пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Книга, яка стала бестселером в Європі
Дорогі Друзі! Сьогодні будемо говорити про Зигмунда Фрейда - австрійського вченого, який взявся розгадувати людські сни…
Інформаційно-бібліографічна довідка
Книгу «Тлумачення сновидінь» Зигмунда Фрейда вперше видали 24 квітня 1900 року. Він був першим, хто зайнявся науковим аналізом сновидінь і дав їм психологічне пояснення. Його вчення суперечило традиційному їхньому опису, заснованому на фізіологічній науці кінця ХІХ – початку ХХ ст. Фізіологи бачили в сновидіннях залишкову, хаотичну діяльність мозку. Фрейд наділяв їх охоронною функцією, важливою для психічного здоров'я.
У книзі австрійський вчений класифікував сновидіння. Особливу його увагу привернули сни, що здаються не тільки незрозумілими, але і хаотичними. Прикладом цього є сон, де біблійний Йосиф тлумачить сни фараона. Він описує, як сім огрядних корів, після яких з'явилися сім худих, пожерли перших. Це Фрейд вважає символічним заміщенням передбачення про сім голодних років у Єгипті. Дехто навіть звинувачував Фрейда в тому, що свої символи він списав із єгипетського сонника. Факт плагіату доведений не був. Однак відомо, що Зигмунд Фрейд дуже цікавився історією стародавнього Єгипту і колекціонував артефакти. Він багато їздив по аукціонам і ринкам старожитностей Європи для того, щоб поповнювати свою колекцію.
«Тлумачення сновидінь» витримало 7 перевидань за життя Фрейда. Книга стала бестселером в Європі, але теорія Фрейда зіткнулася і з різкою критикою. Філософ Людвіг Вітгенштейн і психолог Карл Юнг сумнівалися щодо тлумачення символів. "Якщо символ у сновидінні незрозумілий, - писав Вітгенштейн, - ймовірно, це взагалі не символ. Навіщо ж називати його так?" На думку Юнга, сновидіння "є частиною природи, яка не має наміру обманювати, але висловлює щось найкращим з доступних їй способів".
Фрейд доводив, що сон - це ребус, головоломка. Його закони потрібно розшифрувати. Тоді сновидіння можна використовувати як інструмент лікування неврозів.
Фройд, Зигмунд
   Тлумачення снів [Текст] / Зигмунд Фройд. – К. : Фоліо, 2019. – 608с.

Зиґмунд Фройд — видатний австрійський психолог, психіатр і невролог, засновник психоаналізу — методу, який базувався на визнанні існування таких психічних процесів, як свідоме, несвідоме і надсвідоме, тобто на існуванні не тільки процесів, котрі контролюються людиною і є свідомими, а й таких, що здійснюються несвідомо і нею не контролюються. Несвідоме виявляється в інтуїції, передчутті, творчому натхненні, раптових здогадках, сновидіннях, гіпнотичних станах і т. ін., в діях, які здійснюються автоматично, рефлекторно. Це відкриття призвело до революції в психіатрії і лікуванні неврозів. «Тлумачення снів» — один з головних творів Фройда, що дозволив автору розтлумачити широкому загалу сутність поняття «підсвідоме», показавши на прикладах, як проявляється підсвідоме в повсякденному житті людей. Зигмунд Фройд стверджував: «Тлумачення снів є королівською дорогою до пізнання підсвідомого,        це      саме         основа        психоаналізу…»
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар