до влади шляхом обману, корупції й випадковості, і раптом, за іронією долі, злітає на високий Олімп тієї ж владної структури і головний герой цього роману. Загалом невдаха, безхатченко, якому раптом посміхається її величність Фортуна, на котру він і його оточення аж ніяк не сподівалися. Людина Нізвідки на вершині життя. Купається в розкоші, як дельфін у чистих лазурових водах земного блага. Людина, яку вчора вважали нічим іншим, як великим Ніщо, нині стає тим, кому по-чорному заздрять: в очі освідчуються в любові, поза очі заздрість палає полум'ям ненависті. Роман насичений несподіванками, інтригами, сповнений тонкого гумору і гострої сатири. Легко читається. Вийшло два видання, що миттєво розійшлися. За романами Олега Чорногуза написано кілька кіносценаріїв Владиславом Таранюком, які видано окремою книжкою. Один із романних сюжетів сьогодні розглядається, як майбутній художній кінофільм.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар