вівторок, 14 квітня 2020 р.


Цікаві факти про бібліотеки
Дорогі користувачі та учасники групи. Пропоную  Вам переглянути  цікаві факти про бібліотеки. Не секрет, що перші бібліотеки створювалися при храмах релігій. І тоді були бібліотеки – сховища манускриптів, і тільки після того як в життя втілилася мрія про книгу і книгодрукування, з’явилися перші бібліотеки в звичному        для    нас    вигляді....
·        Перша бібліотека виникла майже 8000 років тому. Мешканці Давньої Месопотамії писали на глиняних дощечках за допомогою тонкої палички, яка називалась клин і спосіб письма називався клинопис. Дощечки випалювались, а найцінніші з них вміщувались у спеціальні конверти з глини, щоб не псувалися. Археологи знайшли тисячі таких дощечок, які зберігалися в палацах і були розсортовані в залежності від їх тематики.
·        Бібліотеки Давнього Єгипту знаходились у храмах. Їх охороняли священники. Єгиптяни писали на папірусі, який потім згортали в рулон навколо палиці з наконечником і зберігали у скринях або на полицях.
Александрійська бібліотека . Єгипет (від 50 до 700 тис. сувоїв)
·        Найзнаменитіша була бібліотека в Олександрії. Вона виникла приблизно у 300 році до нашої ери. Там зберігалися понад 700000 сувоїв папірусу. Усі сувої були класифіковані за 120 темами і описані в каталогах.
·        Давні римляни першими здогадалися будувати публічні бібліотеки. Юлій Цезар створив систему публічних бібліотек. Після його смерті вони почали користуватися особливою популярністю. Багаті мешканці Рима спеціально засновували бібліотеки для незаможних, а також самі збирали величезні колекції книг для себе. До четвертого століття в Римі існувало 28 публічних бібліотек.
·        На початку нашої ери бібліотеки стали невід’ємною частиною церков і монастирів. Ченці читали і переписували книги і багато бібліотек підтримувалось завдяки їх зусиллям.
·        Наприкінці періоду середньовіччя, коли були побудовані величні собори, люди почали будувати маленькі бібліотеки при соборах.
·        Університети також почали колекціонувати книги. Університети Парижа, Флоренції славилися своїми колекціями "прикутих” книг. Книги було так важко робити, що їх приковували до стін великими ланцюгами, щоб уникнути крадіжки. З 1400 року Університет в Оксфорді почав збирати бібліотеку. Нині його Бодлейнська бібліотека – найбільша серед університетських бібліотек.
·         Публічні бібліотеки, якими ми їх знаємо сьогодні, існують всього 100 років.
·        Перша бібліотека в Київській Русі була створена Ярославом Мудрим при Софійському соборі в XІ столітті.
·        Одна з найбільших бібліотек світу – Національна бібліотека конгресу США, яка заснована у 1800 році. Її книжковий фонд налічує 40 мільйонів примірників.
·        Найменша у світі бібліотека розташована в індійському місті Амрістаре. У ній одна книжка.
·         Найбільша бібліотека в Україні – Національна бібліотека України ім. В.І.Вернадського, заснована в 1714 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар