середу, 22 квітня 2020 р.


В долонях Всесвіту – Земля
Любі Друзі!Чи знаєте Ви, що  22 квітня – Всесвітній День Землі? Свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа. До Вашої уваги бібліографічний огляд літератури, який розкаже  нам як ми можемо долучитися до   збереження природи  і стати справжніми рятівниками нашої планети.
Бойчук, Юрій
     Екологія і охорона навколишнього середовища [Текст] /Ю. Бойчук, Ельвіра Солошенко, Олег Бугай . – К. : Університетська книга,2016. – 316 с.
Посібник присвячений дії екологічних факторів у біосфері, викликаних антропогенним впливом. Викладені наукові основи охорони навколишнього середовища – вчення про біосферу, уявлення про екосистеми і закономірності їх функціонування, екологічні аспекти господарської діяльності людини. Розглянуті особливості існування живих організмів в умовах антропогенної трансформації біосфери. Значна увага приділена впливу забруднювачів навколишнього середовища на здоров’я людини. Визначені основні шляхи оптимізації взаємодії людського суспільства і природи. Посібник розрахований на студентів неекологічних спеціальностей вищих закладів освіти, викладачів, учителів і учнів загальноосвітніх шкіл та усіх, хто не байдужий до екологічних проблем    світового         масштабу   і,       зокрема,     України.
Грицик, В
     Екологія довкілля. Охорона природи [Текст] /Я. Бедрий, В. Грицик, Ю. Канарський . – К. : Кондор, 2009. – 292 с.

У посібнику висвітлено систематизований матеріал з енвайрон-ментальних дисциплін - екології, соціоекології та охорони навколишнього середовища. Розглядаються особливості структури навколишнього середовища людини та основні антропогенні впливи людської діяльності на довкілля. Викладено основні поняття і принципи екології як науки про взаємодію живих організмів і їх сукупностей між собою та з навколишнім середовищем. Розглянуто проблеми і перспективи охорони природи з точки зору сучасної екологічної парадигми. Приділено увагу як проблемам глобальної екології, так і проблемам взаємодії людини й довкілля в Україні. Посібник розрахований на студентів середніх і вищих навчальних закладів технічного й гуманітарного профілю, де викладаються курси "Екологія", "Соціоекологія", "Охорона природи", вчителів, викладачів, інженерно-технічних працівників, слухачів курсів підвищення кваліфікації.
 Джонсо , Беа
    Дім - нуль відходів  [Текст] / Беа Джонсон . – К. : Рідна Мова, 2019 . – 320 с.
Перед вами книга, яка поєднує в собі надихаючу історію Беа Джонсон про те, як вона змінила життя своєї сім'ї на краще скоротивши кількість відходів до одного літра в рік і також, це практичне, поетапне керівництво, що дає читачеві поради та методи які дозволяють спростити їхнє життя. Ця книга містить найважливіші поради, інструменти і рецепти, засновані на досвіді Беа. Вона демонструє процес перетворення в «Нульові відходи» з сотнями легких у виконанні порад зі спрощення життя, які буде легко інтегрувати навіть самим зайнятим людям: від приготування домашньої гірчиці і пакування обідів для дітей без вживання пластика, до скорочення пошти, що надходить і свят без надмірного вживання вина. У своїй книзі Беа Джонсон ділиться порадами про те, як вона спростила своє життя, скоротивши кількість відходів. На даний час Беа та її сім'я виробляють лише один літр відходів щороку, а їх життя змінилося в кращу сторону: вони стали набагато більше часу проводити всією родиною, вони домоглися скорочення своїх щорічних витрат на неймовірні сорок відсотків і вони стали більш здоровими, аніж були раніше.
 Екокнига. Зберегти місто[Текст]  . – К. : Ранок, 2018 . – 48 с.
«Екокнига» — це справжній посібник із порятунку планети! З нею маленькі чомусики навчаться оберігати міста, дбати про тварин і рослини, економити ресурси. Щоб виконати завдання, треба пройти справжній квест: зібрати дані про місто, розвинути суперздібності та ознайомитися з екопам’ятками. Після успішного виконання завдань юний дослідник стане найкращим екогероєм в історії!
Краснянський , Михайло
     Екологічна безпека [Текст] / Михайло Краснянський . – К. : Кондор, 2018 . – 180 с.
Навчальний посібник містить глибоку і докладну якісну й кількісну оцінку процесів негативного впливу господарської діяльності людини або природних аномалій на природне середовище в Україні та у світі; має велику кількість таблиць,      ілюстрацій та         прикладів   розрахунків.
 Мусієнко, М. М.
     Екологія : тлумачний словник [Текст]  / М. М. Мусієнко, В. В. Серебряков,     О. В. Брайон.- К.:Либідь, 2004.- 376 с.
Уміщено тлумачення українською та російською мовами більш як 1500 базових термінів і понять із різних галузей сучасної екології. Для студентів вищих навчальних закладів. Може бути корисний для учнів загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, учителів, науковців, усіх, хто цікавиться проблемами екології.
 Мусієнко, М.М. 
     Екологія. Охорона природи : словник-довідник[Текст]   / Мусієнко, М.М., Серебряков, В.В. — К. : Т-во Знання , КОО , 2007 .— 624 с.
Пропонована книга — найбільш повний словник-довідник термінів і понять (понад 5000) у галузі екології та охорони природи, виданий в Україні українською мовою. У словникових статтях у стислій формі подається науково обґрунтоване тлумачення змісту термінів і понять, що ввійшли в українську літературну мову як складова загальної наукової термінології. Видання має академічний  характер. Для широкого кола фахівців різних спеціальностей. Книга буде корисною також студентам, аспірантам, науковцям та викладачам вищих навчальних закладів, учителям загальноосвітніх шкіл, усім, хто цікавиться проблемами екології.
Рока, Нурія
    Три "П". Повторне використання, помірність, переробка[Текст] / Нурія Рока. – К. : Навчальна книга- Богдан, 2014 . – 36 с.
Повторне використання, помірність, переробка — три важливі означення на літеру «П», які навчають, що ми можемо зробити, аби зменшити забруднення довкілля. Коли ми помірно використовуємо речі, то допомагаємо зберігати землю, на якій живемо, чистою, а воду, яку п'ємо, — свіжою. Повторно використовувати - це також чудова ідея. Знайдіть нове застосування речам, які уже хотіли викинути. Ми можемо переробляти папір, консервні банки, скляні пляшки тощо. Помістіть це у спеціальні контейнери, звідти їх заберуть і перероблять на нові та корисні речі. Три «П» — хороший спосіб зробити нашу планету чудовим місцем для життя. А книга підкаже, як це здійснити.Файві , Еріка
      Сміттєва революція [Текст] / Еріка  Файві. – К. : Ранок, 2019 . – 64 с.
Чи почувався ти коли-небудь затиснутим серед речей? Речі у твоїй кімнаті. Речі у твоєму рюкзаку. Речі ... скрізь. А що відбувається з усіма предметами, які викидають? Може, вони опиняються на звалищі чи перетворюються на щось нове?  Книга розглядає увесь життєвий цикл речей, які ми використовуємо, збираємо, перероблюємо — і навіть перетворюємо на нові матеріали.  Поринь у читання, щоб з’ясувати:  звідки походить вода, яку ти п’єш;  що відбувається з твоїм одягом, коли ти з нього виростаєш;  як твій старий мобільний телефон може захистити тропічний ліс Надруковано на папері, який виготовлено з переробленої вживаної    упаковки    ТetraPak. 
Фейген , Браян
     Велике потепління. Зміна клімату та піднесення й гибель цивілізацій [Текст] / Браян Фейген. – К. : Кондор, 2018 . – 180 с.
Що може змінити один градус температури? Як показує Браян Фейґен, підйом середньої температури навіть на градус-два може докорінно перетворити краєвид великого регіону або поставити хрест на цивілізації. Про це свідчать реалії Середньовічного теплого періоду (800–1300 роки), які завдяки новітнім здобуткам палеокліматології помалу збагачують наше розуміння історії. Втім ця книжка присвячена не стільки клімату, скільки тому, як суспільства тисячолітньої давнини давали раду зміні клімату і яку роль клімат відігравав в історії. Все свідчить, що середньовічне потепління породило як можливості, так і небезпеки. Клімат не прирікав суспільства на гибель чи розквіт; все залежало від відгуку суспільства на його виклики. Одні суспільства розпалися під натиском цих небезпек, інші їх уникли, а ще інші – скористалися можливостями. Широкий географічний розмах «Великого потепління» пропонує загальносвітову картину взаємодії суспільства із кліматом в умовах середньовічного глобального потепління: від Європи до каньйону Чако та острова Пасхи. Розрахована на професійних істориків та інших дослідників суспільств, а також на широке коло читачів, яких цікавить минуле та хвилює майбутнє  людства.
Фомбель , де Тімоте
     Тобі Лолнесс. На волосину від загибелі [Текст] : У 2 книгах. Книга 1. / де Тімоте, Фомбель . – К. : Час майстрів, 2016 . – 368 с.
Їхнє Дерево, наче наша планета, - цілий світ і живий організм, що може загинути, бо ці мініатюрні люди менш ніж два міліметри на зріст покірно приймають культуру і суспільний устрій, які порушують основні заповіді. Він мав лише тринадцять років, коли на його долю випало стільки випробувань, що витримає не кожен дорослий. І майже ніхто не підозрює і не вірить, що зовсім поряд існує інший світ з іншими порядками і кращим життям. У детально продуманому фантастичному Всесвіті діти зможуть побачити аналогію з реальністю. Завдяки цьому для них стане "видимою" суть устрою сучасного суспільства, їм буде легше зрозуміти, де знаходиться наш світ і ми разом із ним. Вони вже не будуть дивитися на дерева, як раніше, а сприйматимуть їх як рівних. "Тобі Лолнесс" - унікальне фентезі, яке має відчутний вплив на екологічне виховання читачів. Ця книжка подібна до скрині з чарівним скарбом - якщо зможеш її відкрити і зрозуміти, то станеш по-справжньому багатим.Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар