середа, 20 травня 2020 р.


Українські вишиванки- наче райдуги світанки
Дорогі наші бібліотечні Друзі! Багато з нас ще з дитинства закохані в українську вишивку та знайомі з технікою вишивання. Сьогодні хочу звернутися більше до молодого покоління і розказати їм, що процес  вишивки є дуже захоплюючий і  привабливий. Заняття вишиванням розвиває творчий підхід до праці, естетичні смаки, привчає до акуратності і працелюбності. Вишиванка – символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, порядності, чесності, любові, святковості, оберіг, одяг сили.
До Вашої уваги бібліографічний огляд видань, який відкриє Вам  скарбницю українського вишивального мистецтва! Отож, шануймо і  не забуваймо своїх українських традицій і передаємо їх з покоління до покоління…

Бебешко, Лідія
      Українська вишиванка[Текст] / Лідія Бебешко. – Х. : Клуб сімейного читання, 2017. – 128с.
Альбом-посібник, що стане справжнім подарунком для всіх майстринь! Українська вишивка — перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів… Вишиванки — це окраса українського традиційного одягу. Альбом-посібник стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку! Композиції вишивки для чоловічих та жіночих сорочок створені на основі як старовинних колекційних взірців, так і сучасних тенденцій вишивання. У книзі є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власними руками вишити красиву українську одежу: детальні схеми узорів для різних деталей сорочок, вказівки щодо вишивання хрестиком, напівхрестиком, швів «назад голка», «стебловий», схеми крою, візерунки та орнаменти з різних регіонів України. Відкрийте для себе скарбницю українського вишивального мистецтва!Нечипоренко, Сергій
    Українська вишивка[Текст] : вишиваємо хрестиком та гладдю / Сергій Нечипоренко. – К : Майстерня книги, 2012. – 192с.
Українська вишивка зачаровує і привертає до себе увагу в усьому світі, особливо після ЄВРО-2012. Це захопливе дозвілля і можливість створити унікальні речі в українському стилі. У книзі описані різноманітні техніки вишивання, матеріали, інструменти, види швів, символіка українського орнаменту та його регіональні особливості, схеми вишивки. Маючи в арсеналі лише різнокольорові нитки, пяльці, тканину і вільний вечір, ви створите
українські рушники з мережкою та вишивкою хрестом; скатертини й серветки з візерунком;українські вишиванки: чоловічі, жіночі, з короткими та довгими рукавами. Зверніть увагу! Кожна запропонована в книзі вишивка до того ж є своєрідним оберегом!
     Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка[Текст]  . – Х. : Клуб сімейного читання, 2017.- 162с.
З давніх-давен вишивка на одязі була оберегом, що відводив біду й привертав щастя. Разом із цією книжкою кожна майстриня зможе вишити обережні узори на сорочках, рушниках, дитячому одязі. Тут наводяться кольорові схеми та яскраві фотографії традиційних узорів різних регіонів України з поясненнями значення символів. Дізнайтеся, що символізують вишита калина, мак, ружі, листя хмелю, пави, сонце, зірки тощо.
Також ви знайдете викрійки як сучасного вишитого одягу, так і традиційної вишиванки.
 Кулинич-Стахурська, Олена
      Мистецтво української вишивки[Текст] / Олена Кулинич-Стахурська. - Львів: Місіонер, 1996. — 146 с.
В цій книзі викладено матеріал довголітньої науково-дослідницької роботи з відновлення давно забутих швів, зокрема городоцького, кучерявого, крученого, різних видів гладі та інших, схематично показано послідовність процесу їхнього виконання. Методом вивчення української вишивки автор грунтується не лише на фіксуванні, картографуванні вишивки як явища мистецтва, а й на глибокому вивченні процесу вишивання на основі музейних класичних зразків та підтвердженні старожитцями різних регіонів України.
 Сусак, Катерина 
       Українське народне вишивання [Текст] : Навчальний посібник (техніки, методологія, методика / Катерина Сусак, Ніна Стеф’юк.-Київ.: Науковий світ, 2006.- 184с.
 Пропонуємо до розгляду унікальний навчальний посібник від Катерини Сусак та Ніни Стеф’юк з вишивання, в якому досконало представлено історію та традиції цього мистецтва, а також практично і графічно відтворені та детально описані давно забуті шви: ключове шитво, шов ріжкатий, ключка, парована ключка, заігліно, верхоплут гуцульський, шов кучерявий, колодки-II, шов кочелистий, штепування, навиване тощо. Приєднуйтесь до уроків з вишивання за допомогою цієї чудової книги.
  Українська вишивка [Текст] / упоряд. Раїса Захарчук-Чугай. -  Львів: Аверс, 2008, - 72 с.
В альбомі подані узори на основі вишивок, їх фрагментів з різних куточків України, збережених у США. Праця передана, як дар Україні, доктору мистецтвознавства, професору Раїсі Володимировні Захарчук-Чугай, яка й упорядкувала та класифікувала вишивки за їх територіальною приналежністю.
Для дослідників та шанувальників української народної вишивки, а також для широкого кола вишивальниць.

 Чумарна, Марія
     Вишивання долі [Текст] / Марія Чумарна.- К. : Апріорі, 2009. – 88с.
«Вишивання долі» - це розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного буття людини в потоках світлоносних енергій матеріального світу, частково розкриту Марією Чумарною у книзі «Код української вишивки». Вона в новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров’я власного тіла, благополуччя сім’ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків. Особливістю нової книжки є те, що вона наближена до потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки, хто шукає нових «старих» ідей у творені власного одягу. Тут подано 56 видів техніки шитва, розклади узорів, які підготувала і систематизувала майстер художньої вишивки Віра Чипурко.
 Чумарна, Марія
     Код української вишивки [Текст] / Марія Чумарна.- К. : Апріорі, 2008. –192с.
Відчути живий подих космічної таємниці, закодованої у давній культурі наших предків, усвідомити необхідність заново увійти в живі джерела енергетичного омолодження нашого сучасного життя, доторкнувшись до великого Знання - така мета автора цієї унікальної розвідки.
 Чумарна, Марія
     Тайнопис вишивки [Текст] / Марія Чумарна.- К. : Апріорі, 2018. – 96с.
Марія Чумарна — поетеса, прозаїк, педагог, автор досліджень про символіку українських народних казок, календарно-обрядових пісень, дум, про потаємні коди української вишивки. «Тайнопис вишивки» — нова книжка, в якій автор розмірковує про взаємодію людини з Долею через свідоме входження у потік божественних енергій, що творять опікунче коло над земним життям людини. Для       найширшого       кола  читачів.
Укладач бібліограф Софія Кіх


Немає коментарів:

Дописати коментар