четвер, 28 травня 2020 р.


ЛІТЕРАТУРНИЙ БАТЬКО АГЕНТА 007
Ян Флемінг - англійський письменник, автор 14 романів про супершпигуна Джеймса Бонда. Саме за його романами, розповідями і персонажами знімається серія фільмів про Агента 007.
Ян (Ієн) Ланкастер Флемінг народився 28 травня 1908 року в Лондоні в родині члена парламенту Валентина Флемінга і Евелін Сент-Круа-Флемінг (уродженої Роуз). Закінчив Ітонський коледж і Сендхерстську військову академію, Мюнхенський і Женевський університети. Після невдалої спроби влаштуватися на роботу в МЗС Великобританії Флемінг в 1931 році вступив в агентство «Рейтер» журналістом. У 1933 році Флемінг був посланий у відрядження в Москву для висвітлення процесу над шістьма англійськими фахівцями, звинуваченими в шпигунстві. Незважаючи на очевидний успіх поїздки, Флемінг в тому ж році залишив журналістську діяльність. У 1939 році Флемінг повернувся в журналістику. Скориставшись своїми зв'язками в міністерстві закордонних справ, він знову приїхав до Москви в складі торгової делегації на цей раз як представник «Таймс». У травні 1939 року, напередодні Другої світової війни, вступив до військово-морських сил Великобританії і служив по лінії розвідки. Помер 12 серпня 1964 року в Кентербері від серцевого нападу під час гри в гольф.
Персонажі Флемінга (Джеймс Бонд, М, Q, Міс Маніпенні і Білл Таннер) використовувалися також в книгах Кінгслі Еміса (під псевдонімом Роберт Маркем) (1 книга), Джона Пірсона (1 книга), Крістофера Вуда (2 книги), Джона Гарднера ( 16 книг), Джима Хетфілда (1 книга), Раймонда Бенсона (12 книг) і Себастьяна Фолкса (1 книга). У 1996 році Крістофер Крейтон опублікував книгу «Операція Джеймс Бонд. Остання велика таємниця Другої світової війни». У книзі розповідається про участь її автора і Яна Флемінга в надсекретній операції англійської розвідки з вивезення Бормана з Берліна до Англії в травні 1945 року. Дана операція мала кодову назву «Джеймс Бонд». 

У 2008 році журнал The Times включив Флемінга в список «50 великих британських письменників з 1945 року». У ньому Флемінг зайняв 14-е місце. На честь сторіччя з дня народження Яна Флемінга, в 2008-му році був знятий фільм «Квант милосердя» і написаний роман Себастьяна Фолкса - «Диявол не любить чекати». До 100-річчя від дня народження в лондонському Імперському військовому музеї відкрилася виставка під назвою «Тільки для ваших очей: Ієн Флемінг і Джеймс Бонд». Куратори виставки відзначали, що, незважаючи на всі їхні зусилля, їм не вдалося відокремити автора від його героя, настільки тісно переплелися правда і вигадка в житті розвідника і письменника Яна Флемінга. Видавництво Simon & Schuster анонсувало вихід нової книги про Джеймса Бонда під назвою "Карт-бланш», автором якої є Джеффрі Дівер. BBC America спільно зі Sky Atlantic випустили мінісеріал з чотирьох епізодів «Флемінг: людина, яка хотіла стати Бондом», в основу якого було покладено листи дружини Флемінга, його історії, а також книга біографа Джона Пірсона.

Немає коментарів:

Дописати коментар