субота, 2 травня 2020 р.


Львів - серце Галицької землі
Дорогі наші бібліотечні Друзі! Сьогодні у всіх львів’ян свято – День міста, яке традиційно святкують у першу суботу травня. Але, на жаль, через карантин традиційні заходи та події  перенесені на невизначений термін! Та це не завада нам читати і більше дізнаватися про таке чудове, багате історією, архітектурою  древнє місто. До Вашої уваги  історична хронологія подій та бібліографічний огляд літератури
«Місто із запахом кави та шоколаду», «Місто серед дощів», «Маленький Париж», «Український Лондон», «Культурна столиця Європи», «Місто Лева» – це все імена та епітети справжнього галицького міста під назвою Львів…

Львів заснований галицьким князем Данилом Романовичем в середині XIII століття. Близько 1272 року місто стало столицею Галицько-Волинського князівства, надалі також було столицею Королівства Русь, Королівства Галичини і Лодомерії, Західно-Української Народної Республіки, Української де Історичний центр Львова внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Хронологія подій
·        До 1340 p – Руське Королівство. Львів у складі Галицько-Волинського князівства
·        1340-1349 – Львів під владою боярської олігархії Дмитра Детька з Перемишля і Данила з Острова
·        Руське Королівство: протистояння з Польщею та Угорщиною (1349-1387)
·        1353 – Львів під владою русько-литовського князя Дмитра-Любарта Гедиміновича
·        1372-1378 – Львів під владою намісника Володислава Опольського, фактично під протекторатом Угорщини
·        1378-1387 – Львів під владою Угорщини
·        1387-1772 – Львів під владою Речі Посполитої
·        1772-1918 – Львів під владою Австрійської імперії
·        1914-1915 – Львів під владою царської Росії.
·        1918 – Львів під владою Західноукраїнської Народної Республіки.
·        1918-1939 – Львів під владою Польщі.
·        1939-1941 – Львів під владою СРСР.
·        1941-1944 – Львів під владою нацистської Німеччини.
·        1944-1991 – Львів під владою СРСР.
·        Від 1991 – Львів у незалежній українській державі.
Львів залишився адміністративним центром Львівської області незалежної України. Місто визнано культурною столицею України. На основі експертних досліджень Державної служби туризму і курортів та «Ради з питань туризму і курортів» Львову присвоєно статус культурної столиці України.

Бібліографічний огляд літератури
 Винничук, Юрій
     Легенди Львова [Текст]  : Кн.2 / Юрій Винничук. – Львів : Піраміда, 2013. – 432с.
Другий том «Легенди Львова» - продовження книги, яку так полюбили львів’яни і яка уже перекладена чеською та польською.      До нового збірника легенд увійшли твори, опрацьовані на основі маловідомих записів та публікацій преси ХІХ – початку ХХ сторіч, давніх хроні та архівних матеріалів, а також записані від старих львів’ян Мечислава Губриновіча, Марії-Анни Голод, Степана Прийми та інших.      Читачів чекають зустрічі з батя рами, водяниками, духами, чарівниками, зі скнилівськими та холмськими мудрагелями.
  Горбань,Світлана
     Львів. Вишні. Дощі [Текст] /  Світлана Горбань, Наталя Лапіна, Анна Хома та ін. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 192с.
Нова збірка вже знайомих, відомих та улюблених авторів про Львів, кохання і красу. Красу душі, стосунків і природи — тепер у весняному настрої. Коли природа перероджується, люди переживають із нею: повороти долі, подарунки, несподіванки… Дощі розказують втомленій бруківці підслухані на небі думки, побачені на землі історії про неймовірне кохання, захлинаються від обурення, оповідаючи про зраду й підлість. Особливі львівські вишні-морелі теж мають душу і почуття. Вони творять дива, поєднуючи людські долі. І відчувають так само, як люди: сміються і плачуть, радіють і журяться, і всихають від нерозділеного кохання… Справжні почуття на сторінках оновленої, по-весняному свіжої книжки!
Дітям про Львів [Текст]. – Львів : Апріорі-дітям, 2009. – 48с.
Книжка в цікавій і доступній формі знайомить дітей з історією нашого древнього і прекрасного міста. Книга стане в пригоді школярам, батькам та вчителям.
Качор, Ігор
     Марево давнього Львова [Текст] / Ігор Качор, Любов Качор. – Львів : Апріорі, 2019. – 164с.
За задумом авторів науково-популярна міні-енциклопедія життя давнього Львова від закладення міста до кінця XVIII ст. У книзі стисло подано історію розвитку міських структур Львова, національних громад, цікаві факти з історії міста, життя відомих осіб. Книжка ілюстрована понад 500 авторськими реконструкціями давніх культових, громадських, житлових споруд львова, жанровими сценами, створеними на основі європейських мініатюр, гравюр, картин ХІІІ-XVIII ст., 80 світлинами давніх вхідних порталів будівель, 11 планами-схемами. На суперобкладинці книжки розміщено зображення панорами Львова середини XVIII ст. По результатах ХІІ Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року'2010» у номінації «Візитівка — Краєзнавча і туристична література» книга зайняла 8 місце.
Крип’якевич, Іван
    Історичні проходи по Львові [Текст] / Іван Крип’якевич . – Львів. : Апріорі, 2007. – 116с.
Так називається історико-краєзнавча праця одного з кращих учнів Михайла Грушевського, видатного українського історика, яка побачила світ у 1932 р. Книга знайомить нас з сторінками сивої давнини Львова, найважливішими подіями в житті міста протягом XIII – XX ст.
 МандрівкаЛьвовом [Текст] : путівник / . – Львів : Апріорі, 2019. – 88с.
Львів, без сумніву, одне з найпривабливіших міст України. У 1998 році історична центральна частина Львова була внесена до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Путівник "Мандрівка Львовом" допоможе гостям ознайомитися з історичними, релігійними та культурними пам’ятками, дізнатись про багату історію, і відкрити для себе прекрасну архітектуру древнього міста Львова. Книга містить карту з зображенням і переліком найвидатніших     пам’яток    архітектури.
Нікалео, Ніка
    Львів. Пані. Панянки  [Текст] / Ніка Нікалео, Белімова Тетяна, Світлана Горбань та ін. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 320с.
Львів – місто, відоме своєю давньою історією, яка пахне кавою, шоколадом та… вишуканими парфумами львівських пані. Тих надзвичайних жінок, які прославляли свою Батьківщину далеко за її межами. Але, будучи відомими акторками, співачками, мисткинями, кожна з них залишалася в душі звичайною жінкою, яка прагне бути коханою та щасливою.
 Про це мріяла зірка українського театру ХІХ століття Марія Заньковецька, закохана у Миколу Садовського. Ніжністю дихали листи Соломії Крушельницької до Володимира Лісницького. А легендарна воячка Олена Степанів йшла в бій, окрилена безмежним коханням до свого Романа. І так само, як і сотні років тому, сучасні львів’янки поринають у химерне сплетіння любовних тенет. Адже епохи минущі, а кохання — вічне.
Николишин, Юрій
     Благословенне місто Львів [Текст] / Юрій Николишин. – Львів : Апріорі, 2014. – 144с.
Книга призначена для тих, хто любить Львів і цікавиться його історією.
Николишин, Юрій
    Львів. Місто що надихає [Текст] / Юрій Николишин. -  Львів : Апріорі, 2016. – 136с.
Львів – це місто, від якого не втечеш. Щоразу відчуваєш солодку млість і докори сумління блудного сина, коли знову й знову повертаєшся до нього. І якщо хочеш бути щасливим, як пише один поет, то обов’язково повертайся до Львова. Бо, що не кажи, а без Львова завжди відчуватимеш духовну спустошеність і свою загубленість у цьому світі, хай навіть він не є твоїм рідним містом, бо кожен може відчути те нефізичне внутрішнє тепло, що його випромінюють начебто холодні кам’яні стіни і бруківка. Кожен може відчути, як це місто робить людину сильнішою і пробуджує в ній усе найкраще, що заклав Господь. Ця книга-альбом призначена для тих, хто любить Львів і цікавиться його історією.
Лемко, Ілько
     Легенди старого Львова [Текст] / Ілько Лемко . – Львів : Апріорі, 2008. – 176с.
В книзі зібрані найцікавіші львівські легенди, перекази, бувальщини за мотивами телепрограм «Легенди старого Львова» на ТРК «Люкс» (2002-2004 рр.), яка виборола звання найкращої телепрограми України 2004 р. і одержала Національну премію «Телетріумф» (українською мовою).
 Лемко, Ілько
     Львів-місто кохання  [Текст] / Ілько Лемко . – Львів : Апріорі, 2013. – 144с.
Книжка містить художній виклад найцікавіших історій львівського кохання, оправлених в контексті історичних подій давньої епохи.
Львів банківський  [Текст]  . – Львів : Апріорі, 2016. – 76с.
За свою багатовікову історію місто завжди відігравало особливу роль у політичному, економічному культурному та релігійному житті України. Одним з таких надбань є давні традиції львівського банківництва, яке сягає своїм корінням глибини віків. Пропоноване видання має на меті розповісти читачам історію банківського Львова, а саме: про перші банківські заклади міста, банки, які впливали на розвиток економіки Королівства Галичини та Лодомерії, центром якого був Львів і т.п. У книзі описано етапи виникнення, становлення та еволюції банків Львова, діяльність яких тісно пов’язана із здобутками минулого та кращими напрацюваннями сучасності. Книга наповнена старими та сучасними фотографіями, копіями документів, цінних паперів, грошових знаків, банківської техніки. Видання рекомендоване банківським працівникам, клієнтам банків та всім тим, хто цікавиться історією банківського Львова.
Савка, Мар’яна
     То є Львів. Колекція міських історій [Текст] / Мар’яна Савка, Костянтин Москалець,Віктор Морозов та ін. -  Львів  : Видавництво «Старого Лева», 2017. – 240с.
Львів — то місто не лише нашої історії (а вона в нас доволі суперечлива і химерна), Львів — то місто життєвих історій, звичайних приватних сюжетів з життя різних людей, і далеко не лише львів’ян. Він на багатьох із нас має містичний вплив, він знає стільки таємниць! Кожна кам’яниця — то ще й сцена, лаштунки, декорації для щоденних людських драм і комедій. В авторському проекті Мар’яни Савки «То є Львів: колекція міських історій» зібрано 23 розповіді про місто, яке не залишає байдужим. Між цими історіями, як і між поколіннями авторів, можна прокладати місточки і шукати заховане між рядками. Це ще одна спроба відчитування міста як цікавезної книги, в якій щодня пишуться нові сторінки.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар