пʼятниця, 8 травня 2020 р.

Сторінки історії розповідають...
Дорогі користувачі! Є чимало книг присвячених Другій світовій війні. На їхніх сторінках зафіксовано не лише історичні факти, а й розповіді про наших дідів та прадідів, про дружбу, надію, горе, смерть, самопожертву та щире бажання допомогти іншим. Ці книги розповідають нам про істинну суть війни та ціну, яку довелося за неї заплатити. До Вашої уваги бібліографічний огляд сучасних історичних книг про Другу світову війну, які буде цікаво прочитати кожному.

Беркгоф, Карел
     Жнива розпачу, Життя і смерть в Україні під нацистською владою[Текст] / Карел Беркгоф. – К. : Критика, 2018. – 456 с.
Монографію голандського історика Карела Беркгофа присвячено дослідженню повсякденного життя та стратегій виживання під нацистською окупацією в 1941–1944 роках населення «найбільшої колонії нацистської Німеччини» – Райхскомісаріяту Україна, який охоплював чималу частину українських теренів. Будучи прихильником антропологічного підходу, автор наголошує саме «людську» історію, а не політичну чи інституційну, і територіяльну, а не національну чи етнічну, і тому не обмежується самими лише українцями, а приділяє належну увагу всім мешканцям краю, зокрема описує геноцид євреїв і ромів, становище росіян і «фольксдойчів», українсько-польський конфлікт на Волині тощо. Окремо зіставлено побут на селі та в місті, досліджено долю військовополонених, совєтський і націоналістичний партизанські рухи, феномен колаборації, перебіг примусових депортацій, культурне та релігійне життя. Особливо важливим є висвітлення штучного голоду в Києві, який автор порівнює з Голодомором 1933–1934 років, а також аналіз етнічних ідентичностей та політичних лояльностей і висновок про вплив совєтських репресивних практик на творення ментальности, що зумовила брак солідарности й опору окупантам в обставинах терору та масового нищення. Зіперта на дуже широкий масив архівних документів, публікацій і опитувань, монографія стала, на думку критиків, взірцево новаторською, проривною та найґрунтовнішою студією свого предмета. Вона стане в пригоді і фахівцям – історикам, соціологам, культурологам, політологам, і всім, хто цікавиться історією Другої світової війни та України в XX столітті.
     Війна і міф. Невідома Друга світова [Текст]. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016 . – 272 с.
Співробітники Українського інституту національної пам`яті досліджують документи тієї доби. Дізнайтеся правду, яку приховували від нас! Чи правда, що пакт Молотова–Ріббентропа був вимушеним кроком для СРСР? Чи завжди Радянський Союз був непримиренним противником нацистів? Чи правда, що українські націоналісти масово винищували євреїв під час війни, особливо у Львові та Бабиному Яру? Сталін узгоджував військові дії з Гітлером? Бандера був агентом спецслужб нацистів? Кримські татари масово дезертирували на початку війни? На ці теми ще 30 років тому боялися говорити навіть із рідними!
 Загачевський, Євстахій
   Спогади фронтовика: Одисея сірого «коляборанта» :  [Текст] / Євстахій Загачевський. – К. : Мандрівець, 2019. – 256с.
Спогади фронтовика: Одисея сірого коляборанта – це перевидання споминів, що були написані в англійському таборі полонених вояків Української Дивізії Галичина в Ріміні, Італія. Вперше ця книжка була друкована у Мюнхені, в Німеччині, у 1952 році. Автор цих споминів Євстахій Загачевський був одним із тисяч молодих людей, уроджених у Галичині між двома світовими війнами. Вони були виховані у патріотичному дусі, під впливом своїх бітьків та учителів,які колись були в рядах Галицької Армії або брали участь в боротьбі Січових Стрільців. Євстахій Захарчевський зумів змалювати військову службу між вояками різних національностей, а також глибокі переживання над питанням: хто може сидіти у ворожому танку, а може це рідний брат? Це нещаслива доля Батьківщини, доля розділеного, бездержавного народу
Кініллі, Томас
     Список Шиндлера [Текст] / Томас Кініллі . – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 432 с.
В основу роману лягли спогади в`язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером. Успішний бізнесмен Оскар Шиндлер відкриває в Кракові фабрику з виготовлення посуду. Для нього євреї з гетто і табору Плашув — просто дешева робоча сила. Однак зовсім скоро він відчуває безмежну повагу та співчуття до своїх робітників. Коли людей з Плашува починають перевозити до Аушвіцу, Оскар за допомогою свого друга, Іцхака Штерна, складає список тих, кого він нібито бере на фабрику. До нього увійшли понад тисячу людей, приречених на смерть. Аби врятувати їх, Шиндлер не шкодував ані грошей, ані сил, ані часу. 
Снайдер, Тімоті
     Криваві землі : Європа між Гітлером і Сталіним[Текст] / Тімоті Снайдер. – К. :Laurus, 2018. – 492 с.
Книжка "Криваві землі" охоплює майже все минуле століття, починаючи з 1933 року, і, за словами автора, це "історія політичного масового вбивства. 14 мільйонів були жертвами радянської або нацистської винищувальної політики - а часто спільних зусиль Радянського Союзу і нацистської Німеччини - але в жодному разі не жертвами бойових дій між ними".
Суворов, Віктор
     Криголам [Текст] / Тімоті Снайдер. – К. : Зелений пес, 2015. – 656 с.
Ця книжка змінила світ. Ця книжка зруйнувала міф про Велику Вітчизняну війну і завдала смертельного удару радянській імперії. Ця книжка відкрила очі мільйонам людей у багатьох країнах. Перші публікації "Криголама" у 1985 році викликали шквал дискусій, які не вщухають вже тридцять років. Десятки й сотні істориків намагаються спростувати висновки Віктора Суворова, захищаючи усталену версію причин початку Другої світової війни, але жодному з них це не вдалося. Та автор продовжує працювати над темою, уточнює факти, розширює доказову базу. 2013 року він завершив роботу над новим "Криголамом", іще ґрунтовнішим, іще переконливішим, який ви зараз і тримаєте в руках. Ця книжка має бути в кожній родині, адже правда - найкращі ліки від радянських міфів, які, на жаль, досі панують у багатьох головах, і найкраща протиотрута від російської пропаганди, що відкрито або приховано атакує нас сьогодні.
Ширер, Вільям
 Злет і падіння Третього Райху. Історія нацистської Німеччини[Текст]: У 2 томах. Том 1/ Вільям Ширер. – К. : Наш формат, 2017. – 704с.
Це одна з найґрунтовніших історичних праць про нацистську Німеччину. Ширер поєднав особисті спогади з даними офіційних документів нацистської Німеччини та щоденниками міністра пропаганди Йозефа Ґеббельса, генерала Франца Гальдера, міністра закордонних справ Італії Ґалеаццо Чіано. Книжка «Злет і падіння Третього Райху» — це монументальне дослідження найнебезпечніших подій ХХ століття. Нині, коли після закінчення Другої світової війни минуло понад 70 років, нам здається неймовірною та загроза, яку несли у світ Гітлер і його імперія. Багаторічна робота з першоджерелами, особисті спостереження автора за підйомом нацистської Німеччини, 485 тонн документів від Міністерства закордонних справ Німеччини, безліч щоденників, записів телефонних розмов, ретельно збережених німцями, — усе це стало основою масштабної праці Вільяма Ширера. Поєднання особистих спогадів та історичних фактів вирізняє цю книжку з-поміж решти праць, присвячених історії нацистської Німеччини. У першому томі дослідник подає максимально об’єктивну інформацію про зародження Третього Райху, політичний зліт Гітлера, детально описує всі згубні кроки, які призвели до війни, і зрештою показує, як польська війна переросла у Другу світову. У другому томі Ширер проводить читача всіма віхами Другої світової війни: подає об’єктивну хроніку перших військових перемог і втрат, аналізує переломний момент у війні, описує «новий порядок», встановлений нацизмом, і з максимальною точністю доводить свою розповідь до падіння Німеччини у вогненну прірву.Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар