четвер, 30 квітня 2020 р.


День - як життя
Шановні користувачі! Україна відома на весь світ не тільки своїми двома синіми морями, високими Карпатами, багатющою фауною, а й своїми відомими синами і дочками. Особливо великий внесок в розвиток світової культури зробили наші письменники і поети. Обов’язково згадати про своїх літераторів потрібно в їх дні народження. До Вашої уваги коротка біографічна довідка та бібліографічний огляд літератури про життя і творчість Василя Шевчука….
Шевчук Василь Андрійович народився 30 квітня 1932 року в селі Бараші Ємільчинського району Житомирської області в сім'ї селянина. Закінчивши середню школу, 1950 року вступає на відділення української мови й літератури філологічного факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. З 1955 року працював у редакції журналу "Піонерія", на кіностудії ім. О. П. Довженка, в редакціях газети "Літературна Україна" та "Романів і повістей" видавництва "Дніпро".
У 1951 році в "Альманасі молодих" надрукував перші ліричні поезії. Тоді ж у журналі "Барвінок" — кілька дитячих віршів, що започаткували збірку "У труді зростаємо", яка вийшла 1953 року. Згодом з'явились друком поетичні книжки для дітей "Гілка яблуні" (1955), "Довгоногі косарі" (1959), "На зеленому роздоллі" (1968), науково-популярний нарис "Синочок сонця" (1960), повість "Горобиної ночі" (1960), збірка оповідань "Як Андрійко біди позбувся" (1965).
У 1958 році виходить у світ збірка лірики В. Шевчука "Ходімо весну зустрічать!". Потім повісті "Зелений шум" (1963), "Вітрила" (1964), "Трублять лебеді над Славутичем" (1967). Етапною книгою для В. Шевчука став роман про Григорія Сковороду "Предтеча", який з'явився першим виданням 1969 року під назвою "Григорій Сковорода". Потім було ще три видання, з них одне російською мовою. Роман мав широкий розголос серед критики й читацької громадськості, й, можливо, це надихнуло автора на цілу серію історичних та історико-біографічних творів. Так, він пише і 1972 року видає роман "Побратими, або Пригоди двох запорожців на суходолі, в морі та під водою". 1980 року виходить роман-дослідження В. Шевчука "Велесич", в якому подано нову концепцію прочитання перлини давньоруської літератури "Слово о полку Ігоревім". Одночасно В. Шевчук робить віршований переспів пам'ятки, що 1982 року з'являється окремою книжкою і стає в ряд кращих поетичних інтерпретацій "Слова".
Історичну серію продовжує і коротка трилогія "Під вічним небом" (1985), до якої входять психологічні і водночас документально вивірені твори про Сократа, молодого Г. Сковороду та Ганді. Після сучасного роману "Злам" (1982), в якому висвітлено зсередини, психологічно, труди та дні творчої інтелігенції, В. Шевчук повертається до історичної теми і пише та видає дилогію про Т. Г. Шевченка "Син волі" (1984) й "Tеpнoвий світ" (1986). Власне, вона була почата ще двадцять років тому повістю про дитинство Кобзаря "Вітрила" й продовжена у певній мірі романом "Фенікс" (1988). У цих творах розповідається про весь життєвий шлях Тараса Григоровича Шевченка.
У дилогії, що нині має назву "Син волі", події подано через сприймання великого Кобзаря. Читаючи, ми ніби стаємо свідками його не тільки зовнішнього, а й внутрішнього, духовного життя. Цьому сприяє і побудова твору — асоціативна, із ретроспекціями.
Ще 1982 року В. Шевчук опублікував у журналі "Дніпро" драматичну поему "У затінку біля Хрещатика", а в "Літературній Україні" уривок із драматичної поеми "Князь Кий". Ці та інші поетичні драми вийшли окремою книжкою "Русь первоцвітна".
13 травня 1999 році пішов із життя український поет і прозаїк, який плідно працював до останніх своїх днів. У рукописах залишилися такі його твори, як роман про М. В. Лисенка «Страсті за Миколаєм», кілька драматичних поем, понад 500 текстів пісень, які він озвучив своїми ж мелодіями і записав на касети, створив ораторію «Слово про Ігорів похід».
В. Шевчук — лауреат премії ім. Андрія Головка за 1986p.
 Шевчук, Василь
      Григорій Сковорода [Текст] : роман / Василь  Шевчук.- Київ : «Молодь», 1969.-287с.
Роман про Григорія Сковороду, мандрівного філософа, поета, байкаря і педагога, який вніс значний вклад в східнослов'янську культуру, який Ніскала славу першого самобутнього філософа Російської імперії. Григорій Сковорода вважається завершителем епохи козацького бароко і родоначальником російської релігійної філософії.
Шевчук, Василь
      Під вічним небом [Текст] : повісті / Василь  Шевчук.- Київ : «Молодь», 1985.- 200с.
Трилогія «Під вічним небом», до якої входять психологічні і водночас документально вивірені твори про Сократа, молодого Григорія Сковороду та Ганді. Повісті, які її складають, об'єднані одною думкою – ідеєю про вічність розуму, братерства, щастя й миру на землі.
Шевчук, Василь
      Побратими, або пригоди двох запорожців на суходолі, в морі та під водою [Текст] : трилогія / Василь  Шевчук.- Київ : Веселка, 1972.- 287с.
«Побратими, або пригоди двох запорожців на суходолі, в морі та під водою»- щира оповідь про наших мужніх предків, які в кривавих битвах відстоювали свою і нашу волю. Про  шмат історії, хоч не великий, проте яскрава сторінка слави, що нею вкрило себе й народ свій звитяжне військо запорізьке. Ця книжка - пісня подвигам, які ще три століття тому вражали всю Європу. І починається вон  з подій, що сталися весною року давнього тисяча шістсот двадцять дев'ятого ...
 Шевчук, Василь
      Предтеча. Побратими  [Текст]: роман / Василь  Шевчук.- Київ:  Дніпро, 1982.- 470 с.
Зі сторінок роману `Предтеча` українського  письменника постає живий, своєрідно побачений і цікаво трактований образ великого гуманіста-філософа та митця Григорія Сковороди. Твір високого патріотичного звучання `Побратими, або Пригоди двох запорожців на суходолі, в морі та під водою` присвячено боротьбі запорозького козацтва під проводом гетьмана Тараса Трясила проти турецьуких поневолювачів та польско-шляхетського панства.
 Шевчук, Василь
      Син волі  [Текст]: роман / Василь  Шевчук.- Київ:  Дніпро, 1989.- 724 с.
До історико-біографічного роману відомого українського радянського письменника ввійшли книги «Син волі» і «Терновий світ». Це художній життєпис Т. Г. Шевченка. Труди і дні Кобзаря показані на тлі широкої панорами суспільного руху першої половини минулого століття.
Шевчук, Василь
      Страсті за Миколаєм  [Текст]: роман / Василь  Шевчук.- Київ:  Пульсари, 2007.- 608 с.
Представлене видання є першим ґрунтовним твором, присвяченим постаті основоположника української класичної музики, композитора, піаніста, диригента і громадського діяча Миколи Лисенка. Подається розгорнута картина життя і творчого шляху Миколи Віталійовича – від дитинства до останніх років. Підкреслюється значення народної пісні у процесі професійного формування композитора.
Шевчук, Василь
      Терновий світ  [Текст]: роман / Василь  Шевчук.- Київ:  Пульсари, 2007.- 618 с.
Цей роман — друга книга дилогії про Тараса Шевченка. Вона продовжує і завершує висвітлення життя великого Кобзаря, почате у романі «Син волі». Роки заслання, визволення і важкий шлях до безсмертя у терновому світі самодержав'я лягли в основу книги.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар