пʼятницю, 17 квітня 2020 р.


Святкуємо Великдень разом!
Дорогі користувачі! Підготуватися до Великодня в українських традиціях, нічого не забути і все встигнути вчасно, Вам допоможе  бібліографічний огляд літератури «У мить святого Воскресіння». З цими книгами-порадниками Ви запросто знатимете усі головні обряди на Свято Воскресіння Христового, сплануєте святкове меню з обов’язковими стравами, дізнаєтеся більше про писанкарство і зробите перші кроки у цьому сакральному мистецтві українців.
 Артюх, Л.Ф.
      Звичаї українців у народному календарі [Текст] . - К. : Балтія — Друк, 2012. - 224 с. : іл.
Книжка складається з двох частин, що органічно доповнюють одна одну. У першій частині ви знайдете історико -  етнографічну характеристику святкової та обрядової їжі, а в другій,  опис найхарактерніших для цих подій народних страв.   Пропоную вашій увазі розділи “Великдень”, “Проводи”. Тут ви знайдете цікаві кулінарні рецепти, а також всілякі повір'я, прикмети, легенди, перекази, пісні, приказки та прислів'я приурочені святу та обрядовим діям. Видання стане у пригоді широкому колу користувачів.
Грюн, Ансельм
     Пасхальна радість[Текст] / Ансельм Грюн. - Львів : Місіонер, 2007. - 176 с.
Щоб зрозуміти радість Христового Воскресіння і осягнути її вповні, автор книги пропонує вам щоденні розважання у Пасхальний період.У  книжці Ансельм Грюн наводить деякі ритуали, притаманні західному обряду і які вживаються у Східній церкві або ж вживаються у дещо інший спосіб, як, наприклад, приймання св. Причастя, і т. д.  Для широкого кола користувачів.
        Дорогоцінна енциклопедія українського застілля [Текст] / Укладач С.А. Мірошниченко. - Донецьк. - ТОВ ВКФ “БАО”, 2008. - 672 с.
Застілля — це час, коли радість перемагає нудьгу, сонце сяє яскравіше, а посмішки квітнуть, мов червоні маки. До видання увійшли універсальні матеріали, що допоможуть організувати будь — який урочистий захід — від дня народження до церковних свят.  Пропоную вашій увазі розділ “Великдень”. У якому знайдете інформацію про те, як спекти Паску, фарбувати, фарширувати яйця та приготувати цілий ряд великодніх страв. Видання розраховане для всіх груп користувачів.
Іванишин, Марія
       По білому яйці воскові взори [Текст] : Посібник з писанкарства / Марія Іванишин. - Львів : “Гердан Графіка”, 2006. - 95 с.
 Ця книга — посібник, покликаний допомогти всім бажаючим осягнути мистецтво писанкарства, а також збагнути суть писанки як твору сакрального мистецтва, чудового поєднання народної краси, мудрості, добра і світла, якою є справжня любов, що творить.  У книзі знайдете детальний опис виконання робіт. Зверніть увагу на зауваження, виділені в тексті. Їх варто запам'ятати,  так легше уникнути помилок.        На кольорових додатках, що в кінці посібника, вміщені зразки писанок, виконаних за старовинними зразками.   
Жукова, І. М.
      Корисні й смачні страви з молока і молочних продуктів[Текст] / І. М. Жукова. - Донецьк : ТОВ ВКФ “БАО”, 2007. - 288 с.
Кухня пропонує безліч рецептів, до складу яких входять молоко, сироватка та сир. Завдяки цій книзі ви зможете приготувати безліч дивовижних страв у домашніх умовах.  В  розділі “Запіканки, кекси, паски” ви знайдете оригінальні рецепти випікання Великодніх пасок, а саме : “Шоколадна паска”, “Великодня паска з варенням”, “Медяна паска” та інші цікаві рецепти. Видання адресоване широкому загалу користувачів.
Мельник, В.М.
     Життя і вчення Ісуса Христа [Текст] / В. М. Мельник. - Х. : Фоліо, 2004. - 638 с.
У книзі доступно та з поясненнями автора описується земний життєвий шлях господа нашого Ісуса Христа. Його діяння, вчення, дивовижні зцілення людей, тисячолітні передбачення, пророцтва та Воскресіння Господнє, яке змінило життя цілого людства. Прочитавши цю  книжку легше буде правильно зрозуміти першоджерело — Біблію. В кінці видання подано список використаної літератури. Книга призначена для широкого кола користувачів.
Ренан, Ернест
     Життя Ісуса [Текст] / Ернест Ренан. - К.:Київська організація Спілки журналістів україни, 1991. - 200 с.
  Одна з найвизначніших пам’яток світової літератури, французького письменника і вченого вперше побачила світ 1863 року і ще за життя автора стала бестселером, витримавши не один десяток перевидань. Книга  “Життя Ісуса” написана у вигляді розповіді, опираючись на Біблійні історії. Для того щоб пояснити важко зрозумілі  слова у виданні подаються  примітки. Для всіх груп користувачів.
    Твоя країна — Україна [Текст] : Енциклопедія         українського народознавства / Уклад. Н. Д. Кусайкіна. - Х. : ВД “ШКОЛА”, 2009. - 496 с.
 Ця книга розповідає про культуру українців, їхні звичаї і традиції, свята й одяг, містить повір'я, знайомить із символікою кольорів та квітів, писанок і народних вишивок. У розділі “Календарна обрядовість” на місяць квітень  розповідається, як підготуватися до великого свята — Великодня, про звичаї у поливальний понеділок. Видання адресоване широкому загалу користувачів.
   Українці : Свята. Традиції. Звичаї [Текст] / Уклад. І. Коверець. - Донецьк : Альфа — Прес, 2004. - 304 с.
 У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики, символіки — з давніх часів до наших днів. У розділі “Календарна обрядовість. Весняний цикл” знайдете цікаву інформацію про свято Великдень. Також можна переглянути ілюстрацію  про освячення Пасок у давнину.  Книга розрахована на всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу, важливою складовою частиною якого є традиційно — побутова культура.
 Шкода, М.Н.
       Люба моя Україна. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети та повір'я українського народу [Текст] / М.Н. Шкода. - Донецьк : ТОВ ВКФ “БАО”, 2009. - 544 с.
   Світ українських традицій нескінченно багатий.  Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань.   Матеріали з розділу “Народні свята та обряди календарного року” про святкування Великодня не залишать байдужими жодного користувача. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників українських традицій.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар