субота, 30 травня 2020 р.


ГЕНІАЛЬНИЙ ФЛОРЕНТІЄЦЬ
Постать Данте Аліг'єрі для італійської культури унікальна: він сам-один витворив італійську літературну мову, якою послуговуються вже майже сім століть, а його «Божественна Комедія» по праву вважається перлиною світової літератури. Народився Данте Аліг'єрі 18 (22) травня / 31 травня (4 червня) 1265 року (точної дати немає) у Флоренції. Його сім'я була відомою і підтримувала гвельфів - політичний альянс, який виступав на боці Папства і протистояв гібелінам, які підтримували імператора Священної Римської імперії.
У 1274 році, коли Данте виповнилося дев'ять років, він зустрів Беатріче Портінарі, в яку закохався «з першого погляду», але жодного разу навіть не заговорив з нею. Він подавав приклад так званої «ввічливої любові». Це почуття було найсвітлішою подією в житті Данте і, можливо, поштовхом до літературної творчості. У багатьох віршах Данте зобразив Беатріче як напівбожество, яке постійно спостерігає за ним. Коли Данте йшов 13-й рік, його заручили з Джемма ді Манетто Донаті. Незважаючи на одруження і народження дітей, Данте проніс свою першу любов до Беатріче через все життя. Аліг'єрі вражав сучасників незвичайною для свого часу освіченістю. Ймовірно, він навчався у Болонському університеті, вивчав тосканську поезію, поезію трубадурів і класичну поезію античності, особливо захоплювався творчістю Вергілія. Хоч Данте входив до партії гвельфів, він не дуже прихильно ставився до Папи Боніфація VIII. У трактаті "Про монархії" Данте Аліг'єрі продемонстрував свої політичні погляди. Через політичні уподобання Данте змушений був втікати з Флоренції. Він поневірявся по різних містах Італії, згодом потрапив до Равенни, куди його покликав синьйор міста, Гвідо да Полента.
Протягом 1306-1321років поет створює свою «Божественну Комедію».
Цей твір вважається шедевром не тільки італійської, але і світової літератури, а також справжньою енциклопедією середньовіччя. У трьох частинах («Пекло», «Чистилище», «Рай») Данте описав свою подорож до Бога. Супутником Данте виступає римський поет Вергілій, пізніше Данте супроводжує Беатріче, яка уособлює милість Божу.
Данте вирішив написати «Божественну комедію» заради духовного порятунку людини і всього світу. Він писав: «Врятувати людей від ганебного стану і провести їх до щастя». Він проголошував високі ідеали Добра, Любові, Милосердя, Розуму, які, на його думку, можуть змінити життя суспільства.
Влітку 1321 року Данте захворів на малярію, від якої помер в ніч з 13 на 14 вересня.
Після смерті Данте Аліг'єрі його сини довгий час не могли знайти тринадцять останніх пісень, поки, згідно з легендою, Данте не наснився своєму синові Якопо і не підказав, де вони лежать. В Україні «Божественну Комедію» в основному перекладали частинами, однак згодом вийшло кілька повних версій перекладу всіх трьох частин. Серед перекладачів були Іван Франко, Володимир Самійленко, Ігор Костецький, Василь Барка, Михайло Драй-Хмара та інші. Повний переклад всіх трьох частин виконав в 1976 році Євген Дроб'язко. Дуже гарний сучасний український переклад належить перу Максима Стріхи.
ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ ДАНТЕ АЛІГ'ЄРІ
-Ім'я дружини Данте жодного разу не згадує ні в одному зі своїх творів, проте Беатріче він присвятив більшість сонетів і канцон зі збірки La Vita Nuova ( «Нове життя») і вона є одним з головних персонажів «Божественної Комедії».
-Данте і Беатріче стали символом любовної пари, таким як Петрарка і Лаура, Трістан та Ізольда, Ромео і Джульєтта.
-Зі своєю коханою Беатріче Данте бачився лише двічі в житті - в 9 і 18 років.
-У 2008 році влада Флоренції, майже через 690 років після смерті Данте Аліг'єрі, скасувала рішення про вигнання поета з міста. Однак це рішення наштовхнулося на велику критику і громадськість назвала його комерційним трюком для залучення туристів.
-Його предки походили з римського роду Елізео, який брав участь у заснуванні Флоренції. Прапрадід Данте, Каччагвіда, навіть брав участь в хрестовому поході Конрада III, був посвячений у лицарі і загинув в бою з мусульманами.
-При транспортуванні праху Данте з Равенни в рідну Флоренцію урну викрали монахи-францисканці з сусіднього монастиря, які не бажали розлучатися з поетом.
-Над «Божественною комедією» Данте трудився 15 років.
-Спершу твір мав назву «Комедія» (за тодішніми правилами, це означало твір із смутним початком, але щасливим кінцем) , епітет «божественна» вжив у своєму дослідженні італійський письменник-гуманіст Джованні Бокаччо. З того часу поему публікують під назвою «Божественна Комедія».
-Аліг'єрі вплинув своєю творчістю на таких відомих письменників, як Вільям Шекспір, Джеффрі Чосер і Джон Мілтон.
-Завдяки «Божественній Комедії» саме рідний для Данте тосканський діалект донині служить основою літературної італійської мови.
-Кожна з трьох частин «Божественної Комедії» закінчується словом «зірки».
-Найстрашнішим гріхом, якому відповідало б 9-е коло пекла, Данте називає зраду. Навіть злодії і вбивці перебувають вище.
-"Божественна Комедія" згадується в багатьох творах, проте одним з найпопулярніших є роман Дена Брауна «Інферно».

Немає коментарів:

Дописати коментар