середа, 20 травня 2020 р.


Здоров'я нам бджола дарує

Всесвітній День бджіл!

Дорогі користувачі! Сьогодні надзвичайно цікава дата - Всесвітній день бджіл, яка покликана допомогти привернути широку увагу ролі бджіл у підтримці здоров'я людини і планети і до численних загроз, з якими бджоли зіткнулися в наші дні. Дата була обрана на честь дня народження основоположника сучасного бджільництва Антоні Янши 20 травня 1734 року, який походив із родини словенських бджолярів, а бджільництво в цій країні здавна було важливим сільськогосподарським промислом.
У світі налічується 48 типів бджолиних сімей, при цьому кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні «Працює» близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.
Для Вас цікаві факти про бджіл та мед, а також бібліографічний огляд літератури  :
Цікаві факти про бджіл:
·        Бджола - єдина комах а, яка виробляє їжу, яку людина може вживати в їжу без додаткової обробки.
·        Бджоли запилюють більше 170 видів рослин.
·        Бджола запилює від 50 до 100 кольорів за один виліт за медом.
·        Медоносна бджола повинна з'їсти близько семи або навіть дев'яти кг меду, щоб зробити 450 г бджолиного воску.
·        Медоносні бджоли спілкуються один з одним за допомогою своєрідних «танців» - так вони передають напрям і відстань до квітів.
·        Середньостатистична бджола здатна зробити тільки 1/12 частини чайної ложки меду за все життя.
·        Вважається, що бджоли існують на землі 15 млн років, оскільки бджолу знайшли застиглою усередині бурштину.
Цікаві факти про мед :
·        Бджолі потрібно облетіти 46 тисяч кілометрів, щоб зібрати 100 г меду - це приблизно довжина екватора.
·        У меді міститься багато фруктози, яка відмінно допомагає виводити з організму алкоголь.
·        Тепло вбиває корисні властивості меду, тому нагрівати його не варто.
·        Термін «медовий місяць» прийшов в сучасну мову з давніх обрядів, коли було прийнято, що в перший місяць молодята повинні були обов'язково їсти мед і пити медові напої.
·        У Словенії розвинений «апітурізм» - маршрути для любителів меду - цю країну називають країною бджіл, бджолярів і «медової любові». Маршрут об'єднує зелену природу, туристичні садиби і відкритих до спілкування сертифікованих бджолярів.
Білик, Еліна
     Великий сучасний довідник бджоляра [Текст] : довідник / Еліна Білик. – К. : Кристал Бук, 2016. – 528 с.
Цей довідник — найбільш повне видання про бджільництво. У книзі викладаються відомості про життєдіяльність бджіл, облаштування пасік, сезонні пасічні роботи, розглядаються способи нарощування бджіл і підготовки сильних сімей до медозбору, даються поради щодо племінної роботи, описуються хвороби та шкідники бджіл і методи боротьби з ними, приділяється особлива увага кочівлі пасік, основним медоносам, використанню бджіл у теплицях і на запиленні сільськогосподарських культур, збору та переробці меду й воску. Особливий інтерес як для початківців, так і для досвідчених бджолярів становлять рекомендації з виправлення, здавалося б, безнадійних ситуацій, що виникають на пасіці. Пропонована книга розрахована не лише на бджолярів, а й на тих, хто мріє про пасічне господарство, але не знає, з чого розпочати.
Данилюк, І
     Розведення й утримання бджіл. 1000 корисних порад  [Текст] : довідник / І. Данилюк . – К. : Кристал Бук, 2016. – 256 с.
У цьому довіднику висвітлюються різні аспекти ведення бджільницького господарства. Детально розповідається про виготовлення бджільницького інвентарю, облаштування пасіки, придбання пакетних бджіл, формування сильних бджолосімей. Окремі розділи присвячено селекції бджіл.
Корж, Валерій
Здоров'я нам бджола дарує  [Текст] / Валерій  Корж.-Київ. : Книгоноша,  2017.-176с.
У книзі "Здоров'я нам бджола дарує" автор розглядає всі відомі на сьогоднішній день продукти бджільництва. Останнім часом люди все частіше шукають альтернативні традиційні медицини, адже хімічні препарати хоч і допомагають лікувати безліч захворювань, але виявляють негативний вплив на інші життєво важливі системи організму. На жаль, ціни на аптечні засоби часто ростуть, що робить їх недоступним лікуванням для багатьох людей. Застосування продуктів бджільництва для загального оздоровлення організму, профілактики та полегшення перебігу захворювань та стає досить актуальним в наш час.
Метерлінк, Моріс
    Життя бджіл. Філософські есеї [Текст] / Моріс Метерлінк. – Львів : Апріорі, 2019. – 240с.
“…Бджоли не відають, чи споживатимуть зібраний ними мед. Ми не знаємо, зі свого боку, хто використає духовну потугу, котрою ми збагачуємо світ. Як і бджоли, що перелітають з квітки на квітку за медом, якого забагато для особистих потреб і своїх дітей, так і нам треба переходити від реальності до реальності в пошуках усього, ладного живити загадкове полум’я духовної сфери людини. Отож, маємо бути готові зустріти будь-яке явище, переконані щодо виконання питомого завдання. Письменник звертався до філософії та естетики символізму, намагаючись пояснити життя і діяльність людини через аналогії,         взяті  зі       спостережень      за      природою.
Борт, Роземарі
    Лікувальна сила меду, прополісу, пилку та інших продуктів бджільництва[Текст] / Роземарі Борт. – К.,2015.-96с.
Книга  надає обширну інформацію по кожному з бджолопродуктів: отримання та склад меду, вітамінні переваги пилку в апітерапії, утворення та вплив на організм прополісу, властивості та засоби використання воску, механізм дії та користь для людини бджолиної отрути, сила та захист маточного молочка.
Ви дізнаєтесь, що таке енергії ци та вей-ци, відповідність продуктів бджільництва п’яти першоелементам. Споживачів меду та тих, хто цікавиться подібною літературою, зазвичай в першу чергу турбують можливості сучасної апітерапії. Чи знайдете Ви відповіді на ці та інші питання? Безумовно! Вирішення кожної проблеми розкривається в окремому розділі і доповнене рецептами та порадами щодо лікування хвороб, аби Ваше життя стало сповненим здоров’я та щасливих емоцій! Ну і, звичайно, солодких моментів з такими приємними ліками.
Родіонов, В
    Якщо ви маєте бджіл[Текст] / В. Родіонов, І. Шабаршов. – К. : Урожай, 1991. – 222с.

Книга знайомить читачів із складним, але надзвичайно цікавим життям бджолиної сім'ї, з її інстинктами та змінами, що відбуваються в ній протягом року, специфікою роботи бджоляра на пасіці з урахуванням періодів розвитку сім'ї, погодних умов, наявності медоносної бази, лікувальною і харчовою цінністю продуктів бджільництва одержаних в процесі життєдіяльності бджіл.  Книга удостоєна бронзової медалі на XXIII Міжнародному конгресі по бджільництву.
Соха, Пйотр
   Бджоли [Текст] / Пйотр Соха. - Львів : Час майстрів, 2018. – 72с.
Якщо всі бджоли раптом зникнуть, вже через кілька років все людство почне потерпати від голоду - такий один із поширених сценаріїв кінця світу. Так книжка Пйотра Сохи «Бджоли» не про те, що наш величезний світ тримається на тендітних комашиних крильцях. Вона просто про бджолине життя-буття від часів динозаврів і до сьогодні. Перевірені наукові факти викладено доступно й цікаво, з безліччю кумедних ілюстрацій. Видання кольорове, яскраве, великого формату - воно буде чудовим подарунком для допитливої людини незалежно від віку.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар